In de Bak

Zoals u inmiddels wellicht bekend is, heeft de politie gisteren op bevel van de Openbare Aanklager arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen een aantal leden van Xrysi Augi en twee politiemannen.  Velen zijn inmiddels opgepakt.  Onder hen de leider van Xrysi Augi, Nikos Michaloliakos (die met het korte nekje), de zegsman Ilias Kasidiaris (die met de psychotische ogen en de klappen aan Liana Kanelli van de KKE) en Giorgios Germenos (de black-metalbassist).  Hitker-lookalike Christos Pappas is nog voortvluchtig.  Een dikke dertig mensen worden ervan beticht samen een criminele organisatie te hebben geleid en schuldig te zijn aan o.a moord, geweld, oplichting en diefstal.

Dit alles betekent niet dat Xrysi Augi zelf onwettig zou worden.  Het zijn individuele mensen, de beschuldigden, die samen een criminele organisatie zouden vormen, los van de partij.

Omdat dit eerder Bruno’s topic is, maar ik veronderstel dat hij met andere media in de weer is, slechts drie korte gedachten die bij me opkwamen:

1. Het is goed dat dit tuig wordt aangepakt en dat de staat een signaal geeft dat sommige gedragingen niet getolereerd worden.
2. Ik vind het opmerkelijk dat Michaloliakos zelf zich zo diep in de criminele tak van zijn organisatie gemengd zou hebben.  Ik hoop werkelijk dat de Aanklager een goede zaak heeft, en dat hij al die beschuldigingen ook kan waarmaken voor een rechtbank.  Anders voel ik me toch wat ongemakkelijk bij al dat borstgeklop en gebral over ‘democratie’ en ‘rechtsstaat’ die we de laatste uren over ons heen kregen.  Ik hoop dat de gevangenis nog steeds dient om misdadigers op te sluiten, opgespoord en gestraft volgens de geldende regels en methodes, en niet om hinderlijke politieke tegenstanders, hoe walgelijk ook, een toontje lager te laten zingen…

3. Verzand ik in Griekse complottheorieën als ik het volgende denk: premier Samaras moet een nieuw ‘Memorandum’ afsluiten met de trojka in 2014.  Dat wil hij niet doen vóór nieuwe verkiezingen, want het zal zijn score de dieperik injagen.  Dus moet hij verkiezingen uitschrijven vóór dat nieuwe Memorandum, bijvoorbeeld in de lente van 2014.  Na de verkieizngen wil hij alleen regeren, zonder coalitiepartner.  Helaas vreet Xrysi Augi nogal wat aan zijn percentages op de rechterzijde.  Dus die hindernis moet eerst uit de weg.  De snelheid waarmee het gerecht hier optrad doet vermoeden dat dit dossier allang klaarlag, maar dat Samaras simpelweg het juiste moment afwachtte.  Wat dat betekent voor de scheiding der machten en de fameuze democratische rechtsstaat, daar denk ik dan liever niet aan op een zonnige zondagmiddag.

3 thoughts on “In de Bak

  1. Blijkbaar is justitie niet onafhankelijk, als alles klaar lag en gewacht werd op een regeringsbevel om daar iets mee te doen. Of zie ik dat verkeerd?

  2. Ik heb er ook mijn bedenkingen bij. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds ging het over niets anders in de media.
    Ondertussen kwam Stournaras wel heel even er tussendoor fietsen dat alles prima in orde is in de onderhandelingen met de trojka. En die trojka zit met haar neus in de excelletjes, het zal haar heus niet kunnen schelen wat er met de leden van Gouden Dageraad gebeurt.

  3. Ο στουρναρας μου θυμιζει μια παλια διαφημιση των καταστηματων Αφοι Λαμπροπουλοι, (φροντίζουν πριν από σας για σας).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *