Spiekende Samaras

Een Samaras durft al wel eens te spieken, en dan heb ik het niet over de huidige premier die goed heeft gekeken bij Margaret Thatcher. Tijdens de examenperiode in juni vorig jaar, net nadat Antonis Samara premier was geworden, werd zijn zoon Konstantinos tijdens het examen Chemie door de lerares Efrosini Boulouta betrapt op spieken. Samaras Jr. studeert aan het Athens College, een privéschool in de dure buurt Psychiko, en onderdeel van de Hellenic-American Educational Foundation, waarvan de kost voor normale Griekse stervelingen niet te betalen is. Zoals de kinderen van bijna alle Griekse politici volgt de jonge Samaras geen les in de openbare scholen.

De lerares zag zichzelf genoodzaakt om Samaras Jr. een nul te geven op zijn examen, waarbij ze nauwgezet het niveau volgde dat ze voor zichzelf had opgelegd. Al 21 jaar gaf Boulouta les aan het Athens College en telkens kreeg ze van de Raad van Bestuur een positieve evaluatie – voor het laatst ook nog eens voor het schooljaar 2011-2102.

Tot ze dus de zoon van de kersverse premier op spieken betrapte. Ze werd op staande voet geschorst, terwijl ze moest wachten op een beslissing van de Centrale Adviesdienst voor het Secundaire Onderwijs (ΚΥΣΔΕ) om te zien of de beslissing om de samenwerking tussen het Athens College en haarzelf wettelijk was. Die beslissing kwam er afgelopen vrijdag, en het mag geen wonder heten dat de dienst besliste dat het ontslag inderdaad wettelijk was. Vanaf morgen is Boulouta officieel werkloos. De vakbond van de privéleerkrachten in Griekenland gaat in beroep tegen de beslissing, omdat het comité dat zich over de beslissing boog, niet op wettelijke manier was samengesteld.

Of dat beroep iets zal uithalen, is nog maar de vraag. De zoon van de premier wordt klaargestoomd voor een carrière op Harvard en elke smet op het blazoen van de Samarasspruit moet vakkundig worden verwijderd, zodat er geen enkel bezwaar is om hem toe te laten tot een Ivy League universiteit. Bovendien heet de directeur van het Athens College Alexandros Samaras. Inderdaad, de broer van de premier.

 

9 thoughts on “Spiekende Samaras

  1. En wat vindt de doorgesneden Griek hiervan? Dom van de lerares om haar prioriteiten niet te kennen?
    Schandelijk, weg met die bende profiteurs?
    Of… ik moet zo snel mogelijk mijn relaties aanspreken om ook tot dit zooitje ongeregeld te behoren, de enige weg om in Griekenland hogerop te komen.
    Overigens is in de betere kringen, ook bij ons, een verstandelijke handicap geen beletsel om een “vorstelijke” bezoldiging te krijgen in een op maat gesneden, nieuw uitgevonden job.

  2. Hier wordt je toch even stil van, het “kliekje” heeft hedendaags toch nog wat in de melk te brokkelen.
    Harvard, geeft daar ene ex premier geen lezingen over “How to ruin a country”.

  3. Ik heb het al vaker hier geroepen, meer en meer is het een een bananenrepubliek, excuus bananendemocratie, aan het worden.

  4. BELACHELIJK,kan toch niet,alhoewel ik bijna zeker weet dat deze “student”straks op Harvard echt wel door de mand gaat vallen,en dan niet zeuren maar lekker lang op de blaren zitten,
    Groet Margaritha

  5. Dat we leven op en plek met een sterk bananenpulp-gehalte, wist ik al en dat een dergelijke oplossing (weg met de brenger van slecht nieuws)al gebezigd werd bij de introductie van de Griekse tragedies was ook al bekend. Maar hoe gaat het nu met Samaras Jr? Die arme jongen kan zich waarschijnlijk niet meer zonder boegeroep en van het lachen dubbelliggende klasgenoten op het schoolplein vertonen. Zielig hoor.

  6. Kan hij er alvast aan wennen als hij straks het vaandel van zijn vader overneemt. Een nieuwe dynastie in wording.

  7. Politiekers zijn een ras apart :geldwolven zonder enige persoonlijke fierheid.Voor hun materiele voordelen zouden ze zich door het slijk laten slepen.Van geweten is er natuurlijk geen sprake.
    Een doorsnee burger zou zich schamen,zo openlijk beschuldigd te worden van fraude.Niet zij.Die Liapis heeft me met open mond gezet,vooral wegens de kinderachtige excuses waarmee hij aankwam.
    Het is niet specifiek Grieks:ze zijn overal van hetzelfde slag.Alleen zijn sommigen wat handiger dan anderen maar waarom willen ze toch ZO graag in de politiek en aan de top,wat een ellebogenwerk in Brussel bij de EEG.

  8. Rejoice, rejoice, de redder is op komst.
    Gisteravond belandde ik al zappend midden in een nieuwsitem dat de mogelijke terugkeer van de Griekse koning behandelde. Hij zou zich mondjesmaat meer en meer aanbieden als alternatief voor de huidige knoeiboel.
    Leeft dit in Griekenland of had ik te maken met een reporter die de verkeerde soort horta (met hondendroppings) gegeten had?

  9. voor dat de eikel komt stuur hem maar een vertaling van
    Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά
    της αμύνης το καπέλο έφερε το Βενιζέλο
    της αμύνης το σκουφάκι
    έφερε το Λευτεράκη

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *