Griekenland krijgt 2 nieuwe schijven van de noodlening

Het klonk als goed nieuws gisteren tijdens de eurogroep (de informele groep van de ministers van Financiën van de eurozone, onder de leiding van Jeroen Dijsselbloem) besliste gisteren om ineens 2 schijven van de noodlening aan Griekenland uit te betalen (zie hier de aankondiging van de eurogroep). De eerste schijf, van 4,2 miljard euro, zal in de komende dagen worden vrijgemaakt. Griekenland krijgt die schijf omdat het nieuwe maatregelen heeft genomen, die in wet zijn aangenomen op Palmzondag om middernacht, net voor de Griekse Goede Week.

De tweede schijf, van 3,3 miljard euro, zal later op het jaar worden uitbetaald, wanneer Griekenland aan een paar grote hervormingen is tegemoet gekomen, die zijn overeengekomen met de trojka. Het gaat om het open breken van gesloten beroepen, het ontslagen van 2000 ambtenaren, en het hervormen van het belastingssysteem.

Volgens minister van Stournaras is dit allemaal goed nieuws en zou Griekenland aan een nieuwe fase zijn begonnen. Premier Samaras gaat zelfs nog een stap verder en zegt dat de Grexit nu helemaal voorbij is. Het ziet er zelfs naar uit dat de trojka pas in het najaar nog eens terug op bezoek komt in Athene, en dat moet dus als goed nieuws worden beschouwd.

Maar of het allemaal van een leien dakje zal lopen de komende maanden, is zeer de vraag. De hervormingen die moeten worden doorgevoerd, zijn bijna allemaal op rekening van de openbare sector, en daar is de weerstand erg groot. We zien het nu al met de leerkrachten en het zal er niet beter op worden met de andere beroepsgroepen. De regering Samaras heeft bijna een jaar stand gehouden, tegen de verwachting van velen in. Benieuwd of ze het komende half jaar zal door komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *