3 oorzaken van bosbranden

Een studie naar de oorzaken van de frequente bosbranden in Griekenland heeft het volgende aan het licht gebracht: de 3 voornaamste oorzaken van de branden zijn de bovengrondse elektriciteitsleidingen, herders die grond zoeken om hun kuddes te laten grazen, en de illegale vuilnisbelten. Brandstichting om bouwgrond vrij te maken is dus niet de voornaamste oorzaak. Integendeel: de studie meldt dat dit een goedkoop excuus is om de onmacht van de overheid te vergoeilijken.
De Griekse bossen liggen bezaaid met afval. Het is niet moeilijk te begrijpen dat dit materiaal heel ontvlambaar wordt bij temperaturen boven de 35 graden. Verder worden de bossen niet meer “opgeruimd”. Overal liggen dorre takken en droge dennenaalden die heel snel vuur kunnen vatten. Een belangrijk element die branden doet uitbreiden, zijn de denneappels. Als die vuur vatten, spatten die open en de zaden worden heel erg ver weggeslingerd. Als die zaden echter branden, dan verspreidt het vuur zich vliegensvlug.

De brandweerdienst van bosbeheer die verantwoordelijk was voor het opruimen van de bossen, is in 2000 ontbonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal grote bosbranden sinds dat jaar enorm is toegenomen. Kan men daar niets aan doen? Wel, als particulier moet je een vergunning krijgen om een bos op te ruimen. Stel dat je dat al wil doen, dan is de kans heel erg klein dat je de vergunning krijgt.
Bureaucratie verhindert nog meer de brandpreventie. Wanneer iemand bvb. een stuk land heeft geërfd en hij wil er struiken en onkruid van verwijderen, dan moet hij daar een vergunning van Bosbeheer voor krijgen. Daarbij moet hij luchtfoto’s uit 1945 en 1960 laten zien die kunnen aantonen dat het stuk land geen bos was en dat het effectief aan hem toebehoort.
Er bestaat ook nog eens een vicieuze cirkel wat betreft de illegale woningen (die zijn gebouwd zonder vergunning). Wanneer de bewoners van dergelijke woningen hun tuinen en domeinen rond de huizen willen opruimen dan geeft bosbeheer hun daarvoor geen toestemming want een vergunning zou in een rechtbank kunnen worden gebruikt om het huis legaal te laten verklaren.
Of de overheid deze studie ter harte gaat nemen, weet ik niet, maar gelukkig wordt hiermee wel aangetoond dat Grieken geen brandstichtende gekken zijn die koste wat het kost bouwgrond willen vrijmaken om een woning voor hun familie neer te poten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *