Tentoonstelling van Griekse fotoreporters in Europees Parlement kan niet doorgaan

Grieks politiegeweld tegen fotoreporters

Grieks politiegeweld tegen fotoreporters

De Griekse Fotoreportersbond heeft een tentoonstelling samengesteld met fotomateriaal dat het politiegeweld tegen de pers in Griekenland in beeld moet brengen. De titel van de tentoonstelling luidt in het Griekse “Η είδηση υπό διωγμό” wat je vrij zou kunnen vertalen als “de pogrom tegen de informatie”. Journalisten en fotoreporters hebben het moeilijk in Griekenland om op een objectieve manier verslag uit te brengen, we hoeven daarvoor niet enkel naar Turkije te kijken. Denken we maar aan de kwestie Vaxevanis, of het feit dat een informatief programma op de Griekse openbare omroep is geschorst omdat de journalisten zich ietsje te kritisch uitlieten. U herinnert zich ook dat Griekenland met 14 plaatsen is gezakt in de persvrijheidindex in 2012.

De fotoreporters hebben het ook moeilijk. Ze zijn tijdens de talrijke protesten het voorbije jaar het doelwit geweest van de oproerpolitie, die er niet voor terugdeinsde om hun materiaal in de vernieling te slaan. Ondanks het feit dat ze een vergunning hadden en duidelijk lieten zien dat ze fotoreporters waren. Op een dergelijke betoging werd de voorzitter van de Griekse Fotoreportersbond, Marios Lolos, overigens met het heft van de matrak zo hard geslagen dat hij een bloeding in het hoofd had opgelopen die zo hard drukte op zijn schedel, dat hij een schedelboring moest ondergaan om de druk weg te halen. Even was er angst dat de fotograaf verlamd zou raken.

Dit soort situaties heeft de fotoreporters er toe aangezet om deze tentoonstelling te organiseren. Niet in Griekenland zelf, maar in het Europese Parlement, meer bepaald in de centrale hal van het parlementsgebouw. Het speciale van de tentoonstelling, is dat de fotoreporters zelf zowel achter als voor de lens staan. Het zijn dus foto’s van politiegeweld tegen persfotografen zelf. De tentoonstelling zou eergisteren geopend worden.

Maar…. het Europese Parlement zag het anders. De tentoonstelling kan niet doorgaan zoals die nu is opgesteld, luidt de officiële weigering. Een beetje een vage redenering, die de bij de Griekse fotoreporters in het verkeerde keelgat is geschoten. Het is nog steeds niet duidelijk wat er dan mis is met het opzet van de tentoonstelling. Is de timing een beetje ongelukkig, gezien de gebeurtenissen in Turkije dezer dagen? Of is het absoluut nodig dat Griekenland niet meer op negatieve manier in het nieuws komt, om toch te kunnen spreken van de “success story” die premier Samaras overal probeert te verkopen? Uw gok is zo goed als de mijne.

Eind van de maand wordt er in het Europese Parlement een speciale dag gewijd aan de persvrijheid en de Griekse fotoreporters gaan dan opnieuw de tentoonstelling proberen op te zetten.

One thought on “Tentoonstelling van Griekse fotoreporters in Europees Parlement kan niet doorgaan

  1. ελα ρε!!!αντιδημοκρατικο το κλιμα στο ευρωκυνοβουλιο;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *