Polarisering van de Griekse maatschappij

De buitenlandse media zag gisteren waar het gedogen van racistische aanvallen kan toe leiden. Want laat er geen twijfel over bestaan: de Griekse overheid doet al jaren niets aan racistisch geweld. Integendeel: als je je er durft tegen uit te spreken, dan dreig je te worden opgepakt door de politie, die zelf toegeeft dat ze sympathieën hebben voor Gouden Dageraad. Terwijl de Griekse politici nu ronkende verklaringen voor de camera staan te geven dat de gebeurtenissen van gisteren niet kunnen en dat ze actie zullen ondernemen, gaat de polarisering van de Griekse samenleving gewoon door.

Gisteravond deelden 6 actievoerders in Nikaia, een deelgemeente van Piraeus, strooibriefjes uit die opriepen tot een antifascistische betoging op zondag in de gemeente. Zondag is 21 april, de dag dat de Griekse junta in 1967 de macht greep. De slogans op de strooibriefjes zijn: “nooit meer junta en fascisme” en “brood, onderwijs, vrijheid”, de slogans die de voorbije jaren wel vaker worden gescandeerd bij betogingen. De actievoeders waren leden van de beweging “Ban het fascisme” en van SYRIZA.

Een buurtbewoonster vond de actie erg storend, eiste dat de zes stopten, en toen die dat weigerde zei  ze “nu verwittig ik Gouden Dageraad en dan zul je zien”. De actievoerders bleven onverstoord strooibriefjes uitdelen en even later kwamen de kleerkasten van Gouden Dageraad aanzetten, klopten de zes in elkaar, en verdwenen weer.

Buurtbewoners die getuige waren van het voorval, verwittigden de politie, die na 15-20 minuten kwam opdagen, maar de daders waren al lang niet meer te bespeuren. Twee van de actievoerders werden voor alle zekerheid naar het ziekenhuis gebracht, maar mochten al snel weer weg.

Zowel SYRIZA en “Ban het fascisme” hebben al acties aangekondigd in Nikaia en ook in de Atheense deelgemeente Kallithea. En dan vraag ik me af: waarom moet dat op de pleintjes van de deelgemeentes? Wordt het niet eens tijd dat dit wordt gecoördineerd? En dat dit uitbreiding vindt? Want de Griekse overheid mag wel zeggen dat de Griekse samenleving niet racistisch is en dat de Grieken nog steeds gastvrij zijn, om de toeristen niet af te schrikken. Maar de dagelijkse realiteit toont aan dat er wel racisme is (waar toeristen -hopelijk- nooit last van zullen hebben), en dat er echt wel moet tegen worden opgetreden, want we hebben gezien waar een gedoogbeleid kan toe leiden.

One thought on “Polarisering van de Griekse maatschappij

  1. Botaris zei in een artikel dat er wel degelijk racisme is in Griekenland … hopelijk steunen de mensen hem ook nog in de toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *