Nerit, weer een nieuwe piratenzender in de lucht

Nerit - testbeeld

Nerit – testbeeld

Wie in Griekenland televisie kijkt via het digitale signaal van Digea, kreeg vanochtend het beeld hier links te zien. NERIT is dus al te bekijken via het digitale signaal. Zonder vergunning, zonder dat er een stemming is geweest in het parlement, zonder dat er een beslissing is geweest van de Raad Van State. En vooral: zonder dat er werknemers zijn.

Dat lijkt dan toch wel verdacht veel op een piratenzender (behalve dan dat er geen werknemers zijn), niet? Daarmee is NERIT de tweede piratenzender, naast het oude ERT, dat nog steeds uitzendt via het internet (u vindt alle signalen terug op deze pagina: http://www.pressproject.gr/live/44219/Louketo-stin-ERT

Toen er op de privézenders, die sinds vanochtend weer aan berichtgeving doen, reactie kwam op dit beeld, haalde Digea het er meteen weer af. Nu moet u weten dat Digea een consortium is van de 6 grootste privézenders in Griekenland. Digea lijkt nogal nauw verbonden te zijn met de Griekse overheid, via de eigenaars van die zenders, maar dat is geen geheim. Zo haalde Digea het kanaal 902 van de KKE een paar keer uit de lucht. Normaal toont 902 enkel beelden van marcherende vlaggenzwaaiende actievoerders en televerkopers, maar afgelopen week stuurde de zender het signaal van ERT de wereld in. Het is echter niet de taak van Digea om zenders uit de lucht te halen.

Digea komt nu wel meer in de kijker. De nieuwe frequenties van NERIT zullen te koop worden aangeboden via een openbare aanbesteding. Die aanbesteding is volledig op maat geschreven van Digea, waardoor het gevaar bestaat dat NERIT een entiteit zal worden die bevolkt zal worden met mensen uit de nauwe cirkel van de oligarchen die nu al de media beheersen.

En nog  even een terzijde: toen er nog analoog werd uitgezonden in Griekenland, had niet 1 privézender een licentie. Meer dan 20 jaar hebben vele zenders eigenlijk illegaal uitgezonden. Daar heeft de Griekse overheid nooit tegen opgetreden. En de eigenaars van die illegale zenders, mogen nu bepalen wie de frequenties van NERIT gaat krijgen?

Maar komt het zo ver? Want het water tussen de drie coalitiepartners Nea Dimokratia, PASOK en DIMAR wordt alsmaar dieper. Nu is er een meningsverschil over de manier waarop Samaras de kwestie ERT heeft aangepakt. Maar er zijn volgens de andere 2 partijen nog een aantal andere meningsverschillen. Vanavond om 19:30u zitten de drie samen om te praten over het nu verder moet. Het klimaat is volledig gepolariseerd: Samaras liet gisteren al weten (in een toespraakje in Nafplio, waarvoor alle priv̩zenders hun stakingsprogramma onderbraken Рiets wat ze zelfs niet deden voor de zware aardbeving die Kreta heeft getroffen op zaterdag) dat hij zeker niet terugkomt op zijn beslissing.

Venizelos en Kouvelis blijven er op hameren dat ERT open moet blijven. En beide kampen beschuldigen de andere kant er nu al van dat die verantwoordelijk is als de regering valt. Dus het wordt een kritieke bijeenkomst.Sinds vanochtend zenden de privézenders weer nieuwsberichten uit en alle journalisten hebben het over verkiezingen, dus het lijkt wel aannemelijk. Partijleden van PASOK en DIMAR komen vandaag niet op het scherm of op de radio, iets wat ook al heel uitzonderlijk is.

Oppositiepartij SYRIZA is geval in verkiezingsmodus. Partijleider Alexis Tsipras spreekt vanavond om 20:00u (19:00 Belgische tijd) zijn achterban toe op het Syntagmaplein.

Als we naar verkiezingen gaan, voorspel ik u een coalitieregering Nea Dimokratia – Gouden Dageraad. Want de andere partijen zullen in geen geval samen willen zitten met Samaras in een regering. Spannende momenten.

3 thoughts on “Nerit, weer een nieuwe piratenzender in de lucht

  1. Het is nog wat voorbarig, maar stel er zijn verkiezingen (en de kans hierop is niet klein): X.A. in de regering? Zouden die van N.D. echt zover durven gaan in het openbaren van hun extremistische sympathieën? Nu al en zo open en bloot (want latent zijn die er natuurlijk wel, maar je moet ze voorlopig nog tussen de lijntjes lezen)? Anderzijds, als N.D. door dat rare bonussysteem weer incontournable wordt, inderdaad… wie wil dan nog zijn broek scheuren aan een coalitiepoging behalve de neonazi’s? Het zal me weer een zootje worden als de regering valt. En wie weet wat er dan allemaal kan… Niet veel goeds vrees ik.

  2. Als die neonazi’s aan de macht komen vrees ik dat iedereen Griekenland links zal laten liggen (het toerisme gaat net weer de goede kant op).

  3. je bedoelt “rechts” zal laten liggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *