Voedselschandaal

Een aantal weken geleden werd bekend gemaakt dat er in Europa zonnebloemolie uit Oekraïne is ingevoerd waarin sporen van mineraalolie zijn teruggevonden (mineraalolie is olie die wordt gebruikt voor in batterijen en in auto’s). De olie is kankerverwekkend, werd meteen gelocaliseerd en de overheden in diverse landen (o.a. ook in België) traden onmiddellijk en doeltreffend op. Niet zo in Griekenland. Uiteraard, zou ik daar zelfs bij zetten. 18.000 ton van die “besmette” zonnebloemolie is ingevoerd in de haven van Volos begin mei, toen heel Griekenland nog aan het bekomen was van Pasen. Er zijn geen testen uitgevoerd op ingevoerde olie, en de hele partij is de voedselketen terecht gekomen. Als olie, of in gefrituurd voedsel. Het bevoegde overheidsapparaat EFET (voedselcontrole) kon de besmette olie niet localiseren, en kon ook niet zeggen in welke producten ze is gebruikt (in chips, koekjes en zo meer, dat wel, maar in welke precies?). De directeur van het agentschap heeft al ontslag genomen.
Tot voor het weekend vond de Griekse consument overal nog zonnebloemolie in de rekken. Je zag mensen staan twijfelen of het wel veilig was om de olie te kopen. Mensen durfden geen koekjes en chips meer te kopen (niet slecht voor de Grieken die niet erg op hun gezondheid letten). Niemand weet of het eten in de taverna’s nog wel te vertrouwen is. De pers doet er natuurlijk nog een schepje bovenop en maakt iedereen bang.

Vrijdag besloot de overheid om eindelijk, na bijna 1 maand tijd, op veilig te spelen en alle zonnebloemolie uit de rekken te verwijderen. Er worden controles uitgevoerd in taverna’s: alle zonnebloemolie moet worden weggegooid en men moet andere olie gebruiken (maïskiemolie, olijfolie, sojaolie). De overheid heeft maximumprijzen voor die anderen oliën opgelegd, om misbruik tegen te gaan. Behalve het feit dat die rijkelijk laat is, heeft de maatregel ook geen enkel effect. Geen enkele supermarkt houdt zich aan de maximumprijs en de buurtwinkels zijn zelfs nog niet op de hoogte gebracht dat ze geen zonnebloemolie meer mogen verkopen en dat er maximumprijzen gelden voor de andere oliën (ze halen hun informatie uit de kranten, want vanuit de overheid komt er geen signaal).
Alweer een bewijs van een totaal onmachtige overheid die blijkbaar niets doen. En toch worden die lui bij de volgende verkiezingen weer verkozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *