TED Talk van Georgos Papandreou

Misschien herinnert u zich nog dat hier ter sprake is gekomen dat er een petitie was gestart om er voor te zorgen dat voormalig Grieks premier Georgos Papandreou zou gaan spreken op de TED global conferentie in Edinburgh op 11 juni dit jaar. Het zit vele Grieken hoog dat Papandreou de hele tijd in het buitenland lezingen gaat geven over het “crisismanagement” dat hij heeft gevoerd toen hij eerste minister van Griekenland was. Voor vele Grieken heeft Papandreou helemaal niets gedaan, behalve dan Griekenland geofferd op het kapblok van de neoliberale bezuinigingsmanie.

Ondertussen zie je Papandreou regelmatig spreekbeurten geven aan de Ivy League universiteiten in de Verenigde Staten. Dat zijn de elitaire universiteiten aan de Amerikaanse oostkust en voor elke lezing rijft Papandreou natuurlijk wel flink wat royalties binnen.

Ingeborg Beugel wees me op een video van de hele speech van Papandreou op TED Global.

Interessant om het verhaal van Papandreou te volgen. Hij heeft het weer over zijn stokpaardje: democratie. En hij heeft het weer over het feit dat zijn familie werd opgejaagd door de junta. Dat is natuurlijk een gebeurtenis die je blijft achtervolgen, zeker als je als jongeman gezien hebt dat iemand een pistool tegen het hoofd van je vader heeft gehouden.

Papandreou gaat dan verder met een vaag verhaal dat suggereert dat hij de huidige financiële markten vergelijkt met de dictatuur van een junta. Nu ja, daar hadden we geen Papandreou voor nodig. In het Grieks kon ik Papandreou’s redenering altijd al moeilijk volgen, maar ook in het Engels is het niet eenvoudig om een duidelijke lijn in zijn verhaal te vinden.

Wat ik er wel van heb opgestoken, is hoe het er bij de Europese Unie aan toe gaat. Als het klopt wat Papandreou hier zegt, dan worden vele vermoedens bewaarheid. De Europese politici laten zich compleet leiden door de financiële markten en de beurzen. En Griekenland is inderdaad geofferd om de markten rustig te stemmen.

Alleen is het stuitend dat diezelfde Papandreou niet verder heeft gevochten voor het lot van zijn land. En dat men in Brussel zo laf is. De speech, hoe zwak hij ook is, zal wel nooit op de Griekse televisieschermen komen, om de Grieken te laten zien hoe het spel wordt gespeeld. Papandreou is de zwarte piet in Griekenland, en hoewel hem veel aan te wrijven is, is hij zeker niet de enige.

Luistert u toch maar even naar hem, het zijn 20 minuten die goed besteed zijn. En hou dit in het achterhoofd wanneer u volgend jaar naar de stembus trekt voor de Europarlementsverkiezingen.

8 thoughts on “TED Talk van Georgos Papandreou

  1. Zoals ik hier vanaf het incident betoogd heb, had “Papa” Dreou volkomen gelijk toen hij het Europese dictaat aan een referendum wilde laten toetsen.En natuurlijk laat Brussel/Straatsburg de oren naar de wensen/eisen van de Amerika gestuurde “markt” hangen,… al héél lang.
    Ik zal er persoonlijk voor strijden om die EU-verkiezingen van 2014 met een massale blanco-stem af te straffen.Wat de consequenties ook mogen zijn.Dit kan mag toch niet langer zo doorgaan.Niet in Nederland en niet in Griekenland en alles er tussen.

  2. Lang niet eens met alles wat George zegt, maar de kern is wel juist. In alles wat er gebeurd is, is de arrogante politiek totaal vergeten om naar de mening van het volk te vragen. “Vergeten”… Beter gezegd heeft men het volk genegeerd en gezegd dat het z’n bek moet houden. Persoonlijk ben ik voorstander van een directe democratie. Daarin komt vanzelf de interesse voor politiek en bestuur door terug bij de burger. Nu hebben we 1 x in de 4 jaar een dag democratie, verkiezingsdag. Vind men het gek dat velen zich niet voor politiek interesseren als ze er 1 dag in de bijna 1500 dagen er iets over mogen zeggen… In een echte democratie voert de regering de wil van het volk uit. Op die manier kunnen ook veel kosten worden bespaard, het overheidsapparaat kan flink worden uitgedund.

  3. Zó kun je(in casu Amerika) natuurlijk de hele wereld (be)sturen. Gewoon alle EU- (en andere)landen afluisteren en bespioneren in hun diplomatieke missies bij de Verenigde Naties in New York.Griekenland heette “Powell”, en de hele GR-operatie had de codenaam “Klondyke”.Merkwaardig vooruitziende benaming.(uit NSA bronnen).

  4. Ja bravo @Bruno, het is natuurlijk een ongoing business. Het vervelende is dat je in dit soort zaken op het moment dat het gebeurt en meldt,bijna iedereen je een beetje uitlacht en je nauwelijks bijval kunt verwachten totdat iemand uit de inner circle zijn mond durft open te doen.

    Mijn angstige gedachte – al een paar jaar lang, zoals je weet – is, dat we met z’n allen niet weten wat er achter de schermen in Griekenland,de EU, de ECB en het IMF nu écht gaande is met die hele charade van die fake Euro en Europa ecomische crisis.Daar komen we pas over een paar jaar achter.Dat het een complot van mondiale omvang is lijkt mij zo langzamerhand wel vast te staan.

    In Engeland sluiten 1 miljoen werkenden iedere maand zgn `payroll loans´af om het eind van de maand te halen, tegen krankzinnige loanshark percentages. Zo lees ik in The Independant van vandaag.Dat kan natuurlijk nooit goed gaan!

  5. je kan duidelijk zien wat het resultaat is van het verenigd Europa… daar moet je niet voor gestudeerd hebben: massa’s politieke plaatsjes tegen fenomenale wedde voor een bende arrogante klootzakken die zich verheven boven alles voelen. De realieit voor de bevolking is schrijnend.Armoede en werkloosheid, Griekenland,Italië,Spanje,Portugal,Ierland zijn in basis bankroet en al de rest moet bezuinigen,afdanken,mensen die al uitgeperst zijn verder leegzuigen… En intussen houdt het niet op. Steeds meer nieuwe landen moeten erbij komen om nog meer politiekers de job van hun leven te geven.Democratie is het meest verkrachte woord van de laatste decennia. Welke stem heeft het volk gehad op alle fronten? TIPOTA, niets. Laten we met zijn allen onze EIGEN centen eens van de banken weghalen (voor wie nog iets over heeft) en omzetten in andere munten. Wedden dat heel de boel dan als een kaartenhuisje in elkaar stuikt? Ik droom van een tijd zoals twintig jaar geleden, elk land zijn eigenheid.In België is men anders ook goed bezig, 7 parlementen en 6 regeringen met daar nog eens de Europese postjes bovenop. Misbruik van sociale voordelen op alle vlakken en islamisering alom. Ik voel me alles behalve veilig hier… en dit is geen racisme, maar teveel is teveel. Als je al een moskee moet bouwen in een gevangenis dan zegt dit genoeg over de populatie die er zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *