Goed nieuws show

Terug na een lange radiostilte. Ik moest er even tussenuit want het was allemaal wat zwaar aan het worden, en net zoals vorig jaar ben ik weer de batterijen gaan opladen aan de kusten van Epirus. Geen ferrieboten naar eilanden meer, want de prijzen van de tickets zijn gewoon belachelijk hoog geworden.

Zoals de vorige jaren waren er in noordwest Griekenland nog veel Italianen te zien, vooral met campers. Hier en daar een verdwaalde Fransman, en een paar Britten die liever niet in het zuipparadijs van Kavos op Kerkyra, aan de overkant, doorbrengen. Duitsers heb ik niet gezien, maar wel Serviërs, Albanezen met geld (vraag me niet waar het vandaan kwam) en heel veel Turken. “çok güzel” klonk het overal: ze vonden het duidelijk allemaal prachtig en ze wilden wellicht ook wel eens zien waar hun befaamde Ibrahim Pascha vandaan kwam.

En wat hoor ik de Griekse regering zeggen nu ik nog maar net terug ben? Alleen maar goed nieuws. De Griekse economie is nog steeds in recessie, maar ze gaat niet meer zo snel achteruit als voordien. Hoera! Premier Samaras zei in het voorjaar nog dat de economie in september een vlucht zou nemen. De vlucht van Icarus misschien?

En nog meer goed nieuws: de Griekse overheid is er voor het eerst in geslaagd om een primair surplus van 2,6 miljard euro te genereren in de periode januari-juli van dit jaar. Dat betekent dat er geld kan worden gebruikt voor andere dingen dan het afbetalen van vorige leningen. Het tekort op de begroting is ook kleiner geworden: het bedraagt nog 1,9 miljard euro.

Klinkt allemaal goed, nietwaar? Toch even volgende bedenkingen, die in geen enkel nieuwsbericht verschijnen. Je kunt je afvragen waarom:

  • Het Griekse ministerie van Financiën kondigt dit gewoon aan. Een gedetailleerd overzicht van het budget op papier, moet nog worden opgesteld.

  • De Griekse overheid is er in de eerste 6 maanden van het jaar niet in geslaagd om de taksen op te halen die ze zich als doel had gesteld. Ze zit nog steeds 1,4 miljard euro onder het vooropgezette getal. Dit komt voornamelijk door het feit dat er vertragingen waren bij het indienen van de belastingsaangiften dit jaar. Bovendien is er ook heel wat minder indirecte taks en BTW opgehaald.

  • Het ministerie van Financiën moet nog steeds 658 miljoen euro aan taksen terugbetalen aan individuen en bedrijven. Dit cijfer is niet opgenomen in het budget.
  •  

    Griekenland heeft in de eerste 7 maanden van dit jaar 1,6 miljard euro meer aan fondsen aangewend voor openbare investeringen dan was voorzien: 3,9 miljard euro tegenover de voorziene 2,4 miljard.

  • In diezelfde 7 maanden heeft Griekenland 1,3 miljard euro minder uitgegeven aan openbare investeringen: 2,1 miljard in plaats van de voorziene 3,5 miljard euro.

De PR oefening over dat primaire surplus is nodig, want het geld zal wellicht nodig zijn later op het jaar om de gaten op te vullen die er dreigen te vallen wanneer de overheid minder inkomsten zal hebben dan voorzien. De modale Griek is ondertussen leeggeknepen en zal zeker lang niet alle belastingen en taksen kunnen betalen die hem worden opgelegd. En dan kan het bedrag van het primaire surplus op een andere post worden ingeschreven in de excelletjes van de trojka, zodat het plaatje er voor even weer presentabel uit ziet.

En voor de Griek zelf? Die dreigt zijn huis te verliezen als hij zijn belastingen niet kan betalen. Onder druk van regeringspartner PASOK heeft de regering het idee om huizen in beslag te nemen, even in de koelkast opgeborgen. Maar minister van Financiën Stournaras heeft vorige week aangekondigd dat hij het idee toch in praktijk zal omzetten.

De herfst belooft warmer te worden dan de zomer.

12 thoughts on “Goed nieuws show

  1. Back to business, hé Bru, I wish I was on a boat, no sails, no wind, just a boat and me…

  2. … and a dead albatros around your neck…? 😉

  3. Welkom terug Bruno. Ik hoop dat je genoeg energie hebt opgedaan om de zaken weer kritisch te volgn en voor ons op te schrijven.

    Het enige wat in Griekenland een grote vlucht neemt is de vlucht van Nog niet betaald belasting geld naar het buitenland. Weer een typisch gevalletje van Grieks boekhouden. Als ik mijn hypotheek niet meeneem in mijn budget heb ik ook plotseling een flink overschot en dat zal voor vele gewone Grieken ook wel gelden. En wat betreft de tegenvallende belastinginkomsten. Ik herinner mij nog dat de wegenbelasting werd verhoogd, en leidde dat tot meer inkomsten? Het tegendeel was waar. Waarom zou het nu dan anders zijn?

  4. De lidstaten willen een fonds oprichten om de Griekse zelfstandigen uit het slop te halen……..??????? Wat moeten die zelfstandigen daar mee? Geen hond koopt wat of laat een karwei doen volgens mij, en je snapt wel waar dat verdiende geld direct heen gaat hè, juist de graaiers wrijven bij het idee al in hun handen! Stom idee lijkt mij of heeft iemand hier een positief gevoel over?

  5. Ik begon jou en zeker ook je waardevolle tweets toch wel er te missen.Hoop dat je goed bijgetakt bent, want het wordt nog een ruig najaartje in GR en zeker ook in de Nea Demokratia van Europa.

  6. Bruno,

    Een pareltje !

    Hierbij past Nicolas Boileau :

    “Ce qui se concoit bien s’énonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisément”

  7. Vreemd dat je de hoeraberichten over het Griekse “herstel” ook her en der in de Europese pers terug vindt, vaak zonder nuancering.
    De Griekse economie zit duidelijk in de lift. Te vrezen valt dat iemand op het kelderknopje gedrukt heeft.
    Bruno, in wie kunnen we nog geloven. Wie biedt een geloofwaardig, ook te verwezenlijken alternatief. Nu kijken we ernaar, schudden het hoofd en ondergaan.Vroeger kenden we de Europese boterberg, weet je nog? Ik denk dat die massaal weggesmolten is op de hoofden van onze verkozenen in Europa.
    Wanneer de prijzen van de ferrietickets nog iets meer stijgen noemen we het toch gewoon cruises, dan klopt de prijs wel.

  8. @Penimeni, volgende maand zijn het Duitse verkiezingen. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom we al die berichten lezen over herstel. Sinds ik terug ben van vakantie heb ik al 3 berichten gelezen over zelfmoorden van leerkrachten die vanaf september thuis zullen moeten blijven. Kunnen die meteen ook uit het excelletje van de trojka weggestreept worden. Dat zal dan wel positief zijn, zeker?

  9. @Bruno, ik ben sinds gisterenavond ook terug van vakantie: een retourtje Kythnos met de ferrie voor 4 mensen en een auto kost 150 Euro – dat zal toch niet veel meer zijn dan de benzine en tol naar Epirus?

  10. Ik heb het rekensommetje gemaakt @Hans:
    – tol in Apropyrgos: 3,20 euro
    – tol op Korinthe: 3,20 euro
    – tol op de brug Rio-Antirrio: 13,20
    – benzine: 45 euro
    Samen: 64,60 euro
    Maal twee: 129,20 euro, dus toch nog goedkoper dan jouw reis 😉

  11. En als je op een eiland woont dan kom je er bijna niet meer vanaf, enkele reis p.p 29.50 euro, zonder auto 236 euro voor ons gezin om naar Athene te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *