Beste wensen voor 2014

acropolisBij deze wil ik alle lezers mijn beste wensen voor 2014 overmaken. Voor ieder van u persoonlijk wens ik een stevige gezondheid, geluk, een gezond relativeringsvermogen en een scheut optimisme. Voor Griekenland is de doos van Pandora geopend, maar ik wens dat de hoop dit keer niet ontsnapt is. Hopelijk brengt 2014 gezond verstand en gaan de neuzen eens in dezelfde richting staan. Voor de verandering hoop ik dat de Grieken gaan kijken wat hen verenigt, in plaats van wat hen verdeelt.

Premier Samaras heeft aangegeven dat 2014 een normaal jaar zal worden voor Griekenland. Ik wou dat ik zijn optimisme kon delen. Ik zie namelijk geen enkele aanleiding waarom het dit jaar met Griekenland (en vooral dan met de Grieken) beter zou gaan. De werkloosheid daalt niet, en de belastingen gaan nog maar eens de hoogte in. Vanaf vandaag moeten de Grieken 25 euro betalen als ze naar een hospitaal gaan, 5 euro extra betalen voor elk voorschrift dat door een dokter wordt uitgeschreven, en 1 euro extra voor elk medicijn dat ze kopen (u kijkt op 6 januari naar Terzake om te zien hoe de ziekenzorg hier in elkaar zit). 100.000 Grieken hebben de nummerplaten van hun auto ingeleverd omdat ze de belastingen en het onderhoud niet meer kunnen betalen. De overheidsschuld staat op 170% van het BNP, en toch zou Griekenland dit jaar terug gaan lenen op de financiële markten, want het tweede hulppakket aan het land houdt in april op. De interesten waren 3 jaar geleden al veel te hoog en toen stond die overheidsschuld op ongeveer 120%. Dus mijn voorspelling: 2014 zal nog veel moeilijker worden dan 2013.

En voor diegenen die zich afvragen hoe het met Yiannis staat. Ik heb hem net gebeld, en het was een zwaar gesprek. Hij zei me weer dat hij soms zin heeft om er een eind aan te maken, dat hij zich als een verwaarloosde hond voelt. Er is geen enkele verandering in zijn situatie. Hij woont nog steeds op zijn kamertje in een rumoerig studentenhome. Gisteravond heeft hij een beetje rijst voor zichzelf gekookt en heeft hij tot 12:30u televisie gekeken, terwijl hij zich zat op te winden over de hypocriete Griekse politici die iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen. Hij heeft nog 2 kilo rijst, en dat is het. Hij spaart zich eten uit de mond om elke maand toch de huur te kunnen opbrengen.

Yiannis heeft een boete van meer dan 2500 euro bij de fiscus

Yiannis heeft een boete van meer dan 2500 euro bij de fiscus

We weten niet of er dit jaar nog geld op zijn rekening zal kunnen worden gestort. De fiscus heeft hem een boete aangesmeerd omdat hij zijn schulden niet kon afbetalen (hij kon de huur niet betalen 2 jaar geleden, en de huisbaas heeft die schuld overgedragen aan de fiscus). Vanaf dit jaar kan de fiscus rechtstreeks aan de rekeningen van schuldenaren, dus de kans bestaat dat elke euro die op zijn rekening komt, meteen wordt afgeroomd door de Griekse belastingdienst. We gaan dat even uitzoeken. Ik hoop werkelijk dat er voor Yiannis iets verandert dit jaar, maar eigenlijk zijn we allebei ook niet al te optimistisch bij.

In ieder geval: χρόνια πολλά aan iedereen, in de mate van het mogelijke. Laat het een jaar van solidariteit zijn.

13 thoughts on “Beste wensen voor 2014

  1. Bruno, je legt de vinger op de wonde. Naar mijn gevoel bestaat Griekenland uit vele kleine groepjes, families zeg maar. Voor al diegene die in die cirkel bevinden wordt goed gezorgd, dat is goed merkbaar op het hoogste niveau. Al wie niet in die cirkel thuis hoort wordt met een bepaalde reserve en argwaan bekeken. Dat is natuurlijk mijn mening en daar sta ik achter, wat anderen er ook van denken. Wie zei ook weer ” Verdeel en heers” ????? Sommigen zitten nog met het systeem van de Stadst
    Rest mij nog mijn wederkerige wensen naar jou toe, maar pas op wat je jezelf wenst, het zou eens kunnen uit komen. 🙂

  2. oeps….
    Sommigen zitten blijkbaar nog met het systeem van de Stadstaten in hun genen.

  3. Bruno, je legt de vinger op de wonde. Naar mijn gevoel bestaat Griekenland uit vele kleine groepjes, families zeg maar. Voor al diegene die in die cirkel bevinden wordt goed gezorgd, dat is goed merkbaar op het hoogste niveau. Al wie niet in die cirkel thuis hoort wordt met een bepaalde reserve en argwaan bekeken. Dat is natuurlijk mijn mening en daar sta ik achter, wat anderen er ook van denken. Wie zei ook weer ” Verdeel en heers” ????? Sommigen zitten nog met het systeem van de Stadstaten in hun genen.
    Rest mij nog mijn wederkerige wensen naar jou toe, maar pas op wat je jezelf wenst, het zou eens kunnen uit komen. 🙂

  4. ik wens iedereen een goed en gezond 2014, denk véél aan yiannis… zit evenwel deze dagen met een persoonlijk totaal onverwacht verlies dat alles me voor de rest even niks interesseert…

  5. Λύρες λαούτα μπαλωθιές Πρωτοχρονιά στην Κρήτη
    Χαρά ευτυχία δύναμη και στο δικό σου σπίτι.
    Χρόνε που φεύγεις και περνάς πάρε καημούς και πόνο
    κι άσε μας μόνο τη χαρά για τον καινούριο χρόνο
    Χρόνια πολλά

  6. Trouwe GR lovers/travelles since 25 years, Uw commentaar, die wij kunnen inschatten naar waarde en realiteiten, blijven we naar uitkijken.. met U een gelukkig Grieks nieuwjaar.. De moed om met hen vol te houden.. wij zijn er binnenkort weer

  7. De allerbeste wensen aan jou en alle lezers! Bedankt @Bruno voor al je moeite en inspanningen om ons weer een vol jaar op de hoogte te hebben gehouden van alles wat er in Griekenland gebeurt en bedankt @Hans voor je leuke intermezzo’s. Ik woon zelf in dit land maar het is moeilijk om uit al die gekleurde berichtgeving in de media de essentie te vinden; mijn ontdekking van deze blog een paar jaar geleden was dan ook een echte verademing!
    Aan alle Grieken die het moeilijk hebben wens ik veel moed, vooral hoop en inderdaad meer solidariteit.

  8. Een heel gelukkig nieuwjaar Bruno, Hans en alle bloglezers. Bedankt voor alle stukjes en commentaren!
    Ik wens een ieder gezondheid toe en ik hoop vooral dat 2014 ons iets nieuws zal brengen zowel in G’land als in de rest van Europa, een ander geluid ,eindelijk……..met wijsheid.

  9. k’Ga me aansluiten bij Sandraantje want inderdaad,deze blok geeft een andere dimentie aan al de brol die we dagelijks te slikken krijgen via de media.
    Wensen in overvloed,hout vasthouden,vingers kruisen,enz.Hoop doet leven…zeggen ze.

  10. In tijden waarin populisme hoogtij viert, worden ook de teugels van de politici aangetrokken…en staan ze verder dan ooit af van de bevolking. Het is vrees ik een illusie Bruno dat neuzen dezelfde kant op gaan staan…zelfs niet van politici en andere machthebbers. Ieder zingt z’n eigen lied…maar desalniettemin moeten we de moed er in houden voor het nieuwe jaar…en elkaar helpen waar kan. En lachen soms…dat werkt bevrijdend, hoe benauwend het leven ook kan zijn.

  11. Beste Bruno, hartelijk dank voor de ‘juiste’ informaties die je ons doorgeeft. Daardoor hebben we een betere kijk hoe het in Gr. er aan toe gaat.
    Ook dank aan Hans, met zijn humoristische kijk op het dagelijks Grieks-leven
    Het beste voor jou en echtgenote, dat 2014 veel beter zal worden

  12. Aan Bruno, aan iedereen, wens ook ik een fijn jaar, met mooie momenten, lichtpunten, en moed en sterkte voor de moeilijke dagen, voor jezelf én voor anderen rondom die jullie dierbaar zijn.
    Voor Yiannis hoop ik dat hij tenminste een dak boven zijn hoofd blijft houden en dat we hem kunnen blijven helpen, op welke manier dan ook.

    En een heel grote DANK U, voor alle berichten die we mogen meelezen. Je moet het maar doen! Hoed af hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *