Sparen

“Wie het breed heeft, laat het breed hangen”, gaat het spreekwoord, en dat geldt natuurlijk ook in Griekenland. Maar hier merk ik toch ook dat wie het niet breed heeft, het toch breed laat hangen. De lonen in Griekenland liggen niet hoog, maar toch zie je veel mensen met de laatste nieuwe GSM rondlopen, of zich tooien in merkkledij. Het wagenpark wordt ook constant vernieuwd (in april 2008 zouden er gemiddeld 492 auto’s PER DAG zijn verkocht). En een koffie drink je veeleer in een duur etablissement dan in een simpele, maar goedkopere tent. Grieken zijn mensen die op uiterlijkheden zijn gesteld, en daar is zeker niets mis mee. Maar als die uiterlijkheden belachelijk veel geld gaan kosten, dan stel ik me daar toch vragen bij.
En wat blijkt nu uit een studie van de OESO? Grieken kunnen niet sparen. Ze zijn de slechtste spaarders van Europa. Ze sparen gemiddeld 1,9 euro per 100 euro.
De reden die ik vaak hoor: “je moet vandaag leven”. Maar ik zie wel mensen die niet rondkomen en bij vrienden en familie moeten gaan aanbellen om financieel uit de nood te worden geholpen. Ook oudere generaties zijn niet gewend om te sparen (ze hebben natuurlijk wel nooit de kans gehad om een respectable kapitaal bij elkaar te krijgen) en je ziet gepensioneerden in enorme wachtrijen aan de banken staan op de dag dat het pensioen wordt uitbetaald: ze hebben namelijk geen cent meer over.
Een appeltje voor de dorst: onbekend in Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *