Politie-inval bij vrijwillige doktersorganisaties

Ongelofelijk toch weer, wat er zich gisteren in Griekenland afspeelde. ‘s Ochtends vroeg viel de politie samen met mensen van de Nationale Organisatie voor Medicijnen het gebouwtje binnen van de Metropolitan Community Clinic in Elliniko, naast de oude luchthaven. Blijkbaar had men een tip gekregen dat de dokters, die daar vrijwillig werken, drugs uitdelen aan verslaafden. In plaats van dat even discreet te gaan onderzoeken, stuurt men er de politie op af.

De Metropolitan Community Clinic wordt draaiende gehouden door dokters die de eed van Hippocrates ernstig hebben genomen en zich geheel onbaatzuchtig en vrijwillig inzetten om zieke mensen te helpen, die geen geld meer hebben om zich te laten verzorgen, of om geneesmiddelen te kopen. Het gaat om de armsten en zwaksten in de Griekse samenleving, en veelal ook om langdurig werklozen. Nog maar eens in herinnering brengen: als je langer dan 12 maanden werkloos bent in Griekenland, dan krijg je geen werkloosheidsuitkering meer en heb je ook geen ziekteverzekering meer. Naar schattig 1 miljoen van de 1,4 miljoen werklozen in Griekenland zou zich in die positie bevinden. We spreken van een humanitaire ramp, waar bijna geen haan naar kraait. Het doodsvonnis van langdurig werkloze kankerpatiënten bijvoorbeeld, is daarmee al lang getekend.

Het kliniekje in Elliniko is erg klein, en kan nauwelijks de stroom zieken aan (sinds december 2011 zijn er al 15.000 mensen verzorgd – men registreert er alles zorgvuldig). Verwacht wordt dat vanaf 1 januari het aantal patiënten alleen maar zal toenemen. Als je vanaf dan naar het ziekenhuis wil voor een controle (in Griekenland stap je heel snel naar een ziekenhuis want dokters ontvangen enkel op afspraak), dan moet je telkens 25 euro ophoesten. En voor elk voorschrift voor medicijnen komt er 1 euro extra bij. De ziekenkassen zijn namelijk bijna leeg en op die manier probeert de mediageilste onder de mediageile minister van Volksgezondheid, annex-boekenverkoper, Adonis Georgiadis dat tegen te gaan.

Drie maanden geleden had de BBC nog een reportage van een half uur over het werk van de kliniek. Erg schokkend was dat:

En daar stuurde men dus gisteren de politie op af.

Maar het bleef niet bij de Metropolitan Community Clinic. Een paar uur later viel de politie ook binnen op het hoofdkantoor van Médecins du Monde, ook weer omdat daar zogezegd drugs zouden worden uitgedeeld.

Beide organisaties geven gratis medicijnen aan patiënten, maar doen dat niet zo maar. Er zitten gediplomeerde dokters die weten wat ze doen en proberen om een humanitaire ramp tegen te gaan. Vorig jaar waren we nog op bezoek bij Médecins du Monde in Perama. Drugs worden daar niet uitgedeeld. Hieronder drie video’s die het werk van MDM laten zien:

Het feit dat er zonder enige aarzeling wordt binnengevallen bij dergelijke vrijwilligersorganisaties, geeft de indruk dat men probeert de initiatieven te stigmatiseren en te criminaliseren. Er mogen dan wel geen drugs zijn gevonden, het feit dat men er politie op af stuurt, geeft wel het gevoel dat men gelooft dat de organisaties op het randje van legaal werken. En dat gevoel maakt deze inval nog veel wraakroepender dan hij al was. En een reactie van de bevoegde minister? Die komt er natuurlijk niet: die moet zich te veel haasten om zich op alle televisieshows te laten zien en om tekeer te gaan tegen allerlei vakbondsafgevaardigden en mensen die protesteren tegen de bezuinigingen in de gezondheidszorg en hen te bedreigen met ontslag.

Ik ben kwaad en verontwaardigd. Ik neem aan dat u begrijpt waarom.

3 thoughts on “Politie-inval bij vrijwillige doktersorganisaties

  1. Had de BBC film al gezien…nu weer, zo schrijnend. Het ergste is de minister van gezondheid…mr. Panos Evstathiou. Die praat recht wat krom is. deze ca. 40 klinieken moet je niet zien als een teken van desintegratie, maar van civilisatie en hulp aan elkaar…Dat laatste kun je wel van de artsen zeggen, maar niet van de regering….

  2. En dat in het land van Kosmas en Damiaan, Kyros en Johannes, Panteleimon, et j’en passe… Nu ja, in België wordt “Geneeskunde voor het Volk” ook niet bepaald gesteund.

  3. Het lijkt wel of ze koste wat kost de zwakkeren in de samenleving willen elimineren om er van af te zijn…… welkom in het nieuwe Europa, weldra ook bij U thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *