Party at Ground Zero

Mykonos is een parel van een eiland, midden in de Cycladen. Door de jaren heen is het een populaire bestemming geworden en iedereen die een beetje showbizz-naam heeft in Griekenland, moet er in de zomer gesignaleerd worden door de roddelpers. Rijke Grieken hebben er, al dan niet wettelijk, grote villa’s laten neerpoten met uitdagende zwembaden op een kurkdroog eiland. Daardoor wordt het eiland ondertussen geassocieerd met lifestyle, gebakken lucht verpakt met mooie strikjes, en met belastingontduiking, corrupte politici en zo meer.

De crème de la crème van de Griekse high society laat zich in de zomer graag opmerken op het Psarou-strand, waar het exclusieve restaurant Nammos champagne, kreeft en kaviaar serveert.

Afgelopen zondag gaf de Griekse zanger Antonis Remos een exclusief concert in Nammos. Remos, geboren in Duitsland, gezegend met een redelijke stem, gestileerd als toffe peer en ideale schoonzoon, komt over als een Griek onder de Grieken. Maar maak u geen illusies: de man is goed rijk geworden door zijn zangcarrière. Dat exclusieve concert geeft hij er elk jaar, en dat is zijn goed recht, maar dit jaar maakte het wat meer indruk dan voordien.

Terwijl ruim een vijfde van de Grieken onder armoedegrens (gezet op 6000 euro per jaar) leeft, 30% van de Grieken zonder werk zit, scholen en ziekenhuizen worden gesloten, gaat Remmos optreden voor een publiek van 1500 mensen, onder wie Griekse politici (jawel), acteurs, mode-ontwerpers en zo meer. De champagne vloeit rijkelijk (een zakenman laat zich opmerken door een fles van 6 liter ter waarde van 25.000 euro te bestellen) en het menu van de avond kost 180 euro per persoon. De kloof tussen arm en rijk in Griekenland is nog nooit zo obsceen in beeld gebracht als dit jaar tijdens het optreden van Antonis Remos.

De zanger voelt blijkbaar ook de crisis, want hij vond het nodig om Wolfgang Schäuble, die net daarvoor nog in Athene op bezoek was geweest, een veeg uit de pan te geven: «Schäuble zal dit zien en hij zal dan weer lopen. Een wonder, mensen! Schäuble stond op en de kl*****k kon weer lopen!». Antonis Remos, als één van ons, nietwaar? Eén van ons die de crisis voelt en de schuld bij Schäuble legt. Hij mag daarmee wel uitdrukken wat een groot deel van de Griekse bevolking denkt, maar als je dat doet voor een publiek dat niet kijk op 1000 euro meer of minder, dan komt het toch net dat tikkeltje minder overtuigend over.

Remos verdedigt zich door te stellen dat hij de Griekse humor bedrijft, maar mensen die geen geld meer hebben voor elektriciteit om naar een cd’tjes van hem te luisteren, die zullen er maar groen mee lachen.

En wie er al helemaal niet mee kan lachen, zijn de Duitsers bij Bild. Koren op de molen van zij die denken dat de Grieken luie profiteurs zijn, die helemaal geen redding nodig hebben. Tsja, Antonis Remos was hier niet meteen de beste ambassadeur voor zijn land. Maar het zal hem worst wezen, hij is wellicht even patriottisch als de Griekse reders die dit jaar bereid zijn om zo maar eventjes tussen de 75 en 140 miljoen euro belastingen te gaan betalen.

Het zal mij worst wezen wie Wolfgang Schäuble staat uit te lachen. Iedereen heeft daar waarschijnlijk wel het recht toe. Maar Antonis Remos toch net iets minder dan heel wat andere Grieken. Hij toont hiermee aan wat er mis is met de nouveaux riches in Griekenland.

10 thoughts on “Party at Ground Zero

  1. Getver wat een ongelofelijke kl***zak is Remos. Fijne reclame weer voor Griekenland. En in Griekenland is het echt niet anders dan in de rest van de wereld “ieder voor zich en God voor ons allen” het zal de champagnedrinkers een loukaniko wezen dat de rest van Griekenland de eindjes aan elkaar moet knopen voor een simpele maaltijd.

  2. Als er al zoveel afval op Myconos ligt dan zullen de rijken er zich wel thuis voelen. Myconos letterlijk de vuilnisbelt van Griekenland. Lijkt me leuk als dat een hype wordt.

  3. Nu nog enkek hopen dat Remos achterom kijkt en in een zoutzuil verandert. Weer een attractie extra,

  4. Weten de GR echt wat ze willen ?
    Ze vragen naar financiële hulp, ze krijgen die (tot twee maal toe).
    En nu is het weer niet goed.

  5. Een Chinees gezegde luidt:
    Waarom haat je me zo? Ik heb je toch nooit een dienst bewezen.

  6. opa sou leo… ja zo zijn Grieken 🙂

  7. Bruno,

    Nee, Bruno, deze hulp valt niet te betwisten.

    Stel bv dat ik jou 100 euro geleend heb tegen een rentevoet van 5¨%.
    Deze 100 euro geef ik je in 10 jaarlijkse schijven van 10 euro.
    Jaarlijks dien je mij 5 euro interest te betalen.

    Wanneer één van deze jaarlijkse 10 euro schijven
    overgemaakt worden kan je uit eigen vermogen geen 5 euro interest betalen.

    In dit geval zal je van mij 10 euro ontvangen waarvan je er mij 5 euro interest moet van terugstorten aan mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *