Het verloren signaal van de democratie

11 juni 2013, 11 uur ‘s avonds. Het signaal van ERT gaat uit de lucht. Geen ET1, NET, ET3 en zelfs Vouli meer op televisie. Geen ERT radiostations meer in heel Griekenland. Niet alleen dat: ook BBC World, Deutsche Welle, en het Cypriotische RIK zijn niet meer te ontvangen. Eerder op de dag besloot de regering Samaras om gewoon de hele openbare zender op te heffen en de meer dan 2500 mensen te ontslaan. Dat lost meteen een heikel punt op dat door de trojka wordt gesteld: ambtenaren in de openbare sector de laan uit sturen. De beslissing werd genomen via een ministerieel decreet en is nooit voor het parlement gebracht. Er is dus nooit gestemd over de sluiting van ERT. Het voorval leidde tot een regeringscrisis en coalitiepartner DIMAR, die al langer naar een reden zoekten om uit te regering te stappen, gaf er de brui aan.

Ik heb er hier al genoeg over geschreven. ERT mag dan wel gebruikt zijn om politieke slippendragers postjes te bezorgen. ERT mag dan wel in het verleden te veel gekost hebben. Maar de sluiting van de zendern en het openen van een interim zender en het binnenkort opstarten van een nieuwe zender, kosten zo mogelijk nog meer. En niet alleen dat: in de hele nasleep van de sluiting, heeft de regering kunnen doordrukken dat de nieuwe digitale frequenties, die via een openbare aanbesteding te koop zouden worden aangeboden, gewoon gratis aan de quasi-failliete privézenders zijn gegeven die in handen zijn van de Griekse oligarchen.

Dat is één luik van het verhaal. Het andere luik is, dat de Grieken verstokt zijn gebleven van nieuws. Zeker in de ver afgelegen gebieden, was er niets meer op de televisie of radio. Grieken aan de Turkse grens (eilanden inbegrepen) konden geen Grieks meer horen op de radio, enkel nog Turks.

Reportagemaker Georgos Avgeropoulos heeft een documentaire gemaakt over de sluiting van ERT. Hij was verantwoordelijk voor de meer dan uitstekende reeks Exantas (het Griekse woord voor kompas) en heeft ook een bijzonder grondige documentaire gemaakt over de goudmijn die in Chalkidiki weer is open gegaan. U herinnert zich de post hier wellicht nog wel.

De balie van het centrale ERT gebouw, in juli 2013

De balie van het centrale ERT gebouw, in juli 2013

Een paar dagen na de sluiting van ERT had ik hier al een eerste stukje van de documentaire over de sluiting gepost. De toenmalig werktitel “Het verloren signaal van de democratie” is uiteindelijk ook de finale titel geworden. Het resultaat is een documentaire van 52 minuten geworden. Ik heb die hier liggen, in het Grieks, op DVD. Maar wie het Grieks niet machtig is, en de documentaire wil zien, die moet morgenavond, 8 januari, afstemmen op RTBF, de franstalige Belgische openbare zender.

De reportage wordt getoond om 23u10. Na de reportage op Terzake gisteren, is dit nog een ander hallucinant verhaal van hoe de Griekse regering de democratie met de voeten treedt. Niet alleen om de trojka ter wille te zijn, maar vooral ook om te allen prijze in het zadel te blijven zitten.

Meer informatie over de documentaire en de maker zelf, vindt u op de pagina van Exantas. Ik raad u dit absoluut aan. Avgeropoulos is een vakman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *