Als kat en hond

De spanning tussen FYROM en Griekenland in verband met de naamskwestie neemt maar niet af. Onlangs blokkeerde Griekenland de toegang van FYROM tot de NAVO, met een politieke crisis in Skopje tot gevolg. De verkiezingen zijn daar nu net achter de rug, en uittredend premier Gruevski heeft die gewonnen, misschien niet op een democratische manier.
Een paar dagen geleden kreeg FYROM een uitgelezen kans om Athene weer een hak te zetten: Griekenland werkt mee aan de KFOR missie in Kosovo en wilde daarvoor troepen zenden. Vermits Kosovo nu ook weer niet zo ver uit de buurt is, zou de troepenverplaatsing over land gaan, meer bepaald over grondgebied van FYROM. Echter: doorgang werd geweigerd.
Vandaag is het de beurt aan Athene om het kat-en-hond spel verder te spelen. Op 13 juni vindt hier in de Griekse hoofdstad een top van Zuid-Europese presidenten plaats. President Crvenkovski van FYROM wordt uiteraard ook verwacht, en zou per vliegtuig komen. Omdat het vliegtuig in kwestie echter de kentekens “Democractie van Macedonië” draagt en omdat in het vluchtschema de luchthaven “Alexander de Grote” als plaats van opstijgen wordt vermeld, heeft Griekenland geweigerd om het vliegtuig in zijn luchtruim toe te laten.
En zo zullen dit soort spelletjes nog wel een tijdje blijven doorgaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *