“Nee” – tegen wat eigenlijk?

“De ronkende verklaringen van politici op de televisiezenders die in handen zijn van de Griekse oligarchen klinken vandaag ongeveeer zo: “vandaag herinneren we het verzet tegen het fascisme en de strijd voor vrijheid”. Dat wordt gevierd door heel Thessaloniki vol dranghekken te zetten om de mensen ver uit de buurt te houden van de politici en de militaire parade. Dat wordt gevierd met de sponsoring van één van de rijkste Griekse families die brandstof levert om tanks en gevechtsvliegtuigen, waar wellicht te veel voor is betaald als we nagaan hoe defensie-aankopen in Griekenland werden gedaan. Dat wordt gevierd met het uitnodigen van Gouden Dageraad op diezelfde militaire parade waar het volk uit de buurt moet blijven.

De televisiezenders laten vandaag de heldendaden van het Griekse verzet nog eens zien: elk jaar paraderen weer dezelfde films uit een ander tijdsgewricht door de huiskamers. Maar 1 film wordt op die schermen zo goed als nooit getoond, en zegt meer over Griekenland, dan al de kitsch. Ik heb het over het “Blootsvoetse bataljon”, een film die hier al eens is vermeld.

Het vrije, onafhankelijke ERT, dat nog steeds via internet uitzendt, toonde de film gisteravond in een studio in het omroepgebouw van waaruit ze nog steeds werken. Indien u de film niet kent, ik heb hier een copie gevonden met Engelse ondertitels – niet helemaal correct vertaald, maar het geeft toch wel de sfeer van de film weer. Heeft u anderhalf uur? Het is de moeite waard om deze film uit 1954 te zien. En niet te vergeten: dit is gebaseerd op echte feiten.

17 thoughts on ““Nee” – tegen wat eigenlijk?

  1. ειδες τον Μητσοτακη στην ουρα για το συσσιτιο; εγω θα προτεινα μια αλλη ηρωϊκη ταινια
    http://www.youtube.com/watch?v=e4bMZZJWF0M

  2. Nee tegen wat eigenlijk??
    Tegen hun allemaal. Antouans, de kleine Bennito, Paparopapoulias, Dendiades, alles wat verrot is. al ben ik bang dat als wij alles wat verrot is , weg zou doen, weinig gezonds over blijft in deze land.en niet alleen ΟΧΙ. Μπορουνε καλλιστα ολλοι τους να πανε να γαμηθουνε. για σημερα
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=a5ehJBIo0Fg
    http://www.youtube.com/watch?v=2tu1h1b1oyI

  3. Hartelijk dank voor de link naar die film Bruno, ik zal er zeker naar kijken.

  4. Bedank voor de link Tzimis ,soms zie je de bomen door het bos niet eer bij YouTube. 😉

  5. Ik moet bekennen dat ik geen van beide films uitgekeken heb. Ik heb een allergie aan uniformen. Het doet me altijd wegkijken.

  6. Goeie bal, ik heb zelf meer dan 37 jaar een uniform gedragen. De broeken draag ik hier op kreta weleens als ik de natuur intrek, dan val ik niet op . 😉
    De helft van de bevolking in de bergdorpjes loopt met een of andere semimilitaire plunje rond, dus dan val ik ook niet uit de toon.Dit samen met mijn ruige baard en (eindelijk terug) lang haar.

  7. mooie films allemaal
    bekijk deze eens van NATIONAL GEOGRAPHIC

    1940-41: Ελλάδα, η Πρώτη Νίκη | Greece, the First Victory
    http://www.youtube.com/watch?v=EFwR9-KOFp8

    prachtig he jef kaki kleren , ruige baard paar schapen die achter u aan lopen gelijk hondjes :):)… een kniebroek met laarzen moet aan doen, is dat niks voor uw jef????

  8. @EUROPA; Kaki wordt al twintig jaar niet maar gedragen hoor, dat is vervangen door camouflagekleuren. Die laarzen zie ik wel zitten , maar een ” drollenvanger ” ….. neen bedankt. 😉

  9. geen drollenvanger ik bedoel de broeken wat ook de duitsers droegen tijdens WOII 🙂

  10. nieuwe tijden voor jeff de Kretenzers kennen dat al

  11. Ja gasten we zijn een beetje afgedwaald hé?.
    Nu heb ik die ” films uit een ander tijdsgewricht” voor de eerste keer bekeken. Natuurlijk heb ik niet alles begrepen wat er gezegd werd, maar wel mijn ogen de kost gegeven. En zoals altijd zitten die films vol onwaarschijnlijke toestanden. Zoals een band met patronen in een machinegeweer waar patronen van verschillende lengte in zitten.Hadden ze echt geen 10 patronen van de juiste lengte ???
    Verder bedank ik jullie voor de diverse link’s en voorstellen. En kunnen we verder met “Nee” – tegen wat eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *