TAP – eindelijk een eerste economisch succesje voor Griekenland?

Het traject van de TAP pijpleiding

Het traject van de TAP pijpleiding

Het nieuws is al een paar dagen oud: afgelopen vrijdag heeft Azerbeidzjan gekozen welke pijpleiding het zal gebruiken om gas naar Europa te brengen vanaf de Kaspische Zee.

Het is de leiding TAP geworden, de Trans Adriatic Pipeline, een pijpleiding die door het noorden van Griekenland zal worden getrokken (daarna naar Albanië en dan onder de zee naar Italië), door gebieden met de hoogste werkloosheid in de EU: Macedonië en Thracië.

De rivaal van TAP was Nabucco, een pijpleiding die door Bulgarije, Roemenie, Hongarije en Oostenrijk zou lopen.

De directeur van TAP spreekt van een investering van 1,5 miljard euro in Griekenland en mogelijk 2000 jobs. Na het debacle van de Bourgas – Alexandroupolis pijpleiding die uiteindelijk niet wordt aangelegd, is dit in ieder geval wel goed nieuws.

Afgelopen weekend hield Nea Dimokratia een partijcongres, en natuurlijk greep premier Samaras deze gebeurtenis aan om te laten zien hoe succesvol zijn beleid is. Zijn bezoek aan Azerbeidzjan een maand geleden zou wel eens de doorslag hebben gegeven, alhoewel het niet duidelijk is wat Samaras daar in Bakoe is gaan beloven. Misschien heeft hij wel afgezien van de heffing van een doorvoertaks, want Griekenland dringt daar niet op aan. Daardoor mist de Griekse schatkist naar schatting een bedrag van 320 miljoen euro over een periode van 15 jaar.

Er is heel wat wantrouwen in Griekenland rond dit project. Tegenstanders vrezen voor schade aan het ongerepte milieu van Noord-Griekenland, waar je nog beren en wolven kunt aantreffen. Ook gelooft men dat de maandelijkse salarissen voor toekomstige werknemers nauwelijks hoger zullen gaan liggen dan 400 euro.

Moeilijkheden zullen er zeker zijn. Er is in Griekenland nog steeds geen kadaster en er zullen onteigeningen moeten gebeuren om de pijpleiding aan te leggen. Vroegere voorbeelden van onteigeningen tonen aan dat zoiets een lang proces is in Griekenland.

Maar misschien loopt het allemaal dan toch wat vlotter dan voorzien en is dit dan toch een eerste succesje.

4 thoughts on “TAP – eindelijk een eerste economisch succesje voor Griekenland?

  1. Laat ons hopen dat het vlot zal verlopen want Grieken kennend,zal er heel wat reactie op komen : onteigeningen,gevaar voor de natuur,slavenarbeid,geen opbrengst voor eigen land,enz,enz.Ze zullen wel iets uit hun mouw schudden en XA kan daar ook gaan huishouden want natuurlijk zullen het de inwijkelingen zijn die er zullen werken.
    Ze hebben het in N.GR.moeilijk om aan arbeidskrachten te komen voor de pluk en alleen inwijkelingen bieden zich aan.Het loon is mager voor een vermoeiende taak

  2. Ik ken helemaal de details van TAP niet, maar wat verwachten de Grieken dan eigenlijk van investeringen? Er zal altijd een kost aan verbonden zijn…

  3. Zie DE VOLKSKRANT : “Geldschieters geven Griekenland nog drie dagen”

  4. De Europese Commissie heeft het bericht ondertussen al tegengesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *