Balans van een dodelijke aardbeving

Gisteren heb ik de eerste dodelijke aardbeving meegemaakt sinds ik in Griekenland woon (zo weet u meteen dat ik hier in september 1999 nog niet was). De balans is: 2 4 doden, ongeveer 100 gewonden en 50 ingestorte gebouwen. Niet zo erg als de bevingen in China, maar hier ging het wel om een dun bevolkt gebied. De regering heeft 3000 euro steun belooft aan de getroffen gezinnen (net zoals dat met de bosbranden vorig jaar is gebeurd). Hoe en wanneer die steun bij de gezinnen in kwestie zal geraken, is een andere zaak.
Er zijn nog tallozen nabevingen geweest: de zwaarste was vannacht rond 4u, met een kracht van 4,7 Richter. In tegenstelling tot de beving van gisteren, zijn deze nabevingen niet voelbaar geweest in de rest van Griekenland. Deskundigen schatten dat het nog 2 maanden zal duren voor de aarde weer tot rust zal komen.
De aardbeving was niet de enige natuurramp dit weekend. Aan de voet van Parnitha is vrijdagavond een brand uitgebroken. Het is niet bekend of die aangestoken was of niet, maar gelukkig was alles wel redelijk snel onder controle. Groot was de verbazing toen bleek dat op de plek die vorig jaar afgebrand was, een cannabisplantage werd gevonden (800 – 1000 m2). Ook in Kythira was er een brandje, dat gelukkig ook snel was geblust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *