Ποτέ την Κυριακή – Nooit op een zondag

domesticNee, geen verwijzing naar de film van Jules Dassin, maar wel naar het feit dat de winkels in Griekenland vandaag voor het eerst open waren op een zondag. Er is namelijk een nieuwe wet gestemd, op aandringen van de trojka, dat alle winkels met een oppervlakte kleiner dan 250 m2 voortaan elke zondag mogen openen, terwijl de grotere winkels 7 zondagen op een jaar geopend mogen blijven. Er is in Griekenland al zoveel gesloten, dus laten we die winkels op zondag openen, lijkt men te hebben gedacht.

De redenering is dat hiermee een de economie een duwtje in de rug wordt gegeven. Het is niet de eerste keer deze week dat ik de redeneringen van de economen totaal niet begrijp. Geld moet rollen, daar kan ik nog in meegaan. Maar je moet het wel hebben, en daar knelt toch wel het Griekse schoentje. Als je door de Griekse winkelstraten loopt, zie je toch eigenlijk vooral bordjes “ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ” (te huur) of “ΠΩΛΕΙΤΑΙ” (te koop). Die gaan wellicht nooit meer open.

De vakbonden zijn niet blij met de nieuwe wet. Volgens hen wordt Griekenland hiermee 104 jaar terug de tijd in geslingerd, want in 1909 werd zondagsrust een recht. En het meeste volk in de drukste winkelstraat van Athene, Ermou, was dan ook vakbondsvolk met spandoeken. Daardoor was de oproerpolitie ook weer eens op de been: vooral voor de grote winkelketen stonden ze in volle uitrusting de mogelijke kopers af te schrikken.

Lang niet alle winkels waren vandaag open, ook niet  in Piraeus, hoewel het hier bijzonder druk was op straat. Maar dat zal wel meer met het weer te maken hebben, want het is hier nog steeds 25 graden en zonnig. Veel volk zal ik in ieder geval niet in de winkels, ondanks de verminderde prijzen.

Volgens mij was de reactie van de “kooplustigen” veelzeggender dan de reactie van de vakboden. Het volk loopt niet warm voor winkels die geopend zijn op zondag. Of dat met gewoonte te maken heeft, of met  het feit dat er geen geld is, doet er uiteindelijk weinig toe. Wat er wel toe doet is dat dit soort maatregelen eens te meer een nieuwe slag in het water is, en dat je hiermee geen economische groei in Griekenland creëert.

6 thoughts on “Ποτέ την Κυριακή – Nooit op een zondag

  1. Het was hier bij de Lidl anders behoorlijk druk vandaag.

  2. @Bruno: ik ben ook erg tegen het openen van de winkels op zondag, maar dat het volk niet zou warm lopen? In het stadscentrum was er gisteren geen doorkomen aan: xamos, zoals ze zeggen. En naar ik vernomen heb was het ook erg druk in bv IKEA, het shopdorp Mc.Arthur Glenn, etc… Ik blijk inmiddels naarstig op zoek naar tekenen van de crisis…

  3. @Hans, drukte betekent nog niet dat mensen kopen. Hier in Piraeus was er erg veel verkeer, maar de winkels waren leeg. Iedereen ging nadien wandelen langs de kust. Zelfs SKAI, die geen gelegenheid voorbij laat gaan om een bepaalde stroming te vertegenwoordigen, vermeldt dat er weinig omzet was: “Στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων.”
    http://www.skai.gr/news/greece/article/245200/korkidis-auximeni-se-kedro-athinas-thessaloniki-peiraia-kai-glufadas-i-eboriki-kinisi-ton-katastimaton-/#ixzz2jf4j4tDF

  4. En ik lees net ook dat de loonkost van gisteren is opgelopen tot 2,5 miljard euro. Ik ben er niet zo zeker van dat zondagswinkelen een remedie tegen de crisis is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *