De vervuilende mecenas

Hier stond ooit het bos waarin Aristoteles nog rondwandelde

Hier stond ooit het bos waarin Aristoteles nog rondwandelde

Ik heb hier al vaker over de goudmijn van Hellas Gold, in de bossen van Skouries, in Chalkidiki geschreven. Gewoon even de zoekterm “Skouries” invoeren, of hier klikken, en u leest alles wat ik er al heb over geschreven.

Afgelopen zaterdag was er een internationale protestdag afgekondigd tegen het uitbaten van de goudmijn in de streek, en in Thessaloniki stapten duizenden mensen nog maar eens op (terwijl er in Athene werd gebakkeleid aan het omroepgebouw van ERT). Er is weinig over verschenen in het nieuws, en zeker al niet in het Griekse nieuws, gezien de aandeelhouder van Hellas Gold ook aandeelhouder is van een televisiezender en van kranten.

De burgemeester van de kleine dorpen in de buurt van Skouries, Christos Pachtas, die jaren geleden de toenmalige failliete goudmijn doorverkocht aan Hellas Gold voor exact hetzelfde bedrag (hij deed er nog 270km2 gratis bos bij) als datgene wat de Griekse staat er voor had opgehoest om het over te nemen, heeft zelf toegegeven dat er ondertussen arsenicum in de bodem van de buurt zit. Niet te verwonderen: Hellas Gold gebruikt de goedkoopste technieken om goud op te graven, en die zijn vaak het meest vervuilend. Het Europese Gerechtshof heeft Griekenland trouwens een boete opgelegd voor die verkoop, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Ondertussen wordt elke bewoner van de dorpen rond de bossen van Skouries, die durft te protesteren tegen de goudmijn, beschouwd als terrorist. Mensen worden opgepakt, vastgehouden, en DNA-stalen worden zonder hun toestemming afgenomen. Oproerpolitie valt de huizen binnen in het midden van de nacht, en gooit traangasgranaten op de speelplaats van een plaatselijk schooltje. Dat soort dingen zijn allemaal gebeurd in het verleden, en het protest kan op de steun rekenen van SYRIZA. Wat de overheid er dan weer toe aan zet dat SYRIZA een partij is die terroristen steunt, en daardoor is de partij geen haar beter dan Gouden Dageraad. Maar ik wijk af.

Het bedrijf Hellas Gold probeert ondertussen te laten zien dat het geld in de plaatselijke economie stopt. Hellas Gold zal voortaan op de truitjes prijken van de voetbalploeg van Kalamaria, een deelgemeente van Thessaloniki, als het aanbod tenminste zal worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

En het bedrijf heeft ook een schenking gedaan aan het dorp Aristoteles (waar Pachtas – zie hierboven – burgemeester is). Niet mis trouwens, die schenking: 500.000 euro. Het lijkt wel zwijggeld, na de verklaring van Pachtas over dat arsenicum een tijdje geleden. Pachtas accepteerde het geld graag, zoals het document hieronder toont. Ik ben eens benieuwd of er in Aristoteles genoeg transparantie is om na te gaan waar dat geld aan zal worden besteed.

schenking1schenking2

One thought on “De vervuilende mecenas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *