Buskaartjes weldra op de bussen te koop?

Hoe vaak heb ik het niet gezien? Toeristen die in Athene (en ik neem aan dat het in Thessaloniki net zo is) het openbaar vervoer willen gebruiken, en zonder ticket de bus op stappen, met het idee dat ze er bij de chauffeur eentje kunnen kopen. Behalve in de bus naar de luchthaven, kun je dat dus niet. En dat zorgt voor flink wat verwarring. Vaak kan de buschauffeur zelfs niet uitleggen waar de arme toeristen dan wel een ticket kunnen kopen, want hij beheerst meestal het Engels niet. Meestal krijgen toeristen te horen van de andere passagiers (die wel Engels kennen) dat ze het zich maar niet moeten aantrekken. Er is toch geen controle.

Doordat er net zo weinig controle is op de Atheense bussen, loopt de openbare vervoersmaatschappij heel wat inkomsten mis. Want veel passagiers doen aan zwartrijden en nemen het risico, net omdat de pakkans zo klein is. Nochtans zijn de boetes niet min, ze beginnen vanaf 40x de waarde van een normaal ticket en dat loopt ondertussen toch al gauw op tot boven de 50 euro. Controles gebeuren als volgt: 2 controleurs stappen op langs de middendeur en de deur achteraan en controleren alle kaartjes. Als iemand wordt betrapt, dan stappen ze met de overtreder uit en geven hem de boete.

Omdat je natuurlijk niet op elke bus 2 controleurs kunt zetten, heeft de overheid nu een nieuw plan klaar om het zwartrijden tegen te gaan. Vanaf nu zal elke passagier vooraan moeten opstappen en kan hij zijn kaartje ook bij de chauffeur kopen. Het kaartje zal dan wel iets duurder zijn dan het gewone kaartje dat je in bijna elke kiosk vindt, zo ongeveer 10 tot 20 eurocent.

Wellicht zal deze maatregel vanaf september worden ingevoerd. Misschien kan dit soort maatregel vermijden dat de prijzen van de tickets van het openbaar vervoer een kwart duurder moeten worden, zoals de trojka het heeft opgelegd.

12 thoughts on “Buskaartjes weldra op de bussen te koop?

  1. In Thessaloniki staan sinds jaar en dag ticketautomaten op de bus zelf.

  2. Klop Bertinos!
    Ik wou net het zelfde schrijven. Misschien hebben ze daar nog geen metro, maar ticketautomaten zijn er wel op de bussen te vinden…

  3. Bruno, Ik ga al vele jaren , jaarlijks naar Nea Makri op vakantie. En jaarlijks doe ik van daaruit een dagje Athene. Ik neem dan de bus die van Marathonas naar Athene rijdt, en ik koop nog steeds( vorig jaar toch nog) mijn ticket op de bus. Wist dus ook niet dat dat normaal niet was.

  4. oplossing een . je heb geld gepast klaar en je betaalt de controleur met de reden dat nergens tickets te koop zijn.
    oplossing twee ,bijna alle omatjes en opatjes hebben genoeg. op juiste manier aankijken en vragen lost meestal jou probleem.
    let op , vaak nemen ze jou mee naar een politie bureau omdat zelf niks kunnen doen.

  5. @Vera, ik neem aan dat jij de KTEL bus neemt, de interregionale bussen. Daar koop je inderdaad je kaartje op de bus zelf. Er komt zelfs iemand langs om je dat te verkopen. KTEL bussen hebben genummerde plaatsen.
    Ik had het over het stadsvervoer. Daar kun je voorlopig nog geen ticket kopen op de bus zelf (in Athene dus).

  6. Nee wij reden ook zonder kaartje paar weken geleden. De chauffeur zat er niet mee. Iets duurdere kaartjes op de bus zelf lijkt me prima plan. Zoiets kenden wij hier met de strippenkaarten.

  7. In Iraklion koop ik altijd mijn kaartje op de bus…

  8. In N’land wordt je gek van al die veranderingen, die chipkaart die per persoon moet worden aangeschaft, hoe redt een toerist zich daar?

  9. Misschien is het idee te simpel voor de Grieken, maar in het Zwarte Woud rekent men elke toerist zo’n 1,5 euro per dag aan.
    Hiermee mag je dan onbeperkt op trein, tram en bus reizen.
    Dat pasje krijg je bij inschrijving in het hotel of vakantiewoning.
    Nadeel is natuurlijk dat de verhuurder niet kan sjoemelen, want een deel van het aanmeldformulier gaat naar de overheid.
    Dit moet toch kunnen werken voor bijv Athene en verre omgeving.

  10. Op Rhodos hebben ze het dit jaar net omgedraaid, je kunt nu dus GEEN kaartjes kopen op de bussen. Je moet nu je buskaartje eerst gaan bij een kiosk of toeristen supermarket

  11. @Bertinos en @Kostas, die automaten in de bussen van Thessaloniki verkopen geen tickets maar ze dienen om het ticket dat je in bvb de periptera koopt, te valideren.
    In sommige bussen zitten nog oude automaten maar dat systeem werkt al jaren niet meer.
    Dus ook in Thessaloniki is de boodschap: Genoeg tickets kopen in het periptero.

  12. Heuh @Christos, hoe kom je daarbij?? Sinds jaar en dag, in maart 2013 nog!, bustickets gekocht in Thessaloniki (stadsvervoer) door geld te steken in de automaat OP de bus, waarna het ticket eruit kwam en dàn nog eens gevalideerd moest worden, door het opnieuw (in een andere gleuf) in de automaat te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *