Publieke omroep terug in de lucht?

Het is hier een paar dagen stil geweest, want ik heb een verschrikkelijk drukke week achter de rug gehad. Het resultaat van het werk zal u de komende dagen kunnen horen op VRT Radio 1, tijdens de programma’s De Ochtend en Vandaag. Stil was het echter niet in Griekenland, er is voldoende gebeurd.

Logo van de Griekse Openbare Televisie

Logo van de Griekse Openbare Televisie

Neem nu de “openbare televisie”. Op dinsdag verscheen er opeens een logo op de frequentie van ERT op de televisieschermen. De hele dag werd er klassieke muziek onder het beeld gezet. De nieuwe zender heet ΕΔΤ (EDT) – Ελληνική Δημόσια Τηλεόρσαη (Griekse Openbare Televisie).

Vreemd, want niemand was er van op de hoogte dat de zender opnieuw de lucht in zou gaan. Er was geen aankondiging gemaakt, maar de Griekse Raad Van State had 3 weken geleden in haar arrest al wel gezegd dat de Griekse overheid verplicht was om uit te blijven zenden op de frequenties van ERT. Hoe en wat, dat werd er niet bij gezegd.

Overigens was dit logo enkel op 1 van de 3 televisiefrequenties te zien, terwijl er op de radiofrequenties nog steeds stilte heerst.

Er kwam al snel reactie op het logo dat werd getoond. Velen zagen er een kopie in van een logo dat ooit op de sovjettelevisie werd gebruikt, of op een logo dat in de Poolse tekenfilm Lolek en Bolek werd getoond. De gelijkenissen zijn inderdaad frappant.

Lolek en Bolek

Lolek en Bolek

Sovjettelevisie

Sovjettelevisie

De kleuren zijn wel verschillend: het groen, rood en blauw doen denken aan kleuren die eerder al eens op de Griekse televisie te zien zijn geweest, namelijk tijdens de beginperiode van de privézender MEGA. Maar de kleuren doen ook terugdenken aan het logo van de vroegere politieke partij van Antonis Samaras, Πολιτική Άνοιξη, Politieke Lente;  een partij die hij in de vroege jaren 90 oprichtte nadat hij door Konstantinos Mitsotakis (de vader van de huidige minister van Structurele Hervormingen – politiek blijft een familiebezigheid) uit Nea Dimokratia was gegooid.

Το ρετιρέ - uitzending van MEGA TV in de jaren 90

Το ρετιρέ – uitzending van MEGA TV in de jaren 90

Logo van "Politieke Lente"

Logo van “Politieke Lente”

En in hoeverre zijn die kleuren van MEGA toevallig? MEGA behoort toe aan de mediagroep waar ook de kranten To Vima en Ta Nea toe behoren. Huidig minister van Openbare Televisie, Pantelis Kapsis, was nog hoofdredacteur van die beide kranten. De broer van de minister is journalist bij MEGA.

Het nieuwe signaal van EDT wordt niet uitgezonden vanuit de gebouwen van ERT. Daar werken immers nog steeds de mensen die hun ontslagbrief hebben gekregen, waarin stond dat ze de machines moesten bewaken die aan hen waren toevertrouwd. Volgens de minister zijn het maar een handvol vakbondsmilitanten die dat gebouw bezet houden (de vlaggen in de tuin lijken daar op te wijzen, maar het zijn niet enkel vakbondsmilitanten die op ERT blijven doorwerken). Dat wordt als reden aangehaald om het nieuwe signaal uit te zenden vanuit de oude omroepgebouwen van … MEGA. Daar is een bedrijf gehuisvest dat zich “Studios Paianias” noemt. Wie even gaat kijken naar de aandeelhouders van dit bedrijf, zal merken dat 25% in handen is van Pegasos Uitgeverij, het bedrijf dat eigendom is van de steenrijke Yianna Daskalaki-Angelopoulou en haar man, de reder Theodoros Angelopoulos. De andere 25% is in handen van de Journalistengroep Lambrakis, de eigenaar van bovengenoemde kranten en voormalig werkgever van minister Kapsis.

Er kunnen dus heel wat vraagtekens worden geplaatst bij het openbare karakter van deze tijdelijke omroep. De nieuwe EDT zou ook al een twitteraccount hebben, @GreekPublicTV, hoewel het niet duidelijk is of die ook tot EDT behoort. Maar de onderstaande tweet is veelzeggend:

Capture

En wat is er te zien op EDT? Aanvankelijk oude films, oude documentaires, o.a. over een Griekse surrealistische dichter en verder heel weinig. Journalisten zijn er nog niet, maar het zou een kwestie van tijd zijn voor er een nieuws ticker voorbij komt. Ik ben voorlopig nog niemand tegen gekomen die naar EDT kijkt. Of is het DT? Want ook dat is niet duidelijk. De eerste dag al, veranderde het logo in de linkerbovenhoek, toen een oude film uit de vroege jaren ’60 werd gespeeld. Op de video hieronder te zien, vanaf minuut 1:03. Overigens heeft de regisseur van deze film aangekondigd dat hij een proces zal aanspannen wegens laster, omdat hij niet wil dat zijn film op een dergelijk “verderfelijk” kanaal wordt gespeeld. Niet dat hij er veel kan aan doen, want de rechten behoren hem niet meer toe.

Het ziet er naar uit dat EDT vooral bedoeld is om het arrest van de Raad Van State op te volgen, en meer niet. Tot de nieuwe versie van ERT (die dus wel degelijk NERIT zal heten) in de lucht zal zijn. Dat wordt verwacht in oktober. In de tussentijd lopen de Grieken dus duidelijk niet warm voor EDT (of DT).

2 thoughts on “Publieke omroep terug in de lucht?

  1. En dus kunnen ze doorgaan met het innen van de ERT bijdrage op de DEI nota…………..

  2. Laten we wel wezen, vele Grieken liepen ook niet warm voor ERT, NET, ET3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *