Huis in Thessaloniki – zonder elektriciteit – uitgebrand

Eerder deze week werd een meisje in Thessaloniki bevangen door de koolstofmonoxide van een open houtvuurtje dat de moeder in het huis had aangestoken om warm te blijven. 2 dagen later is een huis uitgebrand in datzelfde Thessaloniki. Een gezin had al 2 jaar geen elektriciteit meer, want kon de rekening niet meer betalen.

Binnen in het huis brandde een houtvuurtje en het gezin had kaarsen omdat er geen licht was. De grootmoeder en een 5-jarig jongetje liggen in het ziekenhuis. De gemeente kwam er niet op af, maar de televisie was er natuurlijk wel bij. Het lijkt dat het verbod van de overheid, dat er geen ellende op de schermen mag worden getoond, zo stilaan wordt verbroken. Is natuurlijk wel goed voor de kijkcijfers, zegt de cynicus in mij.

En ondertussen heeft de elektriciteitsmaatschappij besloten om haar kantoren allemaal te sluiten, want het IT-systeem is aan een upgrade toe. Mensen die vanochtend naar de kantoren gingen, stonden voor een gesloten deur, want het bedrijf slaagt er niet in om de sluiting op een normale manier aan te kondigen (via de elektriciteitsrekeningen, bijvoorbeeld).

Mensen bij wie de stroom net is afgesloten, en die het geld hadden gevonden om de elektriciteit weer aan te sluiten, kunnen nu niet worden geholpen door DEH. Vanaf dinsdag lukt het misschien wel. Ondertussen is dit het koudste weekend van het jaar. Geen licht, en geen verwarming.

De Derde Wereld is eindelijk geland.

3 thoughts on “Huis in Thessaloniki – zonder elektriciteit – uitgebrand

  1. Iets te maken met het feit dat er gisteren in een aantal delen van Athene geen straat verlichting was? Ik zag mensen over straat klunen met straaltje licht uit hun kinito om maar niet te struikelen (of uit angst om niet overvallen te worden?).

  2. Misschien blijft het wel donker in Exarcheia omdat het morgen precies 5 jaar geleden is dat Alexis Grigoropoulos er doorgeschoten is?

  3. Ook in andere delen van Athene (Kypseli, Patission) Bruno.
    Ik geloof dat de “kefi” voor revolt er al een tijdje uit is. Afgelopen 17 Nov was anders ook Exarcheia onwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *