Budget vrijgemaakt voor vaccinatie van arme kinderen

We hebben de berichten de voorbije weken en maanden gezien en gehoord. Door het loodzware besparingsbeleid en de toenemende werkloosheid, hebben heel wat Grieken geen toegang meer tot gezondheidszorg. Langdurig werklozen verliezen na 12 maanden hun ziekteverzekering, en vele mensen hebben gewoon het geld niet meer om voor basisverzorging te betalen. Een aantal mensen worden opgevagen door medici die gratis hun diensten verlenen aan mensen die het bijzonder moeilijk hebben, maar die groep groeit zo snel aan, dat het niet bij te houden is. De situatie is best wel gevaarlijk: heel wat mensen hebben niet eens het geld om hun kinderen te vaccineren, met als gevolg dat heel wat ziektes terug opkomen, die aan het begin van de 20ste eeuw in West-Europa overwonnen bleken te zijn.

Het ministerie van Financiën heeft ernst van de situatie ingeschat en heeft een budget van 500.000 euro vrij gemaakt voor het ministerie van Volksgezondheid, om in ieder geval er voor te zorgen dat kinderen van arme mensen en mensen die geen ziekteverzekering meer hebben een basisbehandeling krijgen en gevaccineerd worden.

De politici kunnen nu weer de gelegenheid te baat nemen om te laten zien hoe erg ze toch begaan zijn met het lot van de armsten onder ons, maar het is gewoon een schande dat er in het Europa van de 21ste eeuw mensen zijn die geen toegang meer hebben tot gewone verzorging.

9 thoughts on “Budget vrijgemaakt voor vaccinatie van arme kinderen

  1. @Bruno, volgende maand gaan we nr Syros, wat zouden we eventueel kunnen meenemen van medicatie?

  2. Worden kinderen niet op school gevaccineerd?Moeten de ouders daar zelf voor instaan? Is het altijd zo geweest of is dat weer een nieuwe besparingsregel? Dat is eerder gevaarlijk.

  3. Lieve deugd ! Het staat al in belgische kranten.

  4. @Jenny, er is maar 1 vaccinatie die op school gebeurt, dat is die voor tbc. De rest moet je met het vaccinatieboekje zelf bijhouden en kijken waar je terecht kan voor gratis vaccinatie – afhankelijk van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Wanneer je niet bent aangesloten bij een ziekenfonds moet je de visite aan de kinderarts EN het vaccin zelf betalen, voor sommige vaccins loopt dat op tot 40 euro of meer.

  5. Naar mijn ervaring (van 15 jaar moeder zijn in Griekenland) was dit altijd al zo.

  6. μιας και παμε πισω στο χρονο, να ξανανοιξουνε το Πικπα, και να επιστρεψουν τα βιβλιαρια απορων κορασιδων της αγαπητης Φρειδερικης.

  7. Nog even toelichten dat er om de 2 jaar ter controle een gezondheidsattest moet worden afgeleverd op school, dit moet ingevuld en ondertekend worden door de kinderarts, tandarts en oogarts. Voor volgend schooljaar werd het attest aan ons al meegegeven, en voor de eerst ook een papier waarop de medewerking van een ‘klimakio’ van dokters in het ziekenhuis wordt voorgesteld, voor het invullen van dit papier. Of zij ook vaccineren dat weet ik niet, maar voor het preventief onderzoek kan iedereen daar in ieder geval toch terecht. Het wordt niet duidelijk vermeld of dit kadert in dit nieuwe plan, wellicht is het een plaatselijk initiatief.
    Gedurende de wintermaanden reed er ook een bus rond met dokters van de stichting ‘Το χαμογελο του παιδιου’ die vele scholen heeft bezocht in heel Kreta.

  8. Even een kritische noot. Zo’n bericht klinkt goed: ‘hulp aan arme kinderen gefinancierd door de Griekse overheid’. Maar het is ongetwijfeld de farmaceutische industrie die erachter zit om weer een lading vaccins te kunnen verkopen.
    We weten nu inmiddels toch wel -er is daarover meer dan genoeg info te vinden op internet- dat vaccineren tegen ziektes achterhaald is. Het kind wordt zonder reden volgespoten met allerhande kankerverwekkende stoffen zoals kwik en formaldehyde. Inenten tegen tbc geeft minder dan 50 % bescherming, geven de artsen zelf ook toe. En aan ziektes als mazelen of waterpokken ga je niet dood, die versterken juist het immuunssyteem. Ik ken genoeg kinderen die nooit ingeent zijn en desondanks volledig gezond zijn. Mijn kinderen hebben hun inentingsprogramma gelukkig niet afgemaakt, op aanraden van een (Griekse) homeopatisch arts destijds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *