Arme gezinnen krijgen dan toch elektriciteit

De Griekse regering was te druk bezig met het redden van het land (en het creëren van een ware revolutie, zoals premier Samaras het zaterdag tijdens de stemming van de begroting in het parlement voorstelde), zodat het waarschijnlijk niet duidelijk was geworden dat in 2012 de elektriciteit was afgesloten in 315.232 huizen. En dat er een jonge meisje was gestorven, omdat haar moeder niet in staat was om haar warm te houden (de moeder moet nog altijd papieren kunnen voorleggen dat ze legaal in Griekenland is, waar ze al meer dan 10 jaar woonde, om niet uitgewezen te worden de komende 6 maanden).

Maar ziedaar: een menselijke reflex. Minister van Energie Yiannis Maniatis heeft aangekondigd dat de stroom terug zal worden aangesloten bij “sociaal kwetsbare groepen”. Wie dat precies zijn, is nog niet zeker. Maar om dat te bepalen, zullen er … comités worden opgericht, jawel. In dorpen en steden waar gaarkeukens werken, zal worden nagegaan of de mensen die daar voedsel komen halen, nog niet zijn ingeschreven in de speciale tarieven van DEH, de openbare elektriciteitsmaatschappij. Daarna worden die namen bekeken door de comités. Normaal gezien moet je een taks betalen als je wil dat je elektriciteit terug wordt aangesloten. Bij deze mensen wordt deze taks niet gevraagd.

Vice-premier Evangelos Venizelos, de bedenker van de charatsi, de speciale taks die via de elektriciteitsrekeningen wordt geïnd, gebruikt sterke termen, om zich nu opeens te profileren als de man die de zwakkeren beschermt. Hij zegt dat de regering “radicale maatregelen” zal nemen, en dat “geen enkel huis zonder elektriciteit” zal zitten.

En het blijft er niet bij. De koude komt opzetten, en gevreesd wordt dat Grieken weer massaal alles zullen opbranden dat ze kunnen vinden, om toch maar warm te blijven. Vorige week was het hier in Piraeus al niet te harden: er hing een mist rond 22u, terwijl we een open hemel hadden. De “αιθαλομίχλι” de crisissmog, is weer terug. En dat baart de minister van Energie zorgen. Daarom zullen 470.000 gezinnen waarvan 150.000 in Attica alleen, in aanmerking komen voor 2 (twee) dagen gratis elektriciteit op de dagen dat de vervuiling hoger is dan 150 mg micropartikels per kubieke meter. De bedoeling is dat Grieken op die dagen meer elektriciteit gaan verbruiken om de vervuiling tegen te gaan.

Sinds 2007 is de prijs van elektriciteit met 59% gestegen. Stel je voor dat de elektriciteitsmaatschappij was geprivatiseerd. Dan had de overheid dit soort public relations oefeningen niet kunnen doen.

10 thoughts on “Arme gezinnen krijgen dan toch elektriciteit

  1. De ” overheid” dat zijn wij! ik kan gewoon niet anders dan me grof uit laten over de laatste stunt van Venizelos en de rest van die boeven. DEH en de regering delen geen kadootjes uit, de rest van Griekenland die nog wel de elektriciteitsrekening kan betalen , zal moeten opdraaien voor hen die dit niet meer op kunnen brengen. DEH komt straks weer met een verhoging van de rekening. Ik geef graag die laatste paar euro extra die we nog hebben aan gezinnen die geen elektriciteit meer hebben. Wat mij gewoon erg dwars zit is dat dat politieke zooitje ongeregeld nu doet of dat zij dat gaan betalen en dat hun gedachten nu ineens zijn bij de Grieken die geen cent meer hebben.

  2. Sophia, de overheid zijn wij. Dat is hoe vanuit noordeuropese landen gekeken wordt naar de overheid. En dat klopt, de overheid wordt betaald door de belastingbetaler. Maar zo kijkt niet iedere griek daarnaar. Velen (niet elke!) zien de overheid als een op zichzelf staand iets, waar ze niets mee te maken hebben of gaan krijgen. Maar zo werkt het niet, iedereen betaalt mee (of zou dat moeten doen), anders blijft over een toekomst waarin een land (en dus ook de bewoners) niet kunnen overleven.

  3. om een paar duizenden euros te stelen heb je een wapen en een bivak nodig, voor miljoenen euros een kostuum … als jullie begrijpen wat ik bedoel

  4. Quod erat demonstrandum is een Latijnse vertaling van het Griekse ὅπερ ἔδει δεῖξαι 🙂

  5. De dood van één mens is een tragedie; de dood van miljoenen slechts een statistiek (Stalin, naar Tucholsky(?))

  6. τοσα λατινικα και ελληνικα;; βαλτε και λιγο ποιηση, ας πουμε λιγο Τηλεμαχο!

  7. 挖井得一人
    Pour les flamands et Tzimi la même chose

  8. Πατ πατ πατ πατ πατ. Καλά έτσι;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *