Grieks minister van Financiën weet wat het is om te leven met 500 euro

Afgelopen week had een Grieks journalist minister van Financiën Stournaras uitgenodigd in de studio om vragen van het publiek te beantwoorden. Eén van de vrouwen in het publiek vroeg zich af hoe ze haar kinderen kan laten studeren terwijl ze zelf heel erg moet oppassen wat ze uitgeeft in de supermarkt. Stournaras had een beetje moeite om de vraag te accepteren van iemand die een diploma had en dus niet werkloos want. Want de minister weet wat het is om nauwelijks geld te hebben: hij ziet bet bij zijn moeder en schoonouders, dus hij weet wat het is om te moeten rond komen met 500 euro per maand.

Een aantal bewoners van Iraklio op Kreta waren heel erg geraakt door het verhaal van Stournaras en besloten om zijn arme moedertje te helpen. De “Groep van Bewustgeworden Burgers van Iraklio” (Ομάδα Ευαισθητοποιημένων Πολιτών Ηρακλείου) lanceerde een oproep eerder deze week op Radio Kriti om een voedselpakket klaar te maken voor de moeder van de minister.

Het pakketje is vandaag verstuurd naar het ministerie en bevat het volgende:

  • slakken (met een Kretenzisch recept er bij)
  • koukia (platte bonen, echt crisisvoedsel dat moeilijk verteerbaar is – er zat ook een recept bij en een uitleg wat voor eten het is, want de verzenders twijfelen er aan of koukia bekend zijn in de familie van de minister)
  • rozijnen
  • twee kaarsen en een zaklamp (voor het geval de elektriciteit wordt afgesloten wanneer moeder Stournaras de rekening niet meer kan betalen)
  • kritharokouloura (Kretenzische gerstkoekjes)
  • xinochontro (Kretenzisch graanproduct)
  • fava (spliterwten)
  • kritharaki (Kretenzische deegwaren)
  • twee rollen toiletpapier (super zacht)
  • bergthee (verzameld door een herder die lid van de groep is)
  • drie tenen knoflook (1 voor de moeder, 1 voor de schoonmoeder en 1 voor de minister zelf)
  • een mantel van de overleden schoonmoeder van een lid van de groep
  • een paar wollen sokken (zwart/paars)
  • een bedpan
  • een beurs met zakgeld (13 euro)

Het pakket is vergezeld van een brief en die luidt als volgt:

 

Geachte heer minister van Financiën
Ioannis Stournaras,

We begrijpen het drama dat u door moet, wat betreft uw moeder en schoonmoeder en we willen graag de last die u als zoon draagt, en die u niet kunt verlichten, wat verzachten. Daarom gelieve deze hulp die we u sturen, vergezeld van onze steun, aan te nemen en over te maken aan uw achtbare moeder en schoonmoeder.

De hulp bestaat uit voedsel, plaatselijke producten, nuttige zaken en kledij, en ook wat zakgeld dat we hebben weten te verzamelen.

Veel sterkte en moed op de weg naar econmische ontwikkeling die u voor ieder van ons, zonder ons, uitstippelt.

«Groep van Bewustgeworden Burgers van Iraklio»

Iraklio 12/10/2013

P.S. In het geval u ons standpunt niet goed begrijpt, vergeeft het ons. Het komt door de honger.

Geweldige humor hebben die Kretenzers.

Maar ook Stournaras liet zich gisteren nog eens van zijn tragikomische zijde zien. Hij beweerde namelijk dat de tekst van het memorandum met de trojka (de zogenaamde leenovereenkomst) de enige ernstige tekst is die in Griekenland te vinden is. Sterke uitspraak die toch ook vragen doet stellen hoe ernstig hij de grondwet van dit land (met zijn onvolkomenheden) inschat.

5 thoughts on “Grieks minister van Financiën weet wat het is om te leven met 500 euro

  1. De grondwetten van alle EU-landen worden nu reeds met de voeten getreden en op den duur afgeslacht.
    Alles is en wordt door Europese wetten en regelgeving vervangen.Er helpt geen liever vader of moeder aan, maar we hebben(zeker Nederland, en waarom zou het in andere landen anders zijn) reeds lang blanco cheques(zoals voor de ESM)aan Brussel/Straatsburg afgegeven.Ze zijn die nu aan het invullen.Verdere suppletie en uitbreiding gaat volen.We hebben macro gezien, echt niets meer te vertellen.
    Nog maar een keer: Griekenland is het oefenterrein van de almachtigen,zoals Spanje dat in 1936 was.

  2. In het gesprek van deze vrouw met Stournaras ligt de nadruk op ‘ik heb niet genoeg geld om onderwijs te kopen’ terwijl de kern van het probleem is ‘waarom moet je in dit land onderwijs kopen en als ouders veel geld aan frondistiria betalen om een universiteit binnen te komen’.

  3. Inderdaad Bea, en Stournaras gaat ook helemaal niet in op dat punt. Hij negeert het, als econoom, volledig.

  4. Ik snap niet dat hij dat durft te zeggen en dan nog wel op tv, zelfs een klein kind snapt dat dit bullshit is!
    Prachtig die actie van de Kretenzers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *