Sommige kinderen worden gedwongen om naar Kreta te gaan

Sommige kinderen worden gedwongen om naar Kreta op vakantie te gaan

Sommige kinderen worden gedwongen om naar Kreta op vakantie te gaan

Het Zweedse vakantiebureau Liseberg heeft een affiche gemaakt, waarop een huilend kind afgebeeld staat, met een slogan er bij: “Sommige kinderen worden gedwongen om naar Kreta op vakantie te gaan”. De affiche is reclame voor het pretpark van Liseberg, waar het veel prettiger zou zijn voor de Zweedse kinderen.

Toevallig is Grieks minister van Toerisme Olga Kefaloyianni in Zweden op dit moment, om er Griekenland als vakantiebestemming aan te prijzen. Zij zag de affiche en was er niet blij om. Een geslaagde reclameaffiche kun je het moeilijk noemen, en op Kreta heb ik nog geen kind zo zien huilen. Integendeel, ze lijken het er allemaal naar hun zin te hebben.

De minister reageerde vanuit Stockholm als volgt: “deze specifieke actie zorgt bij ons voor veel ontevredenheid en daarom hebben we contact opgenomen met onze ambassade in Zweden, die al verder actie heeft ondernomen. Wij beschouwen deze reclameboodschap als ongelukkig en als een campagne met slechte smaak van een privéonderneming.”

Ook de vereniging van hoteliers van Chania, blijkbaar de meest geliefde bestemming van de Zweden in Griekenland, hebben geprotesteerd tegen de affiche. De Griekse minister heeft lange tenen, want Griekenland heeft de toeristen nodig. Het land moet echt gaan inkomsten genereren en in die zin is het natuurlijk wel begrijpelijk dat Olga Kefaloyianni reageert tegen deze affiche.

Maar ik vraag me af of de Zweden zich laten beïnvloeden door deze campagne, of dat ze Kreta links zullen laten liggen als ze deze affiche in het straatbeeld zien. Zouden berichten van voormannen die op arme uitgebuite immigranten schieten, omdat die al 6 maanden niet zijn betaald, niet meer impact hebben in Zweden? Zijn de acties van de Griekse politici (zie Lagarde-lijst, zie de kwijtgescholden leningen), de smeergelden, en nog zo veel meer, niet meer beschadigend voor het imago van Griekenland, dan een affiche met een flauwe grap in de Zweedse media?

Kefaloyianni heeft het wellicht niet makkelijk, maar misschien kiest ze de verkeerde doelwitten uit?

18 thoughts on “Sommige kinderen worden gedwongen om naar Kreta te gaan

  1. welke imago???το αλλο με τον Τοτο το ξερεις;

  2. Zo’n affiche is een grap en hoort OOK bij democratie. De rest wat jij noemt is de ware reden

  3. “Is dat kindje nat van de tranen of van de regen in Liseberg?” zou een betere reactie geweest zijn, denk ik 😉

  4. met een korreltje zout, iets te groot. vooral in griekenland die gewend zijn aan dat soort reclames.Sta mpoutia sta mpoutia. je kan niet naar de jumbo reclames kijken en naar de jumbo inkopen doen en deze reclame niet slim vinden. als een familie in de zomer naar Liseberg wil dat is haaar eigen keuze. als ze het kan betalen gaat zen zeker naar Kreta.of Antalya.

  5. De komkommers zijn rijp vroeg rijp dit jaar

  6. De wreedheden die onze Westerse beschaafde landen te zien krijgen van o.a. Chrissi Avgi en VOORAL van de Griekse blindheid daartegenover zijn één van de belangrijkste redenen waarom beschaafde toeristen zich niet meer aangetrokken voelen tot een land waar de beschaving met de voeten getreden wordt.

    Ik zie hier ook dat er massaal veel aandacht gegeven wordt aan de Griekse Patriarch die in Syrie op mysterieuse wijze verdween, maar dat er met geen woord gesproken wordt over de duizenden Syrische vluchtelingen die hier in Griekenland barbaars en nog slechter dan vee behandeld worden.

    Ik kan dan ook niets anders, Bruno, dan 100% achter je beweringen te staan.

  7. onze westerse beschaafde landen????

  8. dat is toch niet meer dan normaal dat er in Griekenland méér aandacht gaat naar hun GRIEKSE PATRIARCH… hier in limburg gaat weer meer aandacht naar de limburgse jongeren die mee gaan strijden met de rebellen … en ik weet niet als kaliopi het weet maar Griekenland is verkozen door de nederlanders als beste vliegvakantieland dus al deze nederlanders wat Hellas als beste vakantieland hebben verkozen zijn onbeschaafd hé?
    http://www.opreisgids.nl/bestemming/griekenland/nieuws/17614/toerist-kiest-griekenland-als-beste-vliegvakantieland.html

  9. Een flauwe grap is niet erg grappig en berokkent meestal schade, in dit geval aan Kreta en de Kretenzers. Dat er vele redenen zijn die het imago van Griekenland kunnen schaden, staat buiten kijf. Maar dit lijkt me echt niet relevant in het kader van die Zweedse reclameaffiche. Want hier wordt de toeristische sector in Griekenland geviseerd/misbruikt. Waar is de grap? En de hele problematiek van migranten/Lagarde etc hierbij betrekken….dat lijkt me vergezocht, onnodig. Alles wordt hier a.h.w. op een hoopje gegooid. Sorry, maar dit vind ik wel een heel flauw artikel.

  10. Ik vind het in het geheel geen flauw artikel want bij mij schoot het ook te binnen dat de dagelijkse
    negatieve berichtgeving over de situatie in GR veel sterker doorweegt dan die poster.’k Heb de vraag van belgische vrienden gekregen of het wel veilig is naar hier te komen.Ik was geschokt dat de pers toch zo’n impact heeft.Maar op wat anders kan men in het buitenland rekenen?

  11. het is toch wel redelijk grappige reclame? Helaas hebben de Grieken het vaak moeilijk met milde ironie… wel zou de reclame beter zijn als ze op andere affiches ook andere bestemmingen zouden zetten (antalya, djerba, spanje, …). In elk geval kan het ook gezien worden als een bevestiging van Kreta als ‘standaard-vakantiebestemming’.

    En terzijde: ik denk dat de meeste toeristen geen link maken tussen enerzijds de ‘Griekse crisis’ en anderzijds eilanden als Kreta, Rodos, Corfu, …

  12. in Egypte slachten ze elkaar af, en toch gaan de Toeristen heen. om niet over Israël te beginnen welke voorzichtig de laste jaren ook reclame maakt.en zo als je dat zegt het is wat grieks eigen. zou de bedenker van de reclame een familie van die bedenker van de Jumbo reclame zijn?

  13. over het feit dat Griekenland als beste vakantie bestemming is gekozen hebben wij een Griekse gezegde , misschien bestaat in het nederlands ook zo iets als χεστηκε η φοραδα μας ,στ αλωνι.
    als wij griekenland moeten redden van de toerisme, let op nog een gezegde, ζησε μαυρε μου να φας το Μαη τριφυλλι.
    en Kreta kan beter wat meer haar land benutten,dan wachten met de hand open of de toerist wat over heeft.er is meer dan toerisme in griekenland verdorie.

  14. dan doen ze tzimi ieder jaar is er een groot overschot aan kwaliteit groenten en fruit en nog gaan de europese landen hun groentjes en fruit buiten de europese unie kopen snap jij dat???????
    krijgen subsidies en wat nog allemaal en dan laten ze elkaar nog in de steek het zal zo moeten zeker… en zeg niet dat de kosten te hoog zijn om het naar hier te halen

  15. De motivatie van de beschaafde zweedse vakantieganger is meestal als volgt:
    1. Ga ik twee weken (met Liseberg)op vakantie en wat kost twee weken zuipen in Zweden?
    of
    2. Ga ik twee weken naar Kreta (of Magaluf of Antalya) en zuip daar?
    Door het prijsverschil van drank zal 2. meestal de goedkopere optie zijn.
    Als ze in Kreta nabij de bars een goede kinderopvang voor toeristenkinderen zouden regelen, heb je een win-win situatie.

    Het is maar een overweging……

  16. “Griekenland beste vakantiebestemming” ?

    Waar halen jullie dit toch ?

  17. @kaliopi zie link europa en niet jaloers worden ik kan er ook niks aan
    doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *