Slaan en zalven tegelijk in het Griekenland van 2013

Afgelopen vrijdag zou een mooie dag geweest moeten zijn voor leerkracht Dimitris Sakatzis. Binnen het programma “Θεσμός Αριστείας και Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” (letterlijk: Instituut van Uitmuntendheid en Goede Praktijken in het Primair en Secundair Onderwijs – een instituut dat met Europese subsidies is opgericht) werden de prijzen uitgedeeld aan de leerkrachten die zich hadden weten te onderscheiden in hun vakgebied. Sakatzis kreeg een onderscheiding wegens de vernieuwing en de creativiteit die hij in zijn lessen aanbracht.

Mooi toch? Alleen was dit niet de enige “prijs” die Sakatzis uitgereikt kreeg. Tijdens de huldiging, hield hij namelijk dat andere papier in de hand: een oproep dat hij in de “mobiliteitsreserve” werd opgenomen. Dat voorgeborgte van het ontslag van de ambtenaren. De politici krijgen het woord ontslag niet over de lippen, dus spreken steeds van mobiliteit – mensen zouden van één bepaalde sector waar te veel werknemers zijn, in een andere worden ondergebracht waar er minder zijn. Dit zou allemaal gebeuren op basis van een evaluatie, zo werd gezegd.

Dus Sakatzis, die een prijs kreeg omdat hij zo goed was in zijn vakgebied, werd geëvalueerd? Zijn geval toont duidelijk aan wat zovelen al beweren: de enige evaluatie die je krijgt, is dat je voor de juiste partij hebt gestemd. En dat zijn de twee partijen die op dit moment Griekenland regeren. Het is zelden anders geweest, maar men zou op dit moment de openbare sector aan het uitvlooien zijn om de profiteurs er uit te krijgen. De zaak-Sakatzis toont aan dat dit absoluut niet het geval is. De mensen die politiek benoemd zijn, blijven lekker op hun postje zitten, zodat de politici bij een volgende verkiezing (die er wel eens sneller zou kunnen aankomen dan verwacht) zeker zijn van de stemmen.

O ja, en natuurlijk wordt dit hele programma van Best Practices en Uitmuntendheid tot een zure grap herleid. Heel wat leerkrachten stonden daarom ook buiten te protesteren aan de zaal waar de prijzen werden uitgereikt. En de bevoegde minister had er blijkbaar oren naar, want hij zal Sakatzis op 5 december ontvangen. Om wat te doen? Om de man zijn job terug te geven? Of om de hele evaluatie in het onderwijs opnieuw te bekijken? Dat laatste zie ik in ieder geval niet gebeuren.

One thought on “Slaan en zalven tegelijk in het Griekenland van 2013

  1. Λουκη Λουκ ,πισα και πουπουλα και μετα ενα φτερο στον κωλο.
    (αρχαιο ολλανδικο λεγομενο, iemand een veer in de broek/kont steken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *