Anti-rookdag

Morgen 31 mei 2008 is het de Wereld Niet-Roken Dag. Een dag die men in Griekenland niet onopgemerkt wil laten voorbij gaan. Gisteren kondigde de vice-minister (ja, een typisch Griekse functie, neem ik aan) van Volksgezondheid aan dat de ziekteverzekeringen vanaf nu de “geneesmiddelen” die helpen bij het stoppen met roken, zullen worden terugbetaald. Verder zei de vice-minister ook dat de anti-rookmaatregelen (zoals het verbod op roken in openbare plaatsen) vanaf 2010 zal worden toegepast. (u leest het allemaal na op de site van de Griekse Anti-Rokers – want die zijn er wel degelijk).
Maatregelen zijn echt wel nodig, want Grieken zijn de zwaarste rokers van Europa en zijn bij de zwaarste rokers in de wereld. 40% van de Grieken geven aan dat ze regelmatig roken (het eigenlijke percentage zou dus wel eens hoger kunnen liggen) en de Griekse rokers steken per jaar gemiddeld 3.000 sigaretten op. De Hellenic Cardiological Society schat dat er jaarlijks ongeveer 20.000 Grieken sterven aan de gevolgen van roken, en rokers zouden gemiddeld 13 tot 14 jaar minder leven dan niet-rokers.
Wetenschappers luiden de alarmklok: het profiel van de Griek die 2 pakjes sigaretten per dag rookt vanaf zijn 14de en een ongezond leefpatroon heeft (geen lichaamsbeweging, slechte eetgewoontes met veel vet, vlees en alchohol), wordt alsmaar algemener. Het is niet langer ongewoon dat zo iemand hartaanvallen krijgt voor zijn 35ste.
Ik zie hier ook ongezonde mensen onder mijn collega’s: de hele dag met een sigaret in de mond, en elke dag bestellen ze pizza’s of souvlakia. Ik weet niet of het toeval is dat deze collega’s ook uitsluitend over voetbal praten. Maar voetbal is dan weer een onderwerp voor een volgende post…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *