Schoolboeken worden gedrukt door uitgevers van Griekse kranten

Een vreemd verhaal alweer vandaag in de Griekse social media (in de gewone pers is er weinig over te lezen). Zoals u weet, wordt het onderwijs in Griekenland georganiseerd door de overheid. Die beslist ook welke leerboeken er in de klassen worden gebruikt. Die leerboeken werden uitgegeven door “Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων” (Orgaan Voor Uitgave van Didactische Boeken – ΟΕΔΒ). Deze afdeling werd door de regering vorig jaar gesloten, in het kader van besparingen.

Daardoor kunnen boeken nu door eender wie worden gedrukt. De beslissing ligt wel bij de minister van Onderwijs. En die heeft een aantal beslissingen genomen die toch wel wat wenkbrauwen doen fronsen. De beslissingen werden gepubliceerd op de website Δι@ύγεια – waar alle regeringsbeslissingen terug te vinden zijn en kwamen in het nieuws na een vraag in het parlement van iemand van de partij Onafhankelijke Grieken. Het parlementslid had namelijk gezien dat er een overeenkomst was met het ΟΕΔΒ voor de uitgave van bepaalde boeken, voor een bepaald bedrag. Maar gezien het ΟΕΔΒ niet meer bestaat, wordt dat bedrag nu overgemaakt aan uitgeverijen.

Het gaat om de volgende uitgeverijen en bedragen:

  • «Proto Thema NV» kreeg 807.105,75 euro voor de uitgave van het boek «Pausin Joanna». Daar kun je echt wel heel veel boeken van drukken. Proto Thema NV is de drukkerij die ook de krant met dezelfde naam uitgeeft. Aandeelhouder van die krant (met 40%) is de voortvluchtige zakenman Athanasios Pallis, die heel wat wapens heeft opgestapeld in containers die wellicht op trainingskampen van Gouden Dageraad zijn gebruikt, en wiens huis een heus Hitler-schrijn is ontdekt. Maar dat is een verhaal op zich
  • «Pigasos Uitgeverij NV» drukt de krant «Ethnos» en kreeg 650.355,75 euro voor de uitgave van het boek «Wondermooi Griekenland». Het boek is nooit verschenen. Pigasos is in handen van de Bobolas-familie, die ook aandelen heeft in het televisiestation MEGA (die na de sluiting van ERT een gratis digitale zendvergunning heeft gekregen van de overheid), in verschillende bouwbedrijven en ook nog eens in de goudmijn van Skouries.
  • «REAL MEDIA NV» die de krant Real News uitgeeft, heeft 925.000 euro gekregen voor de uitgave van het boek «60 vormen in het licht», een boek dat reeds gratis met de krant was meegeleverd in september 2010.

Algemeen wordt aangenomen dat de kranten het heel erg moeilijk hebben om te overleven (vele werknemers zijn al maanden niet meer uitbetaald) en dat dit nu om een soort van indirecte subsidie gaat. Hoe en waarom, dat is niet duidelijk. Maar dat de bedragen voor het uitgeven van de titels erg hoog ligt, mag wel duidelijk zijn. En dan is het ook de vraag in hoeverre een failliete overheid zo makkelijk zulke bedragen kan uitbetalen voor schoolboeken. Media en politiek: ze hebben mekaar absoluut nodig in Griekenland en ze zullen er voor zorgen dat de relaties zo vlot mogelijk lopen.

 

4 thoughts on “Schoolboeken worden gedrukt door uitgevers van Griekse kranten

  1. Het wordt tijd dat iemand de stekker eruit trekt.

  2. εχει κατι μερες που σκεφτομαι, αυτος ο αντιμνημονιακος Ριαλ, και αυτος διαπλεκομενος!!μα τι στο διαολο. ουδεις αναμαρτητος σ αυτο τον τοπο.
    als ik het goed begrijp, de staat betaalt de bekende Bobollas Xatzipapara en zovoort , drukt de boeken en deel deze aan de scholen?

  3. 650.000€ voor het boek ‘Wondermooi Griekenland’ dat nooit is verschenen. Dat zegt alles, niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *