Qu’ils mangent de la brioche – Griekse stijl

Gisteren gaf de Griekse premier Samaras een interview op het privé televisiestation MEGA, dat de laatste jaren aardig werk verricht als de spreekbuis van de verschillende regeringen. MEGA is de uitgesproken zender om aankondigingen te doen, nu er geen openbare zender meer is. Of toch, wacht. Er is DT, maar daar kijkt voorlopig nog geen hond naar. Jammer van de honderdduizenden euro’s die aan de zender worden besteed. Die zouden een klein gaatje in de begroting kunnen vullen.

Maar goed, het ging me dus om een interview van de premier “εφ’όλης της ύλης”  zoals men dat in het Grieks zegt. Een grondig interview over alle thema’s. Of dat nu echt grondig is, dat valt te betwijfelen. De Griekse journalisten zijn niet bepaald kritisch, laat staan grondig. Bang voor hun job wellicht.

Ik kijk er al lang niet meer naar: ik weet sowieso dat ik er niet van zal opsteken. Maar Samaras wist in ieder geval toch een kemel van jewelste te schieten. Als antwoord op de vraag wat hij vindt van het feit dat de Griekse jongeren geen vertrouwen meer hebben in de toekomst, ging hij opeens een heel andere richting uit.

Hij zou namelijk in heel Griekenland binnen een jaar tijd gratis wifi gaan installeren. Geweldig initiatief. Hij had het bestudeerd en het was haalbaar en binnen een jaar zou het zo ver zijn.

Nee, het is geen grap. Het is geen 1 april, maar Guy Fawkes day.
Wat dit met het feit te maken heeft dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek, is me een compleet raadsel. Blijkbaar niet voor de journalist, want die gaat er verder niet op in. Die behandelt Griekse premiers sowieso alsof ze van koninklijken bloede zijn.

Gratis wifi, dus. Voor mensen die hun elektriciteitsrekeningen niet meer gaan kunnen betalen en dus in het donker zitten.  Voor mensen die vanaf 1 januari dreigen om hun huis kwijt te spelen indien ze hun sociale zekerheidsbijdragen niet kunnen betalen of in het rood staan bij de fiscus. Het lijkt wel alsof Marie-Antoinette aan het woord is. Wat moet de Griek nu met gratis wifi. Zijn alle andere problemen opgelost?

Het doet me ook een beetje denken aan dat andere instituut: de Europese Commissie. Die gaat zich nu bezighouden  met de hoeveelheid water die we mogen gaan gebruiken wanneer we het toilet doorspoelen. Soms vraag ik me echt af of politici op een andere planeet leven.

6 thoughts on “Qu’ils mangent de la brioche – Griekse stijl

  1. Les tricoteuses zullen dus hun mail kunnen raadplegen tijdens de feestelijkheden.

  2. Tenzij iemand anders tussentijdse verkiezingen wint. Dan wordt het paswoord veranderd.

  3. Kunnen ze in ieder geval makkelijker op zoek gaan naar studies en werk in het buitenland…Hij heeft zeker nog niet aan de ‘gevaren’ gedacht…hoe snel kan de boze, werkloze en ‘hopeloze’ jeugd elkaar bereiken en akties op touw zetten…of zijn ze daar al te murw voor. Denk het wel eigenlijk, want degeen die energie en hoop had is al lang weg…

  4. Gratis wifi overal! Dus dan kan iedereen waar men zich ook bevind, gemakkelijk op taxisnet!!

  5. Probleem is dat het systeem door de knieën gaat telkens als er te veel gebruikers tegelijk online zijn.

  6. Dat voorzeker Bruno.Wat een knoeiboel al voor artsen en hospitalen :het netwerk is niet opgewassen voor zo’n enorme taak want nu moet alles via de computer en men kan dikwijls geen voorschriften geven omdat het systeem blokkeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *