Kaart met overvallen op migranten

Dagelijks hoor je van geweld tegen migranten. Van bendes in het zwart geklede kortgeschoren kleerkasten die mensen met een donkere huid te lijf gaan met messen, knuppels en gebroken bierflessen. Vanuit de overheid wordt er zo goed als niet opgetreden tegen dit soort geweld.

Meer nog: tijdens zijn bezoek aan Finland vorige week, zei premier Samaras dat de Grieken geen racisten zijn (hier ga ik nog wel mee met hem), en dat het extremisme zal afnemen wanneer de economie terug aanzwengelt en werkloosheid daalt. Buiten Samaras ziet niemand in Griekenland de economie groeien en de werkloosheid in maart was alweer gestegen in vergelijking met februari.

Maar mij lijkt het dat Samaras hiermee vooral een excuus aangeeft waarom er helemaal niet wordt opgetreden tegen extremistisch, racistisch geweld. Het is er als het ware vanzelf gekomen, dus het zal vanzelf ook wel verdwijnen. Het toont aan hoe de Griekse politiek werkt: achteruitleunen, toekijken en hopen dat alles vanzelf beter wordt. En als dat niet het geval is, dan is het steeds de schuld van een ander.

Laten we daarom eens even kijken hoe groot het probleem van het racistisch geweld in Athene is. Hieronder is een interactieve kaart die toont waar er aanvallen zijn gebeurd op migranten. Uit de frequentie mag duidelijk zijn dat dit geen marginaal fenomeen is, en dat dit alleen maar zal uitbreiden als er geen duidelijk signaal vanuit de overheid komt.

5 thoughts on “Kaart met overvallen op migranten

  1. Goed initiatief om met een dergelijk kaartje de omvang van het probleem in beeld te brengen. Op zeker moment kan de kop dan echt niet meer in het zand gestoken worden.

  2. Nou nergens om en zulke interactieve kaarten geven inderdaad een mooi beeld waar ‘haarden’ van verfoeilijk geweld zijn, maar dan wel weer uitgesplitst naar geweld tegen buitenlanders?

    Zijn er ook interactieve kaarten waarop geweld in het algemeen wordt aangegeven, of kaarten waarop alleen buitenlanders een misdrijf begaan tegen de ingezetenen?

    Zó belicht dit volgens mij toch maar 1 kant van het geweld.
    Racisme is verfoeilijk (en ik kan hier enigszins van mee praten)maar er is ook zo-iets als actie-en-reactie wat dan al heel gauw onder de noemer ‘racisme’ valt. En dat is niet nieuw. Ik herinner me dat enkele tientallen jaren geleden al buitenlandse studenten langs de deuren gingen om nep-schilderijtjes te koop aan te bieden om zo hun studie en verblijf hier te bekostigen. Als je echter geen nep-schilderij van ze wou kopen (nog niet goedkoop overigens ook niet) dan was het eerste het beste commentaar van de ‘student’: “Dat is omdat ik zwart (rood, geel, wit, groen) ben, hè! U bent racistisch!!”

    Enkele weken geleden is op Kreta een buitenlander “flink te grazen genomen” maar dit had niets met racisme te maken, maar met brute aanranding en verkrachting van een minderjarige…
    Op welke interactieve kaart behoort dit voorval dan?

    Voor de goede orde: Ik keur élke vorm van geweld af.

  3. Op Athos? Daar is toch iedereen zwart en bebaard?

  4. @Christos, er is daar tenminste 1 zwarte monnik (uit Nederland), maar daar gaat alles naar verluidt goed mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *