De eerste bosbranden van 2009

Elk jaar begint het zogenaamde “brandseizoen” op 1 juni. Dat is de dag dat de brandweer paraat staat voor bosbranden en dat de Canadairs (blusvliegtuigen) standby staan. De seizoensbrandweermannen zijn dan ook weer in dienst. Dat dit brandseizoen niets te vroeg begint, werd gisteren al duidelijk. De brandweer moest al in actie schieten om een grote bosbrand in Ritsona en Trizina onder controle te krijgen. Tegen de avond leek het vuur onder controle. Het is wel een feit dat we in juni al meteen zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar optekenen. Deze week is het de hele tijd 36 graden in de hoofdstad, en dat is te warm voor de tijd van het jaar.

De overheid beweert dat ze meer heeft geinvesteerd in brandveiligheid, maar het is niet duidelijk hoe. Wat wel duidelijk is, is het feit dat er niet aan brandpreventie is gedaan. Het vuur is ontstaan door grote hoeveelheden sprokkelhout en hier en daar natuurlijk ook het nodige vuilnis. Het lijkt alsof men nog steeds geen lessen heeft geleerd uit de branden van 2007.

Overigens zijn dat niet de eerste branden. Zelfs in Athene brandt het regelmatig. De middenbermen in de hoofdstad liggen bezaaid met vuilnis en afgescheurde verkiezingsaffiches. Die worden niet opgeruimd, en de verantwoordelijkheid wordt steeds afgeschoven op anderen. Maar het is algemeen geweten dat het Ministerie voor Openbare Werken en Milieu de middenbermen dient schoon te maken. De gemeentes hebben daar geen budget voor. En omdat de schoonmaak gewoon niet gebeurt, vatten die dingen vaak vuur. Vele bewoners hebben daar genoeg van en hebben afgelopen weekend grote delen van de hoofdstad zelf schoon gemaakt. Je zou bijna kunnen zeggen dat dit heel wat nuttiger werk was, dan gaan te stemmen voor de Europarlementsverkieziingen…

One thought on “De eerste bosbranden van 2009

  1. Ik denk niet dat het TE warm is voor het seizoen @Bruno .
    Na 30 jaren hier ,vrees ik juni omdat er geen Meltemi (seizoenwind) is , die afkoeling brengt maar des te gevaarlijker voor bosbranden in de volle zomermaanden wanneer die wel waait. Net zoals de Mistral in FR.
    Onze gemeente heet ” IOLKOS” ( what else ?:) en wij wonen in een smalle straat,moeilijk om twee wagens te doen kruisen maar nu toch al volgebouwd,wederzijds omzoomd met bomen ,o.a. pijnbomen en de gemeentediensten zijn de laatste weken druk in de weer geweest met snoeien ,maaien en opruimen . De berg heeft misschien aan klasse gewonnen maar ik vind de gemeente belastingen niet te hoog voor de diensten die ze waarborgen.
    Het schijnt dus werkelijk volledig afhankelijk te zijn van gemeente tot gemeente . De onzen hier doen hun best en dat mag ook gezegd worden. Niet altijd klagen !:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *