3 psychiatrische klinieken plots gesloten

Minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis

Minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis

Ik had het gisterochtend nog maar net gehad over de “sudden death-methode” en een paar uur later was het al zover: boekenverkoper Adonis Georgiadis, die het om de een of andere reden tot minister van volksgezondheid heeft geschopt, besloot om met onmiddellijke ingang 3 psychiatrische klinieken te sluiten. Het gaat om de psychiatrische kliniek Dromokaiteio in Chaidari, Attica in Dafni, en de psychiatrische kliniek in Thessaloniki. 1500 mensen zullen hun baan verliezen, maar het is de bedoeling dat 10% van hen in de zogenaamde mobiliteitsreserve terecht gaan komen: dat vagevuur van het ontslag. Want waar gaan ze geplaatst worden? Of kunnen de psychiaters misschien de rioleringen van Rhodos gaan schoonmaken? Het lijkt theoretisch allemaal wel te kunnen met deze regering.

En wat gaat er met de 1000 patiënten gebeuren? Die worden overgeplaatst naar kleinere psychiatrische afdelingen in andere ziekenhuizen, maar die zijn daar niet voor uitgerust, want het is de bedoeling dat de patiënten daar slechts kortere tijd verblijven.

Je kunt je ernstige vragen stellen bij deze onmiddellijke ontslagen. De depressies en de psychische problemen nemen toe, en elke 18 uur probeert er iemand zelfmoord te plegen. Dat bleek anderhalve maand geleden nog uit een studie van ΕΠΙΨΥ – het Wetenschappelijk Universitair Instituut voor Psychische Gezondheid. De logica achter de beslissing van Georgiadis is ver te zoeken.

Of toch niet? Tegen het eind van het jaar moet de regering nog 4000 ambtenaren meer hebben ontslagen op eis van de trojka. En we zijn er nog lang niet. Men kan nu wel inroepen dat de ongeveer 2500 werknemers van ERT zijn ontslagen, maar een aantal van hen staan weer op de loonlijst van de overheid. Men kan ook inroepen dat de bewakers en het schoonmaakpersoneel zijn ontslagen, maar dat gaat maar om een paar 100 mensen. En die hebben een rechtszaak aangespannen, dus de trojka is ook niet zeker dat die zullen worden ontslagen. Het ondersteunend personeel van de universiteit dan? Dat is ook nog niet duidelijk: de universiteiten staken al sinds 10 september uit protest tegen de aangekondigde ontslagen in deze sector. Dus deze nummers staan ook nog niet vast.

De ambtenaren dan tegen wie een tuchtprocedure loopt? Dat schijnt ook nog niet zo vlot te lopen. Pas eergisteren zijn bijvoorbeeld 2 gemeentewerkers van het dorp Pangaio, niet ver van Kavala, van de loonlijst van de overheid geschrapt. De reden? Ze waren in december 2009 veroordeeld voor de moord op de burgemeester van Pangaio. Ze hebben dus nog 4 jaar loon gekregen sinds hun veroordeling. Ik kan me wel voorstellen dat men in Brussel zo stilaan zijn geduld begint te verliezen met Griekenland.

Er komt ook nog bij dat Georgiadis heel erg gemotiveerd is om mensen te ontslaan. Vorige week verklaarde hij nog dat hij niet zou toelaten dat Poul Thomsen, de afgevaardigde van het IMF in de trojka, hem de eer zou afnemen om personeel te ontslaan. Georgiadis wilde het zelf doen. Hij jaagt er in ieder geval niet enkel de dokters, maar ook de Griekse bevolking mee in het harnas.

Ik breng nog even in herinnering dat de Atheens Medische Vereniging afgelopen juli cijfers gepubliceerd heeft waaruit bleek dat er sinds het uitbreken van de crisis reeds 4000 dokters het land hebben verlaten. Griekenland, het geboorteland van Hyppocrates wiens boeken Georgiadis nog uitgebreid heeft staan aanprijzen op allerlei televisiezenders, toen hij nog lectuur per kilogram aan de man probeerde te brengen.

Jongens toch, waar zijn we mee bezig?

4 thoughts on “3 psychiatrische klinieken plots gesloten

  1. Επιτηδες το κανε. Να μην υπάρχει τρελοκομειο να τόν κλείσουν μέσα.

  2. Waarom iedereen die niet gewenst meer is gelijk de zee indrijven…dat ruimt nog beter op…

    Iets anders Bruno…ontslagen is dat een Vlaams werkwoord? In het Nederlands is het ontslaan en is ontslagen het voltooid deelwoord of een zelfstandig naamwoord. Ik kijk BVN en zie dus ook Vlaamse tv en merk wel vaker – leuke – verschillen op, maar dit ken ik niet…

  3. Je hebt absoluut gelijk @Ina: ontslaan – ontsloeg – ontslagen.
    Als Vlaamse Brabander gaat het nog wel eens fout bij me. Wij zeggen “slagen” in plaats van “slaan” en dat durft zich ook wel eens verder door te zetten bij “ontslagen”. De infinitief moet natuurlijk “ontslaan” zijn. Dit is dus zeker geen Vlaams idioom, maar gewoon een fout van me! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *