Nog maar eens een bankenschandaal

Bij de diverse stress tests werd ons altijd gezegd dat de Griekse banken gezond zijn. De mensen die achter deze banken zitten, zijn dat misschien niet echt. Neem nu Lavrentis Lavrentiadis, bedrijfsleider van het destijds succesvolle Alapis. Nog voor zijn 40ste was hij al meest succesvolle zakenman van Griekenland gekroond. Nadien nam hij de Proton Bank over, en keerde zijn eigen bedrijven (en die van vrienden) twijfelachtige leningen ter waarde van 700 miljoen euro.Resultaat: Proton Bank failliet, een heel aantal van de bedrijven over de kop en Lavrentiadis achter de tralies, waar hij een iets gunstiger regime geniet omdat hij lijdt aan een zeldfzame ziekte.

Nu bleek de Griekse Postbank (TT) er ook dergelijke praktijken op na te houden: leningen zonder garantie werden toegekend aan zakenmannen, zonder dat er vragen bij werden gesteld (onder hen ook weer bovengenoemde Lavrentiadis). Er is nog niet 1 euro terugbetaald van deze leningen. De bank heeft er 400 miljoen schade door geleden.  Ondertussen is Postbank overgenomen door Eurobank. Een onderzoek naar deze praktijken is begonnen in 2010, en gisteren werden 25 mensen in beschuldiging gesteld. Onder hen zakenmannen en bankdirecteurs.

Een eerste beschuldigde is Angelos Filippidis, voormalig directeur van de Postbank, die momenteel in de Verenigde Staten verblijft. Hij zal naar Griekenland komen om hier te getuigen. Hij heeft al laten weten dat de leningen allemaal wettelijk zijn uitgeschreven, zijn goedgekeurd door de Raad van Bestuur, en dat hij ze terug zou uitschrijven, als hij weer de kans had. We zullen zien of het Griekse gerecht diezelfde mening is toegedaan.

Een andere beschuldigde is Dimitris Kontominas, die ook niet al te gezond is, want hij is opgenomen in een privéziekenhuis. Doordat hij in beschuldiging is gesteld, moet hij nu naar een openbaar ziekenhuis worden gebracht, waar er een oogje op hem zal worden gehouden, zodat hij niet ontsnapt. Waarom vermeldt ik zijn naam? Kontominas is een zeer grote vis in de Griekse vijver. Hij is de eigenaar van de verzekeringsmaatschappij Interamerican en eveneens eigenaar van de televisie- en radiozender Alpha.

Ik ga u niet lastig vallen met andere namen, behalve dan deze: Anastasia Sakellariou. Deze mevrouw was binnen Postbank als Chief Risk Officer lid van het comité dat moest toezien op het toekennen van leningen aan bedrijven. Ze heeft mee ingestemd met het toekennen van 2 leningen van 38,5 miljoen euro aan Demco, een verzekeringsbedrijf in handen van de bovengenoemde Contominas. Volgens de onderzoeksrechter zijn er voldoende bewijzen tegen haar voor haar aanhouden.
Maar waarom vermeld ik haar? Sakellariou is directrice van het HFSF, het Hellenic Financial Stability Fund, dat in 2010 door de Griekse overheid is opgericht om de hercapitalisatie van de Griekse banken in goede banen te leiden. Ik ben geen econoom, en ook geen financieel expert, maar dit wekt bij mij weinig vertrouwen op.

15 thoughts on “Nog maar eens een bankenschandaal

  1. Allemaal niet zo fijn, maar het lijkt toch op een bewustwording en ommekeer te wijzen.
    Tenzij het om afrekeningen gaat natuurlijk.

  2. Ik zou niet rekenen op een ommekeer Penimeni.
    Een afrekening is waarschijnlijker en hoe meer er onderling afgerekend gaat worden, hoe meer
    de ratten elkaar gaan bijten.
    Wellicht dat dit een ommekeer teweeg zou kunnen brengen.

  3. Ik vrees dat ik het met Rob eens moet zijn. Er worden onderlingen afrekeningen gemaakt. Men is bezig aan de aflossing van de wacht. Binnenkort zijn er anderen aan de beurt, na meer dan 30 jaar afwisselend Nea Dimokratia en PASOK.

  4. als Syriza het New Pasok is,(dat is een gegeven) wie is de new Dimokratia?? die Nea Dimokratia van Samaras en Mouroutis -Simos & Σια;;
    Η Παολα τι ρολο θα παιξει;;

  5. ακουσες Μπαξεβανη σημερα;; Βρωμαει απο παντου και ζέχνει.

  6. Bruno,jij schrijft hierboven over: Dimitris Kontominas, Hij is de eigenaar van de verzekeringsmaatschappij Interamerican .
    Ik werk zelf bij ACHMEA,moedermaatschappij van vele verzekeringen hier in Nederlanden ook 8 maatschappijen binnen Europa en Austsralië,
    Interamerican in Athene is ook een verzekeringsmaatschappij die onder Achmea valt,hij kan dus nooit de eigenaar zijn maar wel de hoogste baas(waarschijnlijk directeur).
    Even ter aanvulling van jou weer bijzonder opmerkelijk verhaal.blijf doorgaan.
    Groetjes Margaritha

  7. Kleine aanvulling,Deze Bruno is dus een “collega”van mij.
    De Raad van Bestuur van ACHMEA zal hier dan ook erg ongelukkig over zijn.
    Groet margaritha

  8. was de eigenaar, last year.
    Ξεπουλημα . οτι παρεις δυο ταλαρα.

  9. Op http://www.nu.nl (onder het hoofdstuk Economie) een hierbij passend stuk getiteld:

    Griekse ex-bankier gearresteerd in Turkije

    veel leesplezier

  10. De stallen van Augeias.
    mvr Sakelariou is beschermt door Antonakis!!

  11. Tzimis,
    Interamerican zit al zo”n 10 jaar onder de vleugels van Achmea,a.s. weekend komen de Griekse collega”s met een elftal bij ons in Leeuwarden voetballen ons jaarlijks Achmea soccertournement waaraan ook de buitenlandse vestigingen van Achmea allemaal aan meedoen,ik zal ze eens vragen.
    Print dit stuk van Bruno uit ik zal ze er naar vragen.
    Ben benieuwd.
    Groet margaritha

  12. ik weet het Margaritha, vorige keer had ik bijna gekomen voor het tournement in Leeuwarden, maar ik dacht volley was, het. last year is een uitdrukking, hoef niet per ze een jaar te zijn , 10 kan net zo goed.
    http://www.youtube.com/watch?v=n_zNH58DaS8

  13. Ik zit werkelijk met open mond naar de “journalisten” te kijken op Alpha, die vlakaf beweren dat hun eigenaar niets verkeerds heeft gedaan. 1 verkeerd woord en ze staan wellicht op straat, natuurlijk. Deontologie is iets voor idealisten.

  14. Je bent welkom dit jaar,overigens we zaalvoetballen dit jaar in Franeker sporthal de Trye dit i.v.m. de omvang 36 teams,vraag dan even naar Margreet kun je met de 10 Grieken even gezellig bijpraten.WELKOM

  15. wat zegt die Verikios s ochtends?? en ik heb gehoord dat een boezem vriendin ,al op Kontominas zijn zieken bed op bezoek is geweest.
    αυτο με το στηθος ξερω οτι ειναι μια λεξη, αλλα ειναι επιτηδες ετσι γραμμενο για να καταλαβεις οτι εννοω την ξανθια με το μεγαλο στηθος.
    Α, και να μην ξεχασω να πεσω απ τα συννεφα.
    Margaritha , bedankt voor de uitnodiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *