Vier nieuwe metrostations openen vandaag

Het klinkt een beetje eigenaardig, in een land waar alleen maar moet worden bespaard, dat er ook nog iets nieuws bij komt. Ik heb het over de Atheense metro. Met flink wat vertraging openen vandaag 4 nieuwe metrostations op de rode lijn 2 van het Atheense metronet. De vertraging had voor een groot deel te maken met het feit dat de signalisatie in de metro wordt verzorgd door Siemens. Maar dat bedrijf werd genoemd in grote omkoopschandalen waarbij ook leden van de Griekse regering (huidige en vorigen) waren betrokken. De zaak is een stille dood gestorven, alles blijft bij het oude, Siemens is weer in de gratie gekomen, heeft een peulschil van 270 miljoen aan de Griekse overheid betaald, gaf een seminarie hoe je corruptie kan bestrijden, en zo kon de metro worden afgewerkt.

De nieuwe stations bedienen de voorsteden aan de zuidkant van het Atheense centrum. Vandaag openen Ilioupoli, Alimos, Argyroupoli en Ellinikon. Daardoor raak je een stuk sneller bij de oude luchthaven van Athene met het openbaar vervoer. Het is steeds druk in die voorsteden die nu worden aangedaan, dus verwacht wordt dat het verkeer daar toch wel voor een deel zal worden ontlast. De uitbater van de metro schat in dat er 80.000 mensen per dag naar de nieuwe stations zullen worden vervoerd. De nieuwe treinstellen zullen van Koreaanse makelij zijn.

Goed nieuws toch wel, want de metro is een geweldig vervoermiddel in Athene. Ik merkte het onlangs nog toen ik een paar keer bij de gebouwen van ERT in Agia Paraskevi langs ging: een half uurtje van Piraeus tot het noorden van Athene. Dat kun je met de wagen gewoon niet sneller doen.

En over Piraeus gesproken: men is hier begonnen met de aanleg van een metrostation, waardoor het allemaal nog sneller zal gaan. Ik zal wel nog 4 jaar geduld moeten hebben voor het echt allemaal klaar is.

2 thoughts on “Vier nieuwe metrostations openen vandaag

  1. @ha 4 jaar – dat zeiden ze over Alimos ook toen ik er nog woonde – in 2006 hadden die stations moeten opengaan als ik me niet vergis?

  2. Wij wachten hier in Thessaloniki ook al lang op de metro, en, naar het schijnt unieke archeologische ontdekkingen vlak voor mijn deur (Egnatia-Venizelos)zorgen voor nog meer vetragingen, want wat doen met de heirbaan, de witte poort van Thessaloniki, etc., succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *