Natte vingerwerk van de EU-voorzitter

“De zondaar moet gaan preken”, “de  stroper wordt boswachter” en nog meer van dat soort vergelijkingen worden gemaakt, voornamelijk in de Duitstalige media, nu Griekenland voor de komende zes maanden voorzitter van de EU is.  Het is daarom voor premier Samaras heel belangrijk dat hij een goede beurt maakt, want zo wat heel Europa bekijkt het voorzitterschap van Griekenland met argwaan.

In de Oostenrijkse krant Kurier liet Antonis Samaras op nieuwsjaarsdag verstaan dat de rode loper zou worden uitgerold voor buitenlandse investeerders in Griekenland. Dat is een boodschap die overal graag wordt gehoord, en waar natuurlijk wel op wordt ingezoomd.

Maar wie het interview leest (en het Duits machtig is) ziet dat de Griekse premier weer heel onzorgvuldig te werk gaat wanneer het gaat over de migranten die zich op Griekse grondgebied bevinden. Op een bepaald moment zegt hij: “Die Zahl der Arbeitslosen in Griechenland (knapp 1,4 Millionen Personen, Anm.) ist genau so groß wie die Zahl der illegalen Migranten. Beides zusammen kann einen explosiven Mix bilden, der soziale Zusammenhalt könnte dann gefährdet sein. Probleme in der sozialen Kohäsion fördern wiederum politische Probleme, das Ganze destabilisiert das Land.”

Hij zegt hier weer dat het aantal illegale migranten (Griekenland bestempelt migranten die geen papieren hebben, als illegaal, iets waarvoor het land al op de vingers is getikt door het Europese Hof van Justitie) even hoog ligt als het aantal werklozen (bijna 1,4 miljoen). Dat heeft hij in oktober ook al eens verkondigd in Malta tegen zijn ambtsgenoot Joseph Muscat toen hij op het eiland samenzat met de Italiaanse premier om het te hebben over het Europese migrantenbeleid.


(U hoort het hem zeggen vanaf 2:35)

Het is niet duidelijk waarop Samaras zijn cijfers baseert. Er is in Griekenland niet één studie uitgevoerd die ook maar deze richting zou wijzen. De think tank Eliamep heeft in 2011 een studie gepubliceerd die aantoont dat er wellicht 1,1 miljoen migranten in Griekenland wonen, maar volgens de studie zouden slechts 400.000 onder hen geen papieren hebben (illegaal zijn, volgens het discours van de premier).

Dat een premier dit soort cijfers zo maar rondstrooit, is op zich zorgwekkend en ik denk dat men zich daar in andere Europese landen ernstige vragen zou bij gaan stellen. Nu deed hij het weer in de hoedanigheid van de premier van het land dat het EU-voorzitterschap waarneemt. En één van de prioriteiten die Griekenland wil leggen in dit voorzitterschap, is dat er een uniform Europees beleid komt om het migrantenprobleem aan te pakken.

Volgens mij kan je dat echter alleen maar doen als je betrouwbare cijfers kunt voorleggen. Wat Samaras nu doet, verschilt in niets van wat Gouden Dageraad zegt. De fascistische partij beweert dat er 2 miljoen illegale migranten in Griekenland zijn, die voor een explosieve mix zorgen in de Griekse samenleving. Horen we daar de woorden van de Griekse premier niet in weerklinken?

Gaat men in Brussel zo maar meedraven met de cijfers die Samaras uit zijn mouw schudt? Gaat dit de manier zijn om een Europees beleid op te starten? Sorry, maar de Griekse premier toont hier gewoon dat hij niet meer dan een populist is, die niet te beroerd is om leugens te verkopen, zelfs buiten zijn landsgrenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *