Griekenland: schuldenkolonie

De EU-top is gisteren begonnen en wordt voor een groot deel beheerst door het feit dat de Amerikanen de telefoon van Angela Merkel misschien wel hebben afgetapt. Van telefoontjes aftappen, daar kennen ze in Griekenland wel wat van. Neem nu de actievoerder Tolis Papageorgiou, die in Noord-Griekenland een protestactie leidt tegen de goudmijn die wordt uitgebaat door Hellas Gold in de bossen van Skouriës. Er is een strafdossier samengesteld tegen de mensen die protesteren tegen de mijn, oa. via de website antigoldgreece en de twitter account @antigold. Nu blijkt dat alle telefoontjes tussen de pers en Papageorgiou ook in dat strafdossier zijn opgenomen, zelfs met journalisten van het persbureau Reuters. Volgens Freedom House, een onafhankelijk organisme dat bepaalt hoe democratisch een land is, is Griekenland wat betreft persvrijheid nog “partly free“, maar blijkbaar wil men er alles aan doen om dat “partly” te verwijderen.

Maar goed, ik had het over de EU-top. Op die top zijn de nummer 1 en 2 van de Griekse regering ook aanwezig: premier Samaras en vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Venizelos. Voor ze vertrokken hebben ze samen nog een document van 12 pagina’s opgezet. Een gezamenlijke verklaring waarbij Nea Dimokratia en PASOK de krijtlijnen uittekenen van het beleid dat moet worden gevoerd om Griekenland te verlossen van de leenovereenkomst (het zogenaamde memorandum). Met veel bombarie werd dat aangekondigd, want de twee zouden nu eens de belangen van Griekenland gaan verdedigen in Brussel, zie. Geen nieuwe besparingen meer, zo luidde het, want de Griekse bevolking kan het niet meer aan. Bijna ontroerend, hoe de twee het met elkaar konden vinden. Nog even er aan herinneren dat er ruim een jaar geleden een vergelijkbaar document is opgesteld, toen nog met de derde regeringspartner, DIMAR. Dat document sprak toen ook al van geen verdere besparingen meer. Dode letter is het gebleven. En het nieuwe document zal wellicht ook niet veel meer dan gebakken lucht zijn.

Samaras ging gisteren al hengelen bij Angela Merkel over nieuwe besparingen, maar die verwees hem door naar de trojka. De trojka, een niet democratisch verkozen instituut, een abstractie, met wie je op een EU-top niet kunt spreken, want er is daar niemand die deze trojka vertegenwoordigt. Die trojka komt binnenkort naar Athene om aan te dringen op nieuwe maatregelen, want ze zien voor volgend jaar weer een nieuw gat in de begroting. Griekenland lijkt meer en meer op een stukgeschoten rubberboot, op weg naar Lampedusa. De gaten zijn niet meer te dichten. Het bootje is tot zinken gedoemd.

Nochtans zouden de noodleningen aan Griekenland binnenkort stoppen. Het tweede “hulppakket” loopt volgend jaar af. Minister van Financiën Stournaras heeft al gezegd dat Griekenland binnenkort weer kan gaan lenen op de financiële markten, want het land is er in geslaagd om een primair surplus te genereren. Tsjonge wat klinkt dat allemaal positief! Maar laat ons toch eerst even luisteren naar wat eurocommissaris Olli Rehn te zeggen heeft, want zijn uitspraak dreigt een beetje tussen de plooien te vallen.

“Griekenland zal onder toezicht blijven staan, zelfs na de hulppakketten, tot 75% van de leningen zijn terugbetaald”, zo beweerde de Fin. Dat toezicht zal dan wel niet meer worden uitgevoerd door een trojka, want het IMF zit te wachten tot het zich kan terugtrekken uit alweer een rampscenario waar het mee aan geschreven heeft. En dus zal de EU Griekenland de komende 50 jaar wellicht op sleeptouw moeten nemen. Want experts schatten in dat het zo lang zal duren voor de Griekse schuld weer terug zal vallen tot 90% van het BNP. Op dit moment staat die schuld trouwens weer bijna op 170% van het BNP, zo veel als voor de haircut (de zogenaamde PSI) van vorig jaar, onder leiding van Loukas Papadimos. Van een slag in het water gesproken. De financiële markten verwachten Griekenland zeker niet met open armen.

One thought on “Griekenland: schuldenkolonie

  1. misschoien is dit vandaag – met het heengaan van Lou Reed – wel gepast:

    http://www.youtube.com/watch?v=Cb_LyiuC-FE

    “I’m waiting for my man
    Got 26 dollars in my hand
    Up to Lexington 125
    feelin’ sick and dirty
    for a day and a life
    I’m waiting for my man”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *