EBU zendt niet langer het signaal van ERT uit

Er is heel wat te doen geweest rond de sluiting van ERT, de Griekse openbare televisie, en het heeft geen zin om er hier nog eens verder op in te gaan. De Griekse Raad Van State had gezegd dat er een openbare zender nieuwsberichten moest blijven uitzenden. De EBU (European Broadcasting Union) was ook niet te spreken over de sluiting van ERT en heeft tot nu toe het signaal van de zender blijven uitzenden. Heel wat werknemers bleven namelijk gewoon verder werken in de gebouwen van de voormalige openbare omroep en waren de facto aan het werk bij een piratenzender. Er werden reportages gemaakt, en alles werd uit eigen zak betaald. Het leek een moedige Don Quichote-strijd, voor diegenen die wat romantisch aangelegd zijn.

Ondertussen was de overheid aan het werken aan een interim openbare omroep, die de tijd moet overbruggen tot de nieuwe openbare omroep NERIT in de lucht gaat. EDT heette het gedrocht aanvankelijk en het was meer een tijdmachine dan een televisiezender, want als je er naar keek, waande je je ergens in de jaren 70 of 80. Na een paar uur werd EDT zelfs gewoon DT. En wekenlang zond de zender oude documentaires en films uit. Niet echt iets waar iemand zat op te wachten.

Tegelijk werd er een oproep gelanceerd om mensen aan te nemen die gedurende twee maanden voor de zender zouden werken, met een zeer kort contract dus. Mensen van ERT mochten ook hun kandidatuur indienen, maar in hoeverre de evaluatie van de kandidaten objectief gebeurt, is voer voor discussie.

Sinds vandaag is de zender operationeel met journalisten en vanochtend werd het eerste nieuwsprogramma uitgezonden:

De 4 gezichten die u hier ziet, zijn bekenden van ERT. De mannelijke journalist was trouwens politiek verslaggever, die enkel de partij Nea Dimokratia volgde voor ERT. Maar dat heeft natuurlijk geen enkele invloed gehad op zijn plaats bij DT, of wat dacht u? Ondertussen beschuldigen de werknemers van ERT de regering dat er mensen in het zwart werken bij DT.

Omdat er nu nieuwsberichten worden uitgezonden, is volgens de overheid voldaan aan de eis van de Raad Van State om verder de Griekse burger te informeren. Daardoor heeft de EBU besloten om het signaal van ERT stop te zetten. Daarmee lijkt het doodsvonnis van de ex-werknemers in Agia Paraskevi wel getekend, want de internationale steun valt daarmee natuurlijk weg.
ERT kan nu enkel nog worden gevolgd via www.thepressproject.gr en www.ertopen.com

En DT? Daarvoor moet je het kastje aan zetten. Wat we in de zomer eigenlijk niet doen. Het blijft afwachten of de zender kijkers gaat halen.

5 thoughts on “EBU zendt niet langer het signaal van ERT uit

  1. Vanavond op DT: Schalke 04 – PAOK; voorronde Champions league. En ook het WK atletiek was op DT.

  2. Ah, panem et circenses – die moeten er zijn, natuurlijk.

  3. Niet alle griekse burgers worden ‘geinformeerd’, hier nog steeds zwart beeld, het zal wel met psifiaki televisie te maken hebben. De 2e rangs burgers kunnen maar beter van de volle maan gaan genieten, want de t.v. heeft niet veel te bieden….

  4. ik wil een ding kwijt. deze vakantie was anders. het eerste wat ik doe als ik in griekenland kom is de radio afstemmen op Deutero. je weet niet wat voor bagger deze jaar tegen ben gekomen op de radio. en opvallend heel sterk overal de radios van de kerk.
    Καταρα στον πουστη που σκεφτηκε αυτη την λυση.

  5. τουλαχιστον να του κοψει του μαλακα του Καψη να παει να προσλαβει την Ποπαρα , τουλαχιστον να βλεπουμε και κατι μιας και τον ηχο θα τον εχω παντα κλειστο εαν και οποτε βγει στο δουφορικο .
    αυτο το ΔΤ μου θυμιζει οτι ευχομαι συνεχως να εξαφανιστουν σε χρονο dt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *