Alweer een crisisdode

Μαγκάλι

Μαγκάλι

Gisteravond is een jong meisje van 13 bezweken aan een koolstofmonoxidevergiftiging in Thessaloniki. Ze woonde met haar Servische moeder van 54 in een flatje in de tweede stad van Griekenland, waar al 3 maanden geen elektriciteit meer was. Het gezin stond voor 1000 euro in het rood bij de elektriciteitsmaatschappij, en daardoor was de stroom afgesloten. Centrale verwarming was er ook niet, want ook daarvoor had men in het gebouw geen geld.

Dus gebruikte de moeder een μαγκάλι, een soort van ijzeren kacheltje dat in de buitenlucht wel vaker wordt gebruikt. Zoiets gebruik je natuurlijk nooit in een besloten flatje, maar ik kan me voorstellen dat de moeder ten einde raad was. Naar verluidt zijn er wel meer families in het noorden van Griekenland, die op deze manier warm proberen te blijven.

En hoe reageerde de overheid? De moeder werd aangehouden, officieel op beschuldiging van nalatigheid want haar papieren waren niet in orde. Haar dochter is overleden en zij zit momenteel in de cel (ze is ondertussen vrij gelaten).

Het is niet het eerste slachtoffer van koolstofmonoxide. 10 dagen geleden kwam een bejaard koppel, ook weer in Thessaloniki, om het leven. En het is ook niet de eerste keer dat iemand om het leven kwam omdat hij zulk een buitenkacheltje had gebruikt. Vorig jaar zijn zo nog 2 studenten om het leven gekomen in Lamia, nadat ze het kacheltje waarop ze buiten een barbecue hadden gehouden, naar binnen hadden gebracht.

 

One thought on “Alweer een crisisdode

  1. De moeder is nu beschuldigd van doodslag door nalatigheid. Nu blijkt ook nog eens dat haar papieren niet in orde waren.
    Ze heeft nog 30 dagen de tijd, en dan zal ze het land worden uitgestuurd.

    Ik zou hier een heleboel termen kunnen neerschrijven, maar ik ga het inslikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *