Levering van huisbrandolie begint vandaag

15 oktober: het is elk jaar de eerste dag waarop Grieken huisbrandolie kunnen bestellen. In de zomer kun je die hier namelijk niet bestellen. De prijzen liggen ook dit jaar weer even hoog als die van diesel, omdat de overheid er nog steeds niet in slaagt om de smokkelaars te betrappen die in het verleden huisbrandolie als diesel verkochten, toen die eerste nog goedkoper was door de lage taksen.Er is sprake van geweest dat er bij de brandstofhandelaren een systeem zou worden geïnstalleerd dat de binnenkomende brandstof en de uitgaande brandstof zou controleren (σύστημα εισροές-εκροές). Jaren probeert de Griekse overheid een dergelijk systeem te installeren. Het is nog steeds niet gelukt, ondanks alle “structurele hervormingen” die door de trojka worden opgelegd.

Poster van Omikron Project

Poster van Omikron Project

Net zoals vorig jaar, zullen de Grieken rond de 1,30 euro per liter moeten betalen voor de huisbrandolie. De hogere prijs heeft vorige winter al gezocht voor een val van 70% in het verbruik die geleid heeft tot flink wat minder inkomsten voor de schatkist. En Grieken hielden zich warm met alles wat ze vonden en wat ze konden verbranden in hun open haarden, of kacheltjes, met als gevolg dat we vaak een toxische nevel boven Athene zagen hangen.Het was eerste keer dat ik het Griekse woord αιθαλομίχλη hoorde. Dit jaar zit de schrik er in dat we weer dergelijke toestanden zullen beleven. En daarom overwoog de regering om de belasting op huisbrandolie te verlagen. Om de regering hier eigenlijk al lang niet meer regeert, moest daarvoor de toestemming worden gevraagd aan de trojka.

En dus vroeg de regering vorige week of ze de taksen op huisbrandolie met 15% mocht verlagen, maar ze kreeg nul op het rekest. Ze slaagt er immers nog steeds niet in om smokkelaars te controleren. En nu doen er dagelijks geruchten de ronde om mensen een subsidie te geven om huisbrandolie in te slaan. Maar de criteria daarvoor lijken elke dag wel te veranderen, en men lijkt er, zoals elk jaar trouwens, niet uit te komen. Wraakroepend gewoon.

En ondertussen heeft de groep Vardinoyiannis zijn goed hart laten zien. Vardinoyiannis heeft één van de raffinaderijen van Griekenland in handen (en controleert nog heel wat bedrijven, televisiezenders en kranten) en is één van de steenrijke Griekse oligarchen. Rijk geworden omdat de junta hem destijds de nationale raffinaderijen schonk, en hem vervolgens ook een gunstig belastingsregime gaf, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Deze Vardinoyiannis zal nu de militaire parade van 28 oktober sponsoren. Minister van Defensie wil namelijk tanks laten uitrijden en gevechtsvliegtuigen laten overvliegen, maar dat kost geld. Geld dat Griekenland niet heeft. En dus zal Vardinoyiannis de brandstof leveren. Veel gaat dat naar verluidt niet kosten: slechts 35.000 euro. Volgens mij kun je met dat geld 1 gevechtsvliegtuig laten opstijgen. En dan maar hopen dat het niet in de Egeïsche Zee valt, Ikaros achterna. Sponsoring voor een parade waar Griekse burgers worden weggehouden, omdat er wordt gevreesd dat ze de politici weer gaan beschimpen. Op 28 oktober gaan we dus een parade hebben, enkel voor de politici en de kerkleiders en de militairen, zonder de burgers, gesponsord door een oligarch. Leve de natie.

Een kleine sponsoring om de armsten onder de Grieken deze winter warm te houden, is niet in het brein van de oligarch opgekomen. Dit is Griekenland anno 2013. Dit is Europa anno 2013. Dit is gewoon een schande.

11 thoughts on “Levering van huisbrandolie begint vandaag

  1. Hoorde net op het nieuws van 13u: niet 1 bestelling van huisbrandolie in heel Griekenland vandaag.

  2. Er is nog geld om de vliegtuigen in de lucht te houden. Hier kwam een kwartiertje geleden nog een C130 laag over Kamares vliegen , nadien wat heli’s en ook een Chinook baggerd hier al een kwartier rond.

  3. ze zijn Kamares aant besproeien zeker jef nu weten we tenminste wie ons besproeit Vardinoyiannis is de naam 🙂
    wraakroepend???? wat zeg je nu Bruno, dat is democratie met alles erop en eraan …

  4. @Europa, als mensen denken dat dit democratie is, dan vrees ik dat we inderdaad worden besproeid.

  5. Straks staan er een paar foto’s op mijn FB. 😉

  6. voor 35000 euro zal het toch maar een watersproeiertje zijn…

  7. is het waar dat ook subsidie komt voor het verbranden van kozijnen , tafels en andere oude meubels?
    klopt dat extra subsidie kan gekregen worden voor het verbranden van de bekende kanapedes?( met gratis frappedaki)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *