Roken

Dit wilde ik u al eerder vertellen: wat me 2 weken geleden opviel in Parijs, was het feit dat roken in bars, brasseries enz. niet meer toegelaten is. Alle rokers staan er op straat en gooien hun peuken in een grote asbak die voor de deur staat. Ik neem aan dat het in België ondertussen niet anders is. Voor een niet-roker zoals ik, is dat echt wel een opluchting. Maar ook mijn rokende vrouw vond dit een prima systeem.
In Griekenland zijn we zover nog niet. Hier wordt nog lustig verder gerookt in bars, restaurants en taverna’s (en als de baas niet op kantoor is, zitten mijn collega’s hier binnen ook te paffen – ik ben de boeman die hen het balkon op jaagt). Van de verplichte ruimtes voor rokers en niet-rokers is hier niets te merken. Minister van Volksgezondheid Avramopoulos heeft echter al wel aangekondigd dat er een wetsontwerp in de maak is dat het roken in alle openbare ruimtes verbiedt. Ik kijk er al naar uit.
Maar wat ik u eigenlijk wilde vertellen: afgelopen zaterdag waren we een hapje gaan eten in het hippe Psirri. Onze favoriete taverna trekt ook heel wat toeristen aan. Aan de tafel naast ons zaten 4 jonge Duitsers van hun maaltijd te genieten. Wij hadden net gegeten en mijn vrouw stak een sigaret op. Omdat deuren en ramen open stonden waaide de rook recht in het gezicht van onze Duitse vrienden, die haar daar attent op maakten. De sigaret ging uiteraard meteen uit, met de nodige verontschuldigingen. Wat ons echter opviel, was het feit dat 1 van de Duitsers zelf rookte. En wat deed hij? Na het eten, ging hij naar buiten om daar zijn sigaret op te steken (terwijl de halve taverna zat te paffen). En hij kwam binnen om zijn peuk in een asbak uit te duwen (in plaats van ze op straat te gooien)! Het mag u gewoon lijken; in Griekenland is dergelijk gedrag zeer ongewoon. Het maakte dan ook indruk op mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *