Offshore leaks

Het is nieuws in de hele wereld, en in Griekenland natuurlijk ook: de offshore leaks. Zowat een derde van het kapitaal op onze planeet, zit in offshore paradijzen.

Dit weekend publiceerde de krant “Ta Nea” een lijst met de Griekse bedrijven die hun geld in dergelijke belastingsparadijzen hebben geparkeerd. De namen zeggen me niet veel maar dat is natuurlijk de bedoeling: er worden spookbedrijfjes opgericht zodat de link met het eigenlijk bedrijf niet wordt gezien.

Dus besloot ik om de adressen een keertje te bekijken. Tot mijn verbazing (of misschien ook niet), zie ik het adres van één van mijn vorige werkgevers! De naam die wordt gebruikt, is me niet bekend. Natuurlijk zijn ook de Griekse reders goed vertegenwoordigd in het lijstje.

Het is niet ondenkbaar dat, indien het kapitaal van deze firmaatjes met slechts een paar procent zou worden belast, dat Griekenland daarmee meteen van de molensteen van de enorme overheidsschuld is verlost.

 

2 thoughts on “Offshore leaks

  1. Bruno,

    Er is 1 bedrijf uit Rhodos in teruggevonden.
    De naam van het bedrijf is ;”St Michael’s trust” en de eigenaar behoort tot de Esperides hotelketen.(een 5-tal hotels in Faliraki)
    De naam is dan ook niet ver te zoeken : de familie Vasilakis.

    Uw echtgenote moet deze naam hier in Rhodos zeker gehoord hebben.

  2. Niets is onmogelijk. Ofwel het moet mogelijk zijn wanneer men start met deze lijst namen zich door de “kerstboom” van BV’s te werken en uiteindelijk bij de stam uit te komen. Werk aan de winkel dus! En als de overheid het in Griekenland niet wil doen, lijkt mij dat er meer dan genoeg Grieken zijn die in deze periode van hoge werkloosheid hun tijd hierin willen stoppen!

    Go get those stolen euro’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *