Slavernij in Griekenland anno 2013

Onderstaand stuk komt uit de nieuwsuitzending van Alpha. Een televisiezender die graag dramatische muziek onder de beelden zet, wat me steeds doet wegzappen. Gisteren echter niet.

Herinnert u zich nog de aarbeiplukkers van Nea Manolada? Die werden beschoten door hun voorman, nadat ze hun achterstallige loon gingen eisen (iets wat Grieken niet durven, dat weet u nu uit mijn post van gisteren). De minister van Burgerbescherming ging de arme drommels in het ziekenhuis bezoeken en wist niet goed wat hen te vertellen. Hij zei toen maar tegen één van hen dat hij een verblijfsvergunning zou krijgen.

En hoe zit het nu? In Nea Manolada worden de groenten nog steeds geoogst door Pakistani’s, Bengali’s en Afghanen. De vereniging van tuinbouwers heeft zogezegd 40oo vacatures gepost, maar dat bleek een PR-stunt. Elke Griek die er voor belde, kreeg te horen dat de posities al ingevuld waren. De Griekse overheid (zowel locaal als nationaal) heeft NIETS aan de toestand veranderd.

Nea Manolada is geen alleenstaand geval. In Aitoliko, niet ver van Mesolonghi, helpen Roemenen en Bulgaren bij de mandarijntjesoogst. Mandarijntjes die door de Sint morgen naar de lage landen worden gebracht. De Roemenen en Bulgaren in het filmpje hieronder, zijn door mensensmokkelaars naar de boerderij in kwestie gebracht. Er werd hen gezegd dat ze 30 euro per dag zouden krijgen. Maar de arme drommels hebben er nog geen cent van gezien. Integendeel: het geld wordt meteen aan de mensensmokkelaars gegeven.

De Roemen en Bulgaren zeggen in hun beperkte Grieks dat ze nauwelijks te eten hebben. De boer stopt hen mandarijntjes toe als ze honger hebben. Wanneer de reporter de boer confronteert met de situatie, zegt die doodleuk dat de migranten dit lot zelf hebben gekozen. Zo, die verantwoordelijkheid is gauw van de mouw geschud.

In een normaal Europees land, zou de overheid meteen in actie schieten na het zien van dergelijke beelden. In Griekenland is het ondertussen een fait divers geworden.

Meer nog: de ogen worden er gewoon voor gesloten. EU Commissaris voor de Vluchtelingen Cecilia Malmström was gisteren in Griekenland en beweerde doodleuk (in een tweet, dat spreekt), dat Griekenland heel wat vooruitgang heeft geboekt in het behandelen van asielzoekers en vluchtelingen in het algemeen.

Ze weet dat, want ze heeft gesproken met premier Samaras en minister van Burgerbescherming Dendias. Ze is niet naar de Evrosstreek geweest. Ze is niet gaan kijken op Mytilini, of op andere eilandjes zoals Agathonisi. Ze is niet gaan kijken in de opvangkampen waar de migranten worden opgesloten achter prikkeldraad, in containers. Ze heeft ook niet gevraagd wat er waar is van de geruchten dat de Griekse kustwacht bootjes van vluchtelingen lek steekt of hen terug richting Turkije stuurt.

Nee, Cecilia Malmström heeft het allemaal gehoord van mensen die het niet gezien hebben en zal het binnenkort op haar blog zetten, gezellig in de veilige ivoren toren van de Europese Commissie.

7 thoughts on “Slavernij in Griekenland anno 2013

  1. dat ze de boten terugsturen naar turkije kan ik nog geloven en begrijpen mits ze geen medische bijstand nodig hebben… maar dat de Griekse kustwacht de boten lek steekt daar geloof ik niks van ,de mensenhandelaars doen dat mss … en de italianen dacht ik…

  2. @Bruno, geen mensensmokkelaars, maar koppelbazen. Europese Unie en vrijheid van beweging van mensen en goederen.

  3. ελα ρε!!γινονται τετοια πραγματα στη χωρα που ο πολιτης προστατευεται απ τον Δενδια!!
    τι θυμηθηκα!!θυμασαι εναν που μας ελεγε τι καλα παει η Βουλγαρια;; για ξαναρωτα;;
    αν σου πει οτι ο τυπος ειναι γυφτος Βουλγαρος μη κολλησεις. Ευρωπεος πολιτης ειναι κι αυτος.

  4. Bedankt @Alexandra! Dat was het woord waar ik naar zocht. Mijn woordenschat heeft toch wel wat te lijden onder het feit dat ik nauwelijks nog Nederlands hoor.

  5. bruno,hoorde je deze week nog prima nederlands praten in met het oog op morgen,compliment ook jouw commentaar prima te verstaan en zeker te begrijpen.Laat op alle mogelijke manieren van je horen,succes
    Margaritha

  6. Je blijft wel Vlaams klinken op de Nederlandse radio

  7. en je kan de titel aanpassen. slavernij ook in Nederland anno 2013. Polen werken hier en zijn verplicht aan huisvesting van de uitzendbureau wat vroeger de koppelbaas was, uiteindelijk moeten ze zelfs nog geld bij leggen. google even met minister Asscher en uitbuiting Polen en je zie wat ik bedoel.
    Τελικα υπαρχει μια Ευρωπη δυο ισως και τριων ταχυτητων.
    αυτο βεβαια αποδυναμωνει την συζητηση για τον Μαυρο Πιτ μιας και ο συνχρονος δουλος ειναι καταξανθος.Ασπρος να εκμεταλευεται ασπρο;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *