Genoeg met dat racisme!

Ziek word ik hier van

Ziek word ik hier van

De Griekse tak van Dokters van de Wereld (Médecins du Monde) vindt dat het welletjes is geweest met het racisme in Griekenland. De organisatie is een tijdje geleden begonnen met de actie ENOUGH!. Racistisch geweld blijft maar toenemen. We werden gisteren geschokt door een bericht dat een 14-jarige Afghaanse jongen op paasmaandag werd aangevallen door een groep Griekse jongeren die volgens de jongen kledij droegen met het logo van Gouden Dageraad. De jongeren in het zwart vroegen de papieren van de Afghaanse jongen. Toen ze zagen dat hij van Afghanistan was, staken ze een kapotte bierfles in zijn gezicht.

Het voorval gebeurde aan de uitgang van het metrostation van Attiki. Gisteren werd daar trouwens nog eens een 20-jarige Syriër in elkaar geslagen door leden van Gouden Dageraad.

Vanuit de overheid blijft het stil. Die heeft het wellicht te druk om mensen te arresteren in Chalkidiki omdat die protesteren tegen het feit dat de natuur wordt verwoest door de werkzaamheden in de goud- en kopermijn. En natuurlijk heeft de overheid ook de handen vol met het uitsturen van marsorders.

Eurocommissaris Cecilia Malstrom kwam gisteren minister van Burgerbescherming Dendias trouwens even de oren wassen. Ze had het over de onaanvaardbare omstandigheden waarin vluchtelingen worden vastgezet in Griekenland (met name in de verlaten legerkampen), en ze had het ook over het asielbeleid van Griekenland. Op 100 km van de buitengrenzen van de EU speelt er zich in Syrië een bijzonder vuile oorlog af. Vele Syriërs ontvluchten hun land en komen al gauw in Griekenland terecht.

De Griekse overheid heeft vorig jaar meer dan 8000 vluchtelingen uit Syrië opgepakt. Griekenland heeft 150 asielaanvragen van Syriërs verwerkt in 2012 en heeft er … 2 (twee!) goedgekeurd. Dat terwijl bijna alle Syriërs in de rest van Europa asiel krijgen.

Vorige week lag er een wetsvoorstel klaar dat racisme strafbaar zou maken, ook voor politici. Tegelijk zou het ook strafbaar worden om de holocaust te verloochenen (iets wat nu nog altijd straffeloos mag in Griekenland). Het wetsvoorstel lag klaar om te worden gestemd in het parlement, maar op het laatste ogenblik trok het politieke kantoor van premier Samaras zelf alles weer in. Het is niet duidelijk waarom, en het is ook niet duidelijk of er een aangepast versie van het voorstel voor het parlement zal komen.

Wat wel duidelijk is, is het feit dat racisme niet wordt veroordeeld vanuit de regering. PASOK en DIMAR doen nog wel een aantal flauwe, halfslachtige pogingen, maar vanuit Nea Dimokratia komt er niets, wellicht om de extreem-rechtse vleugel van de partij niet voor het hoofd te stoten.

Maar een bolwassing van een eurocommissaris zal niet meteen voor verandering zorgen.

2 thoughts on “Genoeg met dat racisme!

  1. lees het volgende maar mensen, ook ziekmakend

    laatste nieuws uit Kreta

    Nederlander stak jongen op Kreta twintig keer
    http://www.nd.nl/artikelen/2013/mei/15/nederlander-stak-jongen-op-kreta-twintig-keer

    http://nos.nl/artikel/506980-nederlander-steekt-rus-11-neer.html
    ik zal maar drie artikels plaatsen of ze geloven me weer niet…

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1037216&srv=149

    nog nieuws uit Kreta

    Koning Minos was Europees
    http://eoswetenschap.eu/artikel/koning-minos-was-europees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *