25 euro toegangsgeld in ziekenhuis afgeschaft

Ik heb het hier een paar dagen geleden vermeld, en het is ook gezegd in Terzake eergisteren: sinds 1 januari moesten de Grieken 25 euro extra ophoesten om in een ziekenhuis te kunnen worden onderzocht. Dit was een maatregel die door de regering was gestemd in het najaar van 2012 met als doel om op die manier 40 miljoen euro op te halen.

Populisme

“Hij is gestorven omdat hij een agressieve vorm van kanker had. Genoeg met het populisme!”

Gezien de belabberde toestand in de gezondheidszorg, en de voortdurende besparingen, kreeg minister van volksgezondheid Adonis Georgiadis de wind van voren van zo wat alle artsen in heel Griekenland. Er zijn sowieso al 3 miljoen Grieken die uit de boot vallen en niet meer kunnen rekenen op een tussenkomst van het ziekenfonds omdat ze niet meer verzekerd zijn. Dat heeft al geleid tot dramatische taferelen en er zijn reeds mensen overleden. Zo was er de kankerpatiënt die zijn toevlucht had gezocht tot de vrijwilligerskliniek die werd vermeld in de Terzake-reportage. Die is op 2 januari overleden omdat hij niet meer terecht kon in de openbare ziekenhuizen. De dokter die de vrijwilligerskliniek leidt, had de minister van Volksgezondheid regelmatig aangeschreven en gevraagd om iets te doen aan de situatie, maar hij werd gewoon genegeerd. Ook op twitter kreeg Adonis Georgiadis de wind van voren omdat hij niet had gereageerd, maar om twitter is hij actiever dan welke andere Griek dan ook. Hier boven ziet u zijn reactie aan een aantal gebruikers, onder wie de vrijwilligerskliniek zelf. De vertaling staat er onder en de uitspraak is gewoon uitermate schokkend voor een minister.

Of deze schokkende tweet een aanleiding is geweest, kan ik niet nagaan, maar gisteren heeft de minister zijn voorstel om 25 euro extra te vragen bij een ziekenhuisbezoek, moeten intrekken. Coalitiepartner PASOK was er namelijk niet over te spreken (hoewel de partij volmondig had ingestemd met de maatregel), en na een vergadering tussen premier Samaras en vice-premier Venizelos, is besloten om de 40 miljoen op te halen door meer taksen te heffen op rookwaren. Voor de goede orde: de maatregel is NIET opgelegd door de trojka. Het was een beslissing die uitsluitend bij de Griekse regering lag.

Venizelos probeert nu een pluim op zijn hoed te steken en te verkondigen dat zijn partij strijd voor de rechten van de bevolking. Hij overtuigt er zelfs de straathonden niet meer mee. In ieder geval heeft Adonis Georgiadis bakzeil moeten halen, tot opluchting van heel wat patiënten.

4 thoughts on “25 euro toegangsgeld in ziekenhuis afgeschaft

  1. In Heraklion hadden de artsen er de blok opgelegd, met als gevolg dat vorige maand 36.000 patiënten wandelen zijn gestuurd. De staking zou op 10 januari eindigen , of doorgaan ze weten het blijkbaar nog niet. Dus wie is weer de kop van jut ??????
    Indien de maatregel reeds in voege moest zijn geeft mijn rekenmachine een getal van 900.000, en dat voor één hospitaal, dus zal het geld dat ze zo dachten binnen te halen wel boven de 40 miljoen liggen dacht ik zo. Dat is natuurlijk allemaal cijfermatig , maar de redenen die die bevoegde minister aanhaalde zijn uit de lucht gegrepen.

  2. @Jef, dit gaat niet alleen over het UZ in Heraklion maar over alle EOPYY-dokters uit de streek.
    Een vriendin van me had een afspraak met een kinderarts in Rethymnon. Na maanden op de wachtlijst kon ze eindelijk naar de afspraak, werd er net die dag gestaakt. Dus weer een afspraak gemaakt voor weer een paar maanden later, dat zou nu in januari zijn als alles goed gaat. Moet je weten dat het medisch onderzoek hier niet door de scholen wordt georganiseerd zoals in Belgie, maar door de ouders zelf moet verricht worden. Dat kind heeft dus nog altijd zijn medisch attest niet, dat in het begin van het schooljaar moest worden afgegeven.
    Ter info: die mensen betalen nog altijd (enorm veel) TEBE …

  3. Sinds ik in Heraklion woon ben ik nog nooit ziek geweest. Maar één ding weet ik zeker: als ik ooit iets ernstig voor heb trek ik niet naar het hospitaal van de stad , maar naar de luchthaven richting een of ander buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *