Toen waren ze nog met 12

Vanochtend zijn drie parlementsleden van Gouden Dageraad van het centrale politiebureau overgebracht naar de gevangenis. Twee van hen gaan naar Korydallos, waar ze hun leider en nog twee andere parlementsleden gezelschap zullen houden. Eén van hen gaat naar Nafplio. De drie worden beschuldigd van bendevorming en van het oproepen tot racisme. De aanklacht is er gekomen na huiszoekingen bij leden van de beweging, waarbij heel wat videomateriaal werd gevonden (waaronder een foto waar één van de leden in Ku-Klux Clan uniform een aantal mensen toespreekt – volgens de woordvoerder van de partij ging het om een carnavalsfeestje). Op één van de video’s is parlementslid Georgos Germenis te zien terwijl hij nieuwe recruten toespreekt en de hitlergroet brengt. Germenis gaat door het leven met het pseudoniem Kaiadas (de naam van de ravijn in het oude Sparta), als zanger/bassist van het death metal orkestje Naer Mataron, waarbij hij zich hult in leder en spijkers, en zijn kale schedel met zwarte en witte verf tooit.

Daarmee zitten nu al 6 van de 18 parlementsleden van Gouden Dageraad achter de tralies. 33% van je parlementaire fractie in de gevangenis: je moet het maar doen. Maar de vraag is: gaat dit de Grieken er van overtuigen om niet voor deze partij te stemmen? Want uiteraard mag het nu wel duidelijk zijn dat deze partij vol rabauwen en criminelen zit, maar toch zullen er nog veel Grieken de redenering van de woordvoerder van de partij Ilias Kasidiaris volgen. Die zegt dat het allemaal opgezet spel is om de partij in diskrediet te brengen, omdat de traditionele partijen bang zijn. En dat Gouden Dageraad in het vizier is genomen, terwijl de poltici die betrokken zijn bij gigantische schandalen, met heel wat fondsen, gewoon vrijuit blijven gaan.

Ik wil ook nog even in herinnering brengen dat een politiek analyst en journalist op SKAI een paar maanden geleden heeft gezegd dat Nea Dimokratia misschien wel zou kunnen samenwerken met een serieuzere versie van Gouden Dageraad, voor het geval het huwelijk met PASOK op de klippen loopt.

Grieks parlementslid

Grieks parlementslid

Zijn we hier misschien bezig met het serieuzer maken van Gouden Dageraad? Worden kleurrijke figuren als deze Germenis verwijderd om meer welbespraakte figuren in de plaats te brengen? Want Gouden Dageraad is als geheel groter dan de delen. Als je bepaalde figuren verwijderd, komen er gewoon anderen in de plaats. Op dit moment lijkt woordvoerder Ilias Kasidiaris de leidende figuur te worden. Hij is, ondanks alles, welbespraakt en blijft nog steeds een deel van de bevolking aanspreken.

De voedingsbodem voor het stemmen voor Gouden Dageraad wordt in ieder geval niet weggenomen door de parlementsleden te arresteren. De voedsebedelingen van de partij gaan ondertussen nog gewoon door aan de kantoren van de partij en er komen nog steeds honderden, zo niet duizenden op af. Die mensen zullen blijven stemmen op Gouden Dageraad, want ze willen vooral overleven, en als dat ten koste gaat van migranten, dan nemen ze dat er bij.

En om u een voorbeeld te geven hoe Gouden Dageraad in ons dagelijkse leven is doorgedrongen: mijn collega is een jonge moeder die vorige week haar zoontje van 8 op zijn kamer iets hoorde scanderen. Ze vond dat op zich wel vreemd klinken, dus ging ze luisteren wat haar kleine Zacharias te vertellen had. Het bleek dat hij de hele tijd in zijn eentje “Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή” (Bloed, Eer, Gouden Dageraad) – de strijdkreet van de partij. Het jongetje had geen idee wat hij precies zei, natuurlijk. Mijn collega vroeg hem waar hij dat had gehoord. Op school, zo luidde het.

7 thoughts on “Toen waren ze nog met 12

  1. Het is een sluipend gif, en er zal inderdaad altijd wel iemand zijn die de fakkel overneemt zoveel is zeker.

  2. En nu worden ze voorgesteld als slachtoffers van een perfide maatschappij.Zij,die het land willen zuiveren van ongewensten en schandalen,worden in den bak geworpen!!!Miskende helden.

  3. @Bruno,

    Mijn kinderen komen ook al jaren thuis met erg bloeddorstige en racistische leuzes tegen de Italianen en de Turken.

    Blijkt een gewoon deel van het leerprogramma!

  4. Ghandi, Mandela, Theodorakis, Adolf H……..ze logeerden allemaal in den amigo alvorens echt carriere te maken.
    Vrijheidsstrijders, denkers, dictators, een verblijf op staatskosten lijkt er bij te horen.

  5. Behoorlijk “entartet” als je het mij vraagt 😉

  6. “Entartet”,
    Ik wilde enkel opmerken dat het opbergen van dit soort ongeregeld, niet altijd een “endlösing” oplevert, maar soms leidt tot een “wiedergutmachung”.
    Hun status verandert naargelang het regime van de dag. De tijd wist alle wandaden weg. Kijk maar naar de blondgelokte held-plunderaar Alexander of de korporaal-moordenaar in het Hôtel des Invalides.
    Wanneer Gouden Dageraad of een ietwat verwaterde afsplitsing hiervan na de verkiezingen salonfähig worden, zullen de dagen in de gevangenis met goud omrand worden op hun staat van verdienste.

  7. OK, al gruw ik evenzeer van Napoleon, maar die XA-figuur staat toch ver af van de fascistische idealen van bv. Arno Breker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *