Racistische dreigbrief aan adres van moslims

Dreigbrief, klaarblijkelijk van Gouden Dageraad

Dreigbrief, klaarblijkelijk van Gouden Dageraad

Het nieuws is al wat ouder, maar ik wil het toch nog even meegeven. Op zaterdag 18 mei maakte de Moslimgemeenschap in Griekenland bekend dat ze een dreigbrief had gekregen, klaarblijkelijk van Gouden Dageraad, waarin stond dat alle moslims nog tijd hadden tot 30 juni om in Griekenland te blijven. Vanaf 1 juli zouden ze worden geslacht als kippen in de straat.

Er word behoorlijk wat schuttingtaal gebruikt in de brief, die ik hier niet ga vertalen. U kunt op de afbeelding klikken om het na te lezen. De laatste zin van de dreigbrief, die in het Grieks, Engels en Arabisch was opgesteld, met het logo van de partij op de achtergrond, luidt als volgt: “Er zal bloed vloeien”. De Moslimgemeenschap heeft de brief op haar facebookpagina gezet.

Later op zaterdag volgde er een persbericht:
Athens May 18, 2013
PRESS RELEASE
The Muslim Association of Greece received yesterday a threatening note that was posted via a central post office of Athens. This threatening and insulting note threats directly the Muslims with bloodshed and with one month deadline within all Muslims, Greeks and foreigners, to evacuate the country otherwise…”be butchered like chickens”.
This message is addressed to Muslims and not to immigrants (that for the time being are on top list of the agenda of racism), and this indicates that the religious hatred against humans is undisguised. The note is attached to you.
Every Muslim is any time ready and fearless to defend his faith, not caring for his life. Here the human dignity is challenged, the sense of mutual respect and coexistence is challenged, but the proper confrontation is in the hands of the State that is now called to make certain that all citizens are enjoying equal law and that we are not prey in every asymmetric threat.
Respectfully
The Board of Muslim Association of Greece

Het nieuws is eigenlijk dat we zo goed als niets hebben gezien van deze dreigbrief in de tradidionele Griekse media. Ook vanuit de politiek is zo goed als geen reactie gekomen op dit voorval. Maar dat kan natuurlijk precies het gevolg zijn van het feit dat er op radio en TV nauwelijks aandacht werd besteed aan het bestaan van de brief.

Op de site van Gouden Dageraad wordt natuurlijk in alle toonaarden ontkend dat de dreigbrief van de partij komt. Het is natuurlijk niet uitgesloten, want het niveau van de brief is zeer laag, zelfs voor Gouden Dageraad. Maar het is even zo goed ook niet ondenkbaar dat sympathisanten van de partij er achter zitten. Gezien er toch nooit enig weerwerk komt tegen de acties van Gouden Dageraad, heerst er een soort van straffeloosheid, waardoor iedereen zo racistisch uit de hoek mag komen als hij wil.

Ondertussen zou de overheid een nieuw anti-racistisch wetsvoorstel klaarstomen, dat dit soort acties zou moeten aanpakken, en vooral coalitiepartners PASOK en DIMAR dringen daar op aan. Maar het lijkt er op dat Nea Dimokratia het wetsvoorstel steeds maar tegenhoudt. Telkens weer roept de partij in dat er aanpassingen moeten worden gemaakt, maar niemand weet precies waarom. De vorige anti-racisme wet dateert van de jaren 70 en maakt het verloochenen van de holocaust nog steeds niet strafbaar.

Er is wel een vermoeden dat men probeert om een aantal kerkleiders niet te veel tegen de haren in te strijken. Zo is er bijvoorbeeld de bisschop van Kalavryta, Ambrosios, die vindt dat een anti-racistische wet anti-Grieks is, en dat die de vrijheid van meningsuiting zal bedreigen. Het zal dan toch voornamelijk zijn vrijheid van meningsuiting zijn, want Ambrosios is niet tuk op meningen die tegen de zijne indruisen. Gouden Dageraad ziet een medestander in deze figuur. Even ter herinnering: de bevolking van Kalavryta is uitgemoord door de nazi’s. Je zou dan toch verwachten dat een kerkleider uit die contreien enigszins anders aankijkt tegen de opkomst van fascisme en racisme en op zijn minst een constructieve mening heeft.

10 thoughts on “Racistische dreigbrief aan adres van moslims

  1. Sorry, maar zolang niet bewezen wordt wie dit vod geschreven heeft, blijven voor mij alle opties open.
    Provocatie is van alle tijden, blind idealisme vindt snel bewijzen voor zijn stellingen.

  2. Londen gisteren, Stockholm de laatste vier nachten… Het (kap)mes snijdt wel harder aan de ene kant dan aan de andere.

  3. valt het jullie niet op dat het wel allemaal heel erg elkaar opvolgt: boston, gifbrieven aan obama, londen, zweden, … ik weet het zo niet, maar ik blijf toch altijd beducht voor “false flags” en manipulaties, een “strategie van de spanning” die maar blijft gebruikt worden, doorheen de decennia: geef vrij spel aan een paar idiote heethoofden (of het nu fundamentele moslims, communisten of fascisten zijn) en zorg ervoor dat het publiek de daver op het lijf krijgt (en smeekt om autoriteit en orde, of knikkend instemt met alweer een aanval op een oliestaat). en deze zaken duiken steeds op in crisistijd, als de massa aan het twijfelen gaat. maar ik zal zelf wel een paranoïde conspiracy gek zijn, dus vergeet deze woorden maar. tenzij er morgen of overmorgen weer eens een spectaculaire aanslag gebeurt, denk dan nog eens aan die gekke stijn.

  4. Als je zorgt dat mensen elkaar haten zal er zich nooit een groot front vormen die zich massaal tegen de heersende macht keert dus daar zit wel wat in Stijn.

  5. Je bent geen paranoïde conspiracy gek, Stijn! Wat je zegt klopt echt wel. Het is een fenomeen dat in de geschiedenis al eeuwen (om niet te zeggen altijd al) voorkomt.
    Het is alleen niet altijd gerichte of bewuste conspiracy, dikwijls zelfs ‘organische’ evolutie van historische misstappen (kleine en grote) in het korte of verre verleden.
    Daarom is Geschiedenis het belangrijkste vak op school 🙂
    Tenminste als dit vak verruimd wordt tot wereldgeschiedenis en niet misbruikt wordt om de eigen ego’s te strelen. Het vak biedt de ideale en onverwaarloosbare kans om te leren hoe de maatschappij geëvolueerd is tot wat het nu is, hoe bepaalde conflicten tot stand gekomen zijn, hoe relaties gegroeid zijn, hoe daden uit het verleden geleid hebben tot bepaalde positieve en elders ook negatieve resultaten, en zoveel meer.
    Het vak is de onmisbare noodzaak om groeiende generaties competenties aan te leren als analyseren, synthetiseren, bekritiseren, relativeren, communiceren, dialogeren, respecteren, …

  6. @Christos,
    Het bestuderen van geschiedenisboeken die in verschillende landen gebruikt worden is interessanter dan de leerstof zelf.
    Volgens mij kan je de leerlingen beter motiveren om boeken te lezen, geschreven door bevoorrechte getuigen en zo een kritische geest te ontwikkelen.,

  7. Oei, Penimeni, ik maar zeggen dat geschiedenis het belangrijkste vak is op school! 🙂 en jij ziet geschiedenisboeken als een te bestuderen rariteit!?

    Het is inderdaad een studie waard om de geschiedenisboeken van verschillende landen te bestuderen. Je zou versteld staan van hoe één en dezelfde feit door verschillende brillen bekeken anders overkomt.

    Maar alle gekheid op een stokje blijft het aanleren van historische achtergrond en aanleren van competenties van niet te onderschatten waarde. Leerlingen kunnen boeken lezen maar hebben daarom nog niet de competentie van zichzelf ontwikkelt om te analyseren, synthetiseren, bekritiseren en correct te communiceren.

    En hoe onbevooroordeeld is een bevoorrechte getuige? Wie moet je ernstiger nemen? De soldaat die zelf gevochten heeft tijdens het Ardennenoffensief (een bevoorrechte getuige) of de historicus die hierover diepgaand objectief onderzoek, feitenanalyse, enz. heeft gevoerd en een ‘geschiedenisboek’ over schrijft?

  8. @Christos,
    Een bevoorrechte getuige is daarom niet onbevooroordeeld. Daarom een zo breed mogelijk spectrum raadplegen.
    En om het overzicht niet te verliezen, een boek als “in Europa” van Geert Mak.
    Een echte eye opener wat betreft de samenhang van gebeurtenissen.
    En natuurlijk raadpleeg je dan ook Mak’s critici.
    Ik leerde in de geschiedenisles dat onze Leopold de negertjes frieten leerde eten en zich wassen met Sunlightzeep.
    Wat ze met het ijverig verzamelde zilverpapier deden bleef een raadsel.

  9. Terug terzake: door er nog wat beledigingen richting de metropoliet Pavlos van Sisanio en Siatista bij te doen, wordt metr. Ambrosios binnenkort wellicht toch door zijn collega’s op de vingers getikt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *