Geloofwaardigheid van de Wereldgezondheidsorganisatie in het gedrang

WHO1 december vandaag: Wereld Aids Dag. Het probleem van HIV-infecties wordt steeds prangender in landen waar de crisis woedt. In Griekenland is er blijkbaar nauwelijks nog budget voor voorlichting. Niet dat er de laatste 10 jaar veel voorlichting was. Ik heb er in ieder geval weinig van gemerkt, en ik ken zelfs mensen die dachten dat de ziekte uit de wereld was geholpen.

Niet dus, en zeker niet in Griekenland. Het aantal besmettingen stijgt voortdurend en heeft in de eerste plaats te maken met intraveneus druggebruik. Heel veel verslaafden gebruiken niet-ontsmette naalden. De NGO’s OKANA en KETHEA proberen wel iets aan het probleem te verhelpen, maar hun budgetten zijn danig teruggeschroefd.

Het rapport voor 2013 van de Wereldgezondsheidsorganisatie over de gezondheidsongelijkheid (een neologisme) in Europa, beweert op pagina 112 dat een groot deel van de nieuwe HIV-infecties te wijten is aan het feit dat heel wat mensen zichzelf besmetten om zo 700 euro per maand aan steun te krijgen. Dit ging natuurlijk de wereld rond, en het werd een kop op Al Jazeera, op Sky News, en in the Daily Mail.  De Amerikaanse politicus Rush Limbaugh pikte het item op in zijn radio-uitzending. Het was koren op de molen van de neoconservatieve liberaal die hiermee een bewijs zag dat mensen die een uitkering van de overheid krijgen, die helemaal niet waard zijn.

Ik was zelf geschokt toen ik het las en kon het nauwelijks geloven. Samen met een journalist van de engelstalige Eleftherotypia zijn hebben we kunnen opsnorren wat er precies aan de hand was. Het bleek dat de Wereldorganisatie een bericht had overgenomen dat in de New Scientist was verschenen begin november.

De organisatie heeft zich al verontschuldigd en heeft al een verbetering gemaakt, maar voorlopig staat het nog steeds in het rapport. Ik heb er een kopie van genomen, hier links, voor alle zekerheid.

Dit soort berichtgeving komt de geloofwaardigheid van de Wereldorganisatie niet bepaald ten goede. En het stigmatiseert “die luie Grieken” nog maar eens een keer.

En omdat we het toch over AIDS hebben, raad ik u aan om vandaag online de documentaire te bekijken van Zoe Mavroudi, een jonge vrouw die actief is in sociale media, en meewerkt aan Radio Bubble, een onafhankelijke, objectieve radiozender. De documentaire gaat over de prostituees die zijn opgepakt een paar weken voor de parlementsverkiezingen van 2012. Het ging voornamelijk om drugsverslaafde vrouwen die hun “diensten” aanboden voor wel heel weinig geld, en die flink werden uitgebuit door hun pooiers. De politie pakte meer dan 10 vrouwen op, deed gedwongen HIV-testen en zette foto’s van de vrouwen op de officiële site van de politie, met hun namen, toenamen, adressen en zo meer, er bij. Iedereen die met hen in contact was geweest, werd verzocht om contact op te nemen met de medische diensten om na te gaan of ze het virus hadden opgelopen. De actie leidde toenmalig minister van Openbare Orde Chrysochoidis er toe om op televisie te komen verkondigen dat deze vrouwen goedbedoelde familievaders opzettelijk met AIDS hadden besmet. Een ware hetze dus.

De documentaire wordt om 19:00u (Belgisch/Nederlandse tijd) uitgezonden, met Nederlandse ondertitels, via de website Reinform.nl, die wordt onderhouden door Grieken die in Nederland wonen. Afstemmen op dit adres: http://www.reinform.nl/?page_id=6964

Een absolute aanrader.

2 thoughts on “Geloofwaardigheid van de Wereldgezondheidsorganisatie in het gedrang

  1. Dank voor deze informatie…Overigens zag ik net gister op tv dat in Nl. het aantal Aidsgevallen weliswaar daalt, maar dat het aantal HIV ginfecteerden toeneemt…men wordt nonchalant en denkt, och er zijn nu toch medicijnen voor…Men realiseert zich niet wat het betekent levenslang zware medicijnen te moeten slikken en een risico voor anderen vormt.

  2. dat iemand zichself zou besmetten voor 700 Euro lijkt me kras – dat er kerngezonde mensen met een’AIDS’-stempel rondlopen lijkt me dan weer wel aannemelijk. Was niet half Zakynthos officieel blind?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *